Valikko
Etusivu
Keskustelut
Uusimmat viestit
Lukemattomat
 
Uutiset
Artikkelit
Sanasto
 
Linkit
Kyselyt
Digivideo ry
T.bone EM9900 mikrofoni
Kirjoittanut Jarmo Riikonen   
27.04.2005

Reilut 43cm pitkää mikrofonia EM9900 tulee väistämättä verrattua reilu vuosi sitten Digivideon artikkelissa esiteltyyn reilut 31cm pitkään malliin EM9600. Molemmat haulikkomikrofonit tuottavat yksikanavaista eli monoääntä.

Image
Kuva 1. T.bone EM9900 pidikkeessä tuulisuoja paikallaan

EM9900 tarvitsee toimiakseen phantom-jännitesyötön. Ellei kamerasta tai muusta käytettävästä äänentallentimesta löydy sellaista, tarvitaan johdon väliin erillinen phantom-jännitelähde. Mikrofonin takaosassa on kolminapainen XLR-liitin, johon kytkeydytään häiriöiltä suojaavan balansoidun kaapelin avulla.

Aiemmin esiteltyyn T.bone EM9600 mikrofoniin verrattuna EM9900 on soinniltaan hieman heleämpi, matalat toistuvat alemmas tuhdisti. Käyttöohje ilmoittaa melkoisen laajan toistoalueen jättäen kuitenkin kertomatta alueeseen sisältyvien vaimentumien ja korostumien suuruudet. Käyttöohjeenkin mukaan EM9600 toistaa hieman suppeamman alueen, edelleenkään desibelirajoja ilmoittamatta.

EM9900 kohisee vähemmän, silti se on muutaman desibelin herkempi kuin EM9600.

EM9900 mikrofonissa on kytkin matalien taajuuksien vaimentamiseksi. Vaimennuksella heikennetään niin käsittelyääniä kuin tuulen tms. aiheuttamaa jyrinää. Mikrofonin toistaessa matalia ääniä hyvin, ovat jyrinät helposti todella matalilla taajuuksilla, joita ei välttämättä huomaa kaikilla kuulokkeilla tarkkailtaessa, joten äänitysvoimakkuusmittareita kannattaa pitää silmällä.

Image
Kuva 2. EM9900 toimitukseen kuuluvat osat. Näkyvissä on myös runkoon upotettu matalien taajuuksien vaimennuskytkin.

Mikrofoni toimitetaan pahvisessa laatikossa, jonka pehmusteissa ovat paikat mukana seuraaville vaahtomuoviselle tuulisuojalle sekä mikrofonipidikkeelle. Pidike on vaimentamaton ja siinä on 15mm jalustakierre esimerkiksi mikrofonitelinettä ajatellen.

Kun kokonaisuutenakin pitkähkön mikrofonin aukotettu osa on pitkä suhteessa mikrofonin kokonaispituuteen, joutuu pidikkeen asettamaan kauaksi painopisteestä. Tämä aiheuttaa vääntävää kuormitusta pidikkeeseen ja edellyttää pidikkeen tukevaa kiinnittämistä mikrofonijalustaan.

Image
Kuva 3. Oktava SM 012 joustava ripustin.

Käsittelyäänien vaimentamiseksi tarvitaan tukavasti paikallaan oleva jalusta tai joustava pidike. Thomannilla suosittelivat joustavaksi pidikkeeksi mallia Oktava SM012. Pidikkeessä on 15mm sisäkierre, jonka voi mukana tulevalla muunnososalla pienentää 3/8" (tuuma) sisäkierteeksi.

Mainittakoon että EM9600-artikkelissa mainittu Sennheiser MZS6 -vaimennettu jalka ei vaikuta riittävän järeältä EM9900-mikrofonin kanssa käytettäväksi.

EM9900 vahvuuksia: -matalampi kohinataso -heleä korkeiden toisto -tuhdimmat matalat -suuntaavampi -kytkimellä valittava matalien leikkuri -vain hieman kalliimpi kuin EM9600

EM9600 mikrofonin vahvuuksia: -toimii AA-kokoisella paristolla, jolloin ulkoista phantom-syöttöä ei tarvita (mikrofoni toimii myös phantomin avulla) -paristokäyttöisenä mahdollisuus kytkeä suoraan kameran 3.5mm mikrofoniliitäntään sopivan välikaapelin avulla -säilytyskotelo -kytkimellä valittavat kaksi suuntakuviota -lyhyempi

EM9900 kannattaa ottaa vakavasti pohdittavaksi EM9600 sijaan, jos saa järjestettyä sekä phantom-jännitteen syötön että sopivan kiinnityksen näin pitkälle mikrofonille 'melkein' päästä.

hintaluokat:
EM9900 105eur
Oktava SM 012 26eur.

Viimeksi päivitetty ( 27.04.2005 )
«   »