Valikko
Etusivu
Keskustelut
Uusimmat viestit
Lukemattomat
 
Uutiset
Artikkelit
Sanasto
 
Linkit
Kyselyt
Digivideo ry
Etusivu arrow Sanasto
Sanasto
Kirjoittanut Jaakko Alajoki (o.s. Välikylä)   
28.12.2004
Tiivis videoalan sanasto.

Numero

3CCD = Kolmikennoinen videokamera. Kolmea kennoa käyttämällä saadaan kylläisempi värien toisto ja suurempi terävyys kuvaan.

A

Aikakoodi = Jokainen kuva merkitään omalla koodillaan, joka mahdollistaa tarkan editoinnin.

Aikavirhekorjain = Ks. TBC.

Alivalotus = Kuva saa liian vähän valoa, jolloin kohteet näkyvät tummina.

Assemble -editointi = Lineaarisessa editoinnissa koostetaan video toiselle nauhalle ilman otosten välisiä katkoja.

Aukko = Videokameran se osa, joka määrää CCD -kennoille pääsevän valon määrän.

AV = Audio ja Video.

Avainnus = Ks. Blue screen.

B

Betacam = Ammattilaisten käyttämä videojärjestelmä.

Blue screen = Esim. kuvataan sinistä taustaa vasten ihminen tekemässä jotain, ja jälkeenpäin editointivaiheessa korvataan sininen tausta esim. still -kuvalla.

C

CCD -kenno = Kameran se osa, joka tallentaa kuvan digitaaliseen muotoon. CCD -kenno on valoherkkä puolijohde.

Chip = Videokameran nauhalla oleva paikka joitain nauhan tietoja varten. Chipillä varustettu nauha on kalliimpi kuin ilman.

Chromakey = Ks. Blue screen.

D

Digital8 = Sonyn kehittämä digitaalinen videojärjestelmä, joka käyttää HI8 nauhoja digitaalisen kuvan ja äänen tallentamiseen.

Digitaalinen zoom = Kameran polttoväliä vaihdetaan rajaamalla CCD -kennolta tietty alue, jolloin kuvan laatu heikkenee. Tästä johtuen digitaalista zoomia ei kannata käyttää. Digitaalinen zoom on vain mainoskikka, jolla yritetään huijata kuluttajia. Joissain kameroissa saattaa olla jopa monisatakertainen digitaalinen zoom, josta ei hyödy mitään.

Dongle = Laitonta jonkun tietyn ohjelma kopiointia estämään suunniteltu pieni laite, joka liitetään esimerkiksi tietokoneen USB-liitäntään. Ohjelma ei suostu käynnistymään, jos dongle ei ole kytketty.

DigitalBeta = Laadukas digitaalinen videoformaatti. Laadultaan pelkkää DV:tä parempi.

DV = Vuodesta 1995 asti markkinoilla ollut digitaalinen videojärjestelmä. Kuva ja ääni tallennetaan digitaalisessa muodossa nauhalle. Laatu on kuluttajakäyttöön erittäin hyvää.

DVCam = Ammattilaisten käyttämä digitaalisen videon formaatti. Sonyn standardi. Ks. DVCPro.

DVCPro = Ammattilaisten käyttämä digitaalisen videon formaatti. Panasonicin standardi. Kuvanlaatu on sama kuin kuluttajille tarkoitetuissa DV-kameroissa, mutta nauhanopeus on suurempi, eli nauha on vähemmän altis häiriöille.

DVCPro50 = Paranneltu versio DV:stä. DVCPro50:ssä on jo DV:tä parempi laatu, eikä vain eri nauhanopeus kuten esim. DVCPro:ssa.

DV-enablointi = Digitaalivideokameraan tehtävä pieni muutos (hinta vajaa 1000mk), jonka jälkeen kameralla voidaan nauhoitta esim. tietokoneelta annettavaa kuvaa ja ääntä. EU on laittanut suuremmat tullit kameroille, joissa DV -sisääntulo on valmiina, joten ne on poistettu hinnan saamiseksi alemmaksi. Kalliimmissa kameroissa on yleensä DV -sisääntulo valmiina. Suomessa DV-enablointeja tekee esim. Avecom Media Oy n. 700mk hintaan. Jos et halua tehdä kameraan muutosta, on saatavilla erillisiä lisälaitteita, joilla DV-sisääntulo saadaan aktivoitua ilman muutosta (hinta n. 700-800mk kamerasta riippuen). Niitä myy esim. Eurozoom Oy. DV -in muutoksen voi tehdä myös useisiin malleihin itse, katso DV UKK. Huom! Uusiin kameroihin enablointia ei enää tehdä.

DV-liitin= Ks. Firewire

E

Editointiohjelma = Ohjelma jolla tietokoneelle siirrettyä videokuvaa editoidaan, lisätään erilaisia tehosteita ja muuta vastaavaa.

Etsin = Se osa videokameraa, josta kuvaa katsellaan. Etsin on tavallisesti pieni (esim. 0,5") ruutu, johon laitetaan silmä kiinni sitä katsottaessa, tai nykykameroissa suurempi (esim. 2,5") LCD -värinäyttö. Suurempi etsin kuluttaa enemmän akkua, joten sen käyttö kannattaa harkita tilanteesta riippuen.

Euro AV = Ks. Scart

F

Feidaus = Ks. häivytys.

Firewire = Liitin, jolla digitaalivideokameralta siirretään kuva ja ääni esim. tietokoneelle tai digitaaliselle nauhurille. Liitäntä alkaa yleistyä pikkuhiljaa kodin AV -laitteissa jo nykyään.

G

Genlock = Lukitusjärjestelmä, jolla lukitaan esim. editoinnissa käytetyt laitteet "samaan tahtiin".

H

Himmennin = Ks. aukko

Himmennys = Ks. häivytys.

Huulisynkronointi = Kuvatussa materiaalissa kuva (esim. ihmisen huulet) menee samaan tahtiin kuin ääni kuuluu.

Häivytys = Kuva muuttuu hiljalleen esim. mustaksi tai valkoiseksi.

I

IEEE1394 = ks. Firewire

I-link = ks. Firewire

Infrapunakuvaus = Yöllä tapahtuvaa kuvausta. Kamera käyttää infrapunasäteilyä (lämpöä) kuvan nauhoittamiseen pimeässä, kun valoa ei ole. Joissain kameroissa on infrapunavaloa antava valaisin, jolloin kuvausetäisyys en yli kymmenen metriä.

Input = Sisääntulo. Esim. videokamerassa voi olla DV-input (DV-in), jolloin kameraan saa tuotua digitaalista videota sisään, ja vaikka nauhoitettua sitä.

Insert -editointi = Analogisessa editoinnissa nauhalla olevien otosten väliin lisätään toinen otos. Yleensä epäonnistuneen kohtauksen korvaaminen.

J

Jalusta = Yksi- tai kolmejalkainen "teline" johon kamera laitetaan vakaamman kuvan saamiseksi.

Jatkoleikkaus = Ks. Assemble -editointi.

K

Kaappaus = Videon siirtämistä tietokoneelle editointia varten.

Kamera-ajo = Kameraa liikutetaan esim. kiskoja pitkin.

Kenttä = Kokonaisen videokuvan osa. Videokuva jaetaan kahteen yhtä suureen kenttään, ja kaksi lomiteltua kenttää muodostaa kokonaisen kuvan.

Kitkapää = Kameran jalustassa oleva pää. Ei käänny yhtä tasaisesti kuin nestepää.

Kohina = Videokuva näkyy rakeisena. Kohinaa syntyy esim. kuvattaessa paikassa, jossa on liian vähän valoa.

Komposiittiliittimet = Melkein kaikissa normaaliin käyttöön tarkoitetuissa videokameroissa olevat liittimet, joilta kuva saadaan siirrettyä videonauhuriin, monitoriin, tietokoneelle tai muuhun vastaavaan laitteeseen. Komposiittivideosignaali sisältää väri- ja kirkkaussignaalit, pysty- ja vaaka synkronointisignaalit, muttei äänisignaalia.

Kopiointikestävyys = Se, kuinka monta kertaa nauhaa voidaan kopioida laadun huononematta. VHS -tasoisella nauhalla kopiointikestävyys on yksi sukupolvi (eli kopio on huonompilaatuinen kuin alkuperäinen). Kokonaan digitaalisesti kuvatun ja editoidun videon laatu ei heikkene kopioitaessa. Kopio on laadullisesti identtinen klooni (eli täysin samanlainen alkuperäisen kanssa).

Kuva = Yksi kokonainen videon kuva. Yksi kuva muodostuu kahdesta kentästä. PAL -televisiojärjestelmässä kuvia on sekunnissa 25, NTSC järjestelmässä niitä on 30.

Kuvailmaisin = ks. CCD -kenno

Kuvakoko = Se, kuinka suurena kohde näkyy kuvassa. Kuvakokoja on esim. yleiskuva ja lähikuva.

Kuvapää = Kamerassa tai nauhurissa oleva laite, jolla kuva nauhoitetaan nauhalle.

Kuvasuhde = Esim television kuva-alan leveyden suhde korkeuteen. Normaalissa televisiossa kuvasuhde on 4:3 (= 1 : 1,33)

L

Laajakulmaa = Objektiivin pienin polttoväli. Eli ei ollenkaan zoomia.

Laajakuva = Esim. televisiossa kuvan ala- ja ylälaidassa on musta palkki, jolloin kuva on laajakuva.

L.C.D -näyttö = Pieni nestekidenäyttö esim. videokameran kyljessä.

Lineaarinen editointi = Perinteinen tyyli editoida videoita. Koostaminen tapahtuu aikajärjestyksessä. Jos valmiiksi editoidun videon väliin halutaan lisätä jotain, joudutaan koko loppu editoimaan uudelleen.

Luksi = Valon määrän yksikkö. Käytetään esim. videokameroissa kertomaan vähimmän tarvittavan valon määrän.

M

Makrokuvaus = Kuvataan erittäin lähellä olevaa kohdetta (esim. perhosta yhden sentin päästä).

MiniDV = MiniDV -nauhalle nauhoitetaan digitaalista videota DV -järjestelmää käyttäen.

M-jpeg = Analogisen videon yleisin pakkausmuoto. Siinä kuvat pakataan reaaliajassa yksitellen.

Mpeg1 = Lähes VHS -tasoinen videoformaatti.

Mpeg2 = Digitaalisessa TV:ssä ja DVD -levyillä käytettävä videoformaatti.

Mpeg4 = Mpeg4 standardin määrittämä videon pakkaustapa. Mm. Divx ja Xvid ovat Mpeg4 kodekkeja.

Muistikortti = Kortti, jolle videokamerasta saa tallennettua valokuvia. Muistikortille tallennetun kuvan tarkkuus on 640*480. Jotkut kamerat tallentavat valokuvat suoraan nauhalle eräänlaiselle sirulle.

N

Nestepää = Kameran jalustan pää, jossa on nestettä vaimentamassa kitkaa, eli jalusta kääntyy tasaisesti.

Non-lineaarinen editointi = Tietokoneella tapahtuvaa videoeditointia.

NTSC = Ensimmäinen toimiva värijärjestelmä vuodelta 1953. Pääosin Amerikassa käytössä oleva televisiostandardi.

O

Objektiivi = Kameran päässä oleva monen linssin monimutkainen yhdistelmä, jonka läpi kuva valo kulkee.

Off-Line editointi = Tietokonepohjaisessa editoinnissa: Tietokonetta käytetään videokuvaa antavan ja ottavan nauhurin ohjaamiseen ja tehosteiden yms. lisäämiseen videolle. Tietokoneen kovalevylle tallennetaan vain heikkolaatuinen kopio videosta. Tällä tyylillä tietokoneelta ei vaadita suuria tehoja, eikä levytilaa kulu paljon. Tavallisessa ( lineaarisessa) editoinnissa off-line editoinnilla tarkoitetaan heikkolaatuisempaa alkueditointia, jolla saadaan leikkausjärjestys lopulliseen leikkaamiseen.

On-line editointi = Tiekonepohjaisessa editoinnissa: Editoitava videokuva siirretään sopivia kaapeleita ja korttia apuna käyttäen tietokoneelle editointia varten. Eli videokuva on kokonaan tietokoneen kovalevyllä. Tavallisessa (lineaarisessa) editoinnissa on-line editoinnilla tarkoitettaan lopullista editointi (vrt. off-line)

Optinen kuvanvakaaja = Jos kuvanvakain toimii oikein, se vaimentaa kuvassa olevaa tärinää.

Otos = Kameran käynnistämisestä sen seuraavan kerran pysäyttämisen aikana ollut tapahtuma on otos.

Output = Ulostulo. Vastakohta Inputille. Kun videokamerassa on esim. DV-output (DV-out), sieltä saa annettua digitaalista videota esim. tietokoneelle.

P

Panorointi = Kameran ollessa paikallaan, sen kääntämistä vaakasuorassa.

Pakkaussuhde = Se, kuinka tiuhaan kuva pakataan. Koska pakkaamaton videokuva veisi yli 20 mt levytilaa per sekunti, videokuvan pakkaus on aina tarpeellista. Mitä kevyempi pakkaus, sitä parempilaatuinen kuva, ja sitä enemmän kovalevytilaa se vie, ja taas mitä kovempi pakkaussuhde on, sitä vähemmän levytilaa se vie, mutta kuvanlaatu kärsii. Digitaalisella videolla pakkaussuhde on aina sama 1:5. Analogisella videolla pakkaus tapahtuu M-JPEG pakkauksella. Pakkaussuhde vaihtelee studiolaatuisesta 1:3:sta aina esim 1:100 asti, joka ei enää sovellu on-line editointiin.

PAL = Saksalainen televisiojärjestelmä. Käytössä monissa Länsi-Euroopan maissa, esim. Suomessa.

PCM = Digitaalinen äänentallennusjärjestelmä.

Pikseli = Esim. CCD kennolla oleva pieni yksikkö. Videokameran CCD -kennon tarkkuus ilmoitetaan pikseleinä.

Polttoväli = Etäisyys kameran linssistä polttopisteeseen, eli pisteeseen johon kuva muodostuu. Polttoväli lukee kameran yleensä objektiivin suojuksessa millimetreinä. Mitä pienempi pienempi luku on, sitä suurempi laajakuva kamerassa on, eli sitä enemmän mahtuu kuvaan. Ja mitä suurempi suurempi luku on, sitä kauempaa kohteet saadaan kuvaan. Polttoväli ilmoitetaan millimetreinä, esim 3,8-79,8mm

Preview = Videoeditointiohjelmissa käytössä oleva ikkuna tietokoneen näytöllä, josta videokuvaa voidaan katsella. Yleensäkin esikatselu editoinnissa.

Puolinopeus = Nauhuri tai kamera pyörittää nauhaa puolet hitaammin, jolloin nauhalle mahtuu puolet enemmän kuvaa, mutta laatu heikkenee. Ei ole normaalisti suositeltavaa.

R

Resoluutio = Erottelukyky. (Kuvan tarkkuus.) Tv -tasoinen videokuva on tallennettu tarkkuudella 720*576.

Renderöinti = Tietokoneella käsiteltävän videokuvan tehosteiden yms. laskeminen. Tarvitsee paljon prosessoritehoa, ja laskeminen kestää yleensä moninkertaisesti videon pituuteen verrattuna (jos on käytetty paljon tehosteita).

RGB = RGB on kolmeen väriin jaettu videosignaali. Värit ovat punainen vihreä ja sininen.

Ristikuva = Kuvanvaihto jossa ensimmäinen kuvan päälle sekoittuu toinen kuva, ja ensimmäinen häviää vähitellen.

S

Scart = 21 -pinninen liitin, jollainen on usein televisiossa tai videoissa. Se sopii äänen ja videon sisään- ja ulostuloon, sekä S-Video ja RGB -signaaleille.

Secam = Ranskalainen televisiojärjestelmä. Käytössä monissa Itä-Euroopan maissa ja Lähi-Idässä.

SDI = Ammmatilaiskameroissa käytössä oleva parempilaatuinen digitaalivideoliitäntä.

Seeprakuvio = Kertoo etsimessä raidoituksella jos kuva ylivalottuu, eli siihen tulee liikaa valoa.

Still -kuva = Pysäytyskuva.

Suljin = Kameran CCD -kennon edessä oleva "läppä", joka päästää kennolle valoa suljinnopeuden määräämällä nopeudella.

Suodatin = Kameran objektiivin eteen laitettava läpinäkyvä "linssi". Suodatin muuttaa läpi tulevaa valoa. Sillä saadaan korjattua värejä tai luotua tehosteita.

Suojaviiva = Videokuvauksessa liikkuvaa kohdetta on kuvattava koko ajan samalta puolelta tai puolen vaihdon väliin on laitettava kuva edestä tai takaa, jossa liikkeen suunta ei näy. Jos näin ei tehdä, kohde näyttää yhtäkkiä liikkuvan toiseen suuntaan.

S-video = S-Vhs, Hi8 ja DV -kameroissa olevat liittimet, joilta kuva saadaan siirrettyä videonauhuriin, monitoriin, tietokoneelle tai muuhun vastaavaan laitteeseen. Kaapeleissa kulkee sekä valoisuus- ja värisignaalit erikseen.

Sähköinen kuvanvakain = Kamera yrittää vaimentaa kuvan tärinöitä digitaalisesti vertailemalla kuvia jotenkin edellisiin. Tämä heikentää kuvanlaatua, ja siksi digitaalinen kuvanvakain kannattaa kytkeä yleensä pois käytöstä.

T

Tarkennus = Säädetään (esim. objektin ympäri olevalla renkaalla ja pyöritettävällä rullalla) kuvassa haluttu alue tarkaksi, esim lähellä tai kaukana oleva kohde.

TBC = Aikavirhekorjain. Jälkikäsittelyssä syntyvän aikavirheen korjaamiseen käytettävä laite.

Tele = Objektiivin suurin polttoväli. Objektiivi on tele -asennossa, kun se on täysin zoomattu.

Terävyysalue = Kohteen edessä ja takana oleva alue, joka on vielä terävä, mutta se ei ole kaikkein terävin kohta.

Tilttaaminen = Kameran ollessa paikallaan, sen kääntämistä pystysuunnassa.

U

U-Matic = Ammattilaisten käyttämä videojärjestelmä. On jo poistumassa käytöstä.

Upotuseditointi = Ks. Insert -editointi.

V

Vaakaerottelu = Kuinka monta pystysuoraa viivaa videokuvasta voidaan erottaa. VHS -videossa

vaakaerottelukyky on 240 linjaa.

Valkotasapaino = Valkotasapainolla säädetään CCD -kenno näyttämään vallitseva väri oikein. Yleensä

valkotasapaino säädetään suuntaamalla kamera valkoista pintaa kohti, ja painetaan valkotasapainon

säätönappia. Silloin värilämpötila säätyy oikeaksi.

VideoCD = CD -levylle tallennetaan VHS -tasoista kuvaa korkeintaan 74min. Kuvan pakkaukseen käytetään mpeg1 -formaattia.

Videojärjestelmä = Tiettyä nauhatyyppiä käyttävä videokamera.

Videokortti = Kortti, jolla kamerassa tai nauhurissa oleva videokuva siirretään tietokoneelle editoitavaksi. Tulevaisuudessa on videokortteja ei enää tarvita, sillä tarvittavat liittimet tulevat valmiiksi tietokoneen emolevylle. Mac -tietokoneissa on jo valmiina tarvittavat liittimet, joten niissä ei enää tarvita erillistä videokorttia.

Väliinleikkaus = Ks. insert -editointi

Värilämpötila = Värilämpötila on säädetty oikein, kun värit näkyvät kuvassa oikean värisinä. Asteikko on Kelvineinä (K).

Y

Y/C = Ks. S-Video

Ylivalotus = Jotkut kohdat kuvassa saavat liikaa valoa, jolloin siitä ei pysty enää erottamaan yksityiskohtia.

Z

Zoom = Kameran polttoväliä muutetaan optisesti siten, että kuvattava kohde tulee lähemmäs tai kauemmas.

Viimeksi päivitetty ( 12.03.2005 )
«