Valikko
Etusivu
Keskustelut
Uusimmat viestit
Lukemattomat
 
Uutiset
Artikkelit
Sanasto
 
Linkit
Kyselyt
Digivideo ry
Viosport minikamerat
Kirjoittanut Kunto Hirvikoski   
16.10.2005
Image

 

Pienoiskamera, kynäkamera, kypäräkamera, minikamera - monta nimeä, kolme kameraa

 

 

Viosportin mallisto 2005

 
AC2
H2O
AC3
 

Näitä meiltä kysellään paljon. Digivideon alkuajoista lähtien pienet ja helposti erilaisiin hankaliin tai vaarallisiin paikkoihin sijoitettavat kamerat ovat kiinnostaneet kuvaajia. Tyypillisiä käyttöpaikkoja ovat pyörät, ralliautot, laskuvarjohyppääjän kypärä, korkeushypyn riman kuvaus, linnunpesät, veden alaiset tapahtumat sekä kova meno ja kohellus. Tällaisia on ollut jo toista vuosikymmentä tv-yhtiöiden käytössä, mutta hinnat ja saatavuus on ollut esteenä harrastajapuolella. Aikaisemmin näihin kuului myös kaapelin päässä oleva vahvistinosa, joka tarvitsi sähköä ja siitä suoritettiin kuvan säätö. Nyt homma on yksinkertaistunut. Kaikki tarvittava on tuossa pikku pötkylässä, automaattikamerassa, joka tarvitsee jonnekin kaapelin päähän vain patterikotelon tai akun ja tietysti nauhurin, ellei sitä käytetä pelkästään tarkkailuun. Myös pienoislähettimiä käytetään liikkuvissa ajoneuvoissa ja luonnossa.


Varsinaiset nauhurit ovat edelleen isoja ja kalliita, mutta tavallinen digivideokamera, aivan pieni ja halpakin kelpaa nauhoittimeksi, kunhan kamerassa on analoginen sisäänmeno, siis AV-IN. Kaikkein halvimmista malleista se on karsittu. Kynäkameroiden (muistuttavat paksua tussia, siitä nimi) hinnat ovat kohtuullistuneet ja nyt niiden maahantuontikin on järjestyksessä. Tämä Viosportin valikoima on ostettavissa netistä (www.minikamera.tv) ja ainakin parasta mallia tulee myös joihinkin myymälöihin. Näiden hinnat ovat suuruusluokkaa 330 - 750 Euroa laadun ja varustelun mukaan. Halvempiakin löytyy maailmalta, mutta jälki voi olla suttuista, toiminta epävarmaa tai kamerat tarvitsevat heti lisävarustelua. Olen TV2:ssa käyttänyt eri merkkisiä pienoiskameroita viime vuosikymmenen alkupuolelta lähinnä urheilun tehostekameroina. Jossakin vaiheessa ne korvattiin miniDV-kameroilla, missä vain vähän isompi kamera kävi, sillä laatuero oli huomattava. Viime elokuun yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuihin Viosportin edustaja kävi esittelemässä tuotteensa ja kallein malli, AC3 valittiin heti hyppyjen rimakameraksi. Eihän sekään aivan miniDV-kameraa vielä vastaa, mutta yli 6 metrin korkeuteen ei telineille isoa lisäkuormaa voi laittaa. Kuvassa ylinnä oleva AC3 painaa vain 105 grammaa.

Millaisia kameroita nämä siis ovat?

Sarjassa on kolme erilaista. AC2 (eli Adventure Cam2) on halvin malli, josta ehkä voisi käyttää nimitystä VHS-tasoinen. Valmistaja kertoo sen tarkkuuden olevan "380 TV Lines". Se on tuo musta. Keskimmäinen, paksuin malli on vedenkestävä H2O, jonka tarkkudeksi kerrotaan 480 viivaa. Ylinnä on AC3, valmistajan mukaan 520 viivaa, eli lähellä miniDV:n erottelukykyä. Näitä automattikameroita, joissa on vain aikamoinen laajakulmaobjektiivi, ja kalleinta lukuun ottamatta kiinteä tarkennus, ei tietenkään voi mitata normaalimenetelmin. Lähinnä on luotettava omiin silmiin erilaisissa vertailuissa. Kuvan tarkkuus on monessa näiden käyttöpaikassa kiinni aivan muusta kuin erottelukyvystä. Jos vaikka otetaan vuoren rinnettä alas viipottava polkupyöräilijä, jolla kamera on kypärässä tai pyörän sarvissa, niin meno on sellaista röykytystä, että terävää kuvaa voi olla vaikea löytää. Liike-epäterävyys kätkee paremmankin resoluution. Tavanomaisilla terävyyden mittauksilla voi siis heittää vesilintua. Jos taas kameralla heittää vesilintua, paras on valita H2O, joka kestää myös pinnan alla. Muutkin mallit vaikuttavat siltä, että ne kestävät roiskevettä ja sadetta.

AC2

Peruskamera kovaan menoon. Siinä ei ole vaihto-objektiiveja, vaan kuvakulma on valmiiksi laaja, noin 90 astetta. Tässä on 1/4" kenno. Pakettiin kuuluu tarvittavat kaapelit, paristokotelo ja kevyt muovikiinnitys kameralle. Kiinnike laitetaan vaikka tarralla alustaansa. Nauhurina toimivaan miniDV-kameraan signaali viedään pienellä neljän liitännän miniplugilla, jollainen lienee useimpien kameroiden AV-liitin nykyisin. Myös RCA-liittimet löytyvät. Kaapelissa on mikrofoni, joten jotakin ääntäkin saadaan talteen. Tämä varustelu on yhteistä kaikille malleille. Paristokotelo tarvitsee 8kpl AA-paristoja, ja useimmat taitavat vaihtaa ne ladattaviin ennen pitkää. Myös näppärä akkupaketti on myynnissä. Kiinnitykseen saa maahantuojalta runsaasti erilaisia puristimia, mutta myös tarrat, teipit ja nippusiteet tulevat käytännön tilanteissa helposti eteen. Kevyet kamerat on suhteellisen helppo kiinnittää pysyvästi. Kovassa menossa nauhuri on yleensä repussa tai muualla hieman vähemmän tärisevässä paikassa. AC2:n kuva on muihin verrattuna hieman pehmeää varsinkin nurkissa ja värit ovat haalistuneet. Valkobalanssi toimi suhteellisen hyvin kaikissa kameroissa. Tarkennusta tässä ei ole, eikä sillä saa teräviä lähikuvia. Jos haluaisi vaikkapa kuvata syöksylaskijan kasvoja tai suksia, jonkinlainen lähilinssi kameran edessä tekisi terää. Silloin pitäisi käydä optikolla. Kaupoista niitä ei tuohon kokoon löydy. Kuva on siedettävän terävää jostakin metristä eteenpäin, mutta tuollaisella laajakantilla ei metristä oteta lähikuvia.

H2O

Vedenalaiskamera ja tietysti aivan pätevä ja säätä kestävä minikamera muutenkin. Tämän terävyys lähentelee parhaan mallin tarkkuutta, mutta eroa on havaittavissa sekä värien että yksityiskohtien toistossa. Itse kamera kestää veden painetta jonkun kymmenen metriä, mutta kaapeli vain muutaman metrin. Sen jälkeen liitoksia pitää tiivistää. Mukana seuraava jatkokaapeli on ilmeisesti juuri tuon turvallisen rajan sisällä. Tiiviys kaapelissa on tehty vain muovisella O-renkaalla, joka menee muovisessa vastakappaleessa olevan holkin sisään napakasti painamalla. Testasin sitä vain parissa metrissä, mutta meidän vetemmehän ovat jo siellä niin sameita, että kuvaus ei tuota tulosta. Kalusto kesti kokeen mainiosti. Kun tällaisen kameran kiinnittää vaikkapa ongenvapaan tai mikrofonipuomiin, sillä voi saada erikoisia kuvakulmia. Töissä olisin monesti kaivannut jotakin tuollaista. Asiat on pitänyt ratkaista paljon raskaammalla ja kalliimmalla tavalla tai luopua ideoista. H2O on paksuin näistä kolmesta, mutta ei sekään ole kuin 190 grammainen. Kamera on laajakulmainen eikä siinäkään ole tarkennusta. Kenno on 1/3" ja herkkyyttä riittää hyvinkin pimeissä nurkissa. Tietysti kohina lisääntyy, kun automaatti säätää, mutta kuvaa irtoaa. Kaikkien näiden ongelma on pikemminkin ylivalotus, liika kirkkaus. Se ei ole säädettävissä. Ei myöskään terävöitystä voi säätää ja osa tarkkuudesta on tehty sähköisin keinoin. Paljon pieniä yksityiskohtia sisältävässä kuvassa kuten aurinkoisessa ruohikossa tai lehvistössä kuva voi näyttää levottomalta. Ensimmäisen kerran kameran kuvaa katsoessani pidin sitä yllättävän hyvänä näin pienelle ja halvalle kameralle. Sitten vasta alkoi kriittisyys kasvaa. Ero seuraavaan malliin ei ole suuri.

Image Image Image Image
AC2 on väritön ja pehmeämpi
H2O on lähellä AC3:a
AC3, paras pikkukameroista
Kolmikennokamera ja 0,5x

Vertailun pikkukuvista on linkki täyskokoisiin, videosta kaapattuihin, korjailemattomiin kuviin. Kolmikennokameran seinän väri on oikein. Se oli laajakuvamuodossa, joten pystysuuntaan 0,5x laajakulmalisäkkeelläkin sillä näkyy vähemmän. Minikameroita ei laajakuvamuotoon saa.

AC3

Joukon terävin ja vaihdettavin objektiivein myös monipuolisin. Kolmikennoisesta miniDV-kamerasta sen erottaa heikompi värintoisto ja enemmän sähköisellä terävöityksellä tehty tarkkuus. Se on kuitenkin varsin hyvä tällaiseksi kameraksi. Kenno on Sonyn 1/3". Tähän saa 5 vaihdettavaa objektiivia, joten enää ei tarvitse tyytyä vain laajakulmiin. Voimakkaasti liikkuvissa kuvissa laajakantti on paikallaan, mutta tällä kameralla voi tehdä myös monia muita kuvia. Se sopii huomaamattomaan tarkkailuun, eläinten kuvaukseen niiden pesillä tai muissa käyntipaikoissa. Tässä mallissa on myös tarkennus ja harmaasuotimia. Sitä varten tosin pitää etuosa irroittaa ja kiertää siellä alla olevaa objektiivia. Sillä tavalla tarkennuksen voi tehdä aivan makroetäisyyksille. Sellaisena se on omaperäinen työkalu pienoismaailmojen kuvaukseen. Tämän tapaisilla on tehty monia ihmeellisiä efektejä televisiotyössä.

Image

Tällaista kokoa ne ovat. Kameroissa on jalustakierre, AC2:ssa perässä, muissa kyljessä siten, että kuva tulee vaakasuoraan, jos jalusta on suorassa. Alin on siis AC2, keskellä H2O ja ylinnä AC3. Sen etuosa irtoaa kierteillä objektiivin vaihtoa tai tarkennusta varten.

Yhteenveto

Viosportin kamerat ovat käteviä työkaluja. Myyntipaketti on hyvin ajateltu ja toimiva kokonaisuus. Laatu paranee kun maksaa lisää. Aivan miniDV-laatuun ne eivät vielä yllä, mutta AC3 ja H2O menevät täydestä monissa paikoissa. Ne ovat hyvin herkkiä, eli niillä kuvaa hämärässäkin, parhaiten H2O:lla. Kamerat ovat tukevia ja kestävät kovaa käsittelyä ja monenlaista säätä.

Miinuksia kertyy muutamasta seikasta:

- Laajakuva puuttuu

- Ei vielä HD-mallia, mutta eiköhän sellainen ilmesty kunhan HD-kamerat yleistyvät.

- Kennot ovat herkkiä sisään tulevalle valolle ja pystyviivoja syntyy helposti pienestäkin lampusta.


Viimeksi päivitetty ( 29.12.2005 )
«   »