Valikko
Etusivu
Keskustelut
Uusimmat viestit
Lukemattomat
 
Wiki
Uutiset
Artikkelit
Sanasto
 
Linkit
Kyselyt
Lainalaitteet
Digivideo ry
Magix Movie Edit Pro 10
Kirjoittanut Jorma K.   
23.11.2005

Videon editointiohjelma ImageHeti aluksi totean, että tekstin kirjoittaja ei vastaa mistään. Luet ja käytät tässä esitettyjä tietoja omalla vastuullasi. Tekstissä saattaa esiintyä asiavirheitä ja puutteita. Ohjelma on erittäin laaja ja siihen täydellinen tutustuminen testauksineen veisi minulta viikkoja.
 
Movie Edit Pro 2005:stä on täällä jo artikkeli: Magix Movie Edit Pro 2005  ja se on edelleen lähes sellaisenaan ajankohtainen. Pyrin käsittelemään tässä vain mitä muutoksia uuteen versioon on tullut.

Asentaminen on siltä osin muuttunut, että nyt ilmoitetaan valintaruudussa minkä pohjoismaan version haluat ottaa käyttöön, muuten jatketaan samaan malliin eli vaihdetaan vain levyä ohjelman sitä pyytäessä. Suosittelen kovon tiedostojärjestelmäksi NTFS, jolloin voidaan käyttää yli 4Gt tiedostoja.


Käyttöliittymä


Käyttöliittymää on vain hieman muutettu. Media Poolista poistettu turhia (mm. Project-kansio) kansioita, niitä voi kuitenkin lisätä ja muokata kuten edellisessäkin versiossa. Trans.FX-kansion nimeksi vaihdettu Fade. Lisätty Transitions icons On/Off-ikoni, jota painamalla raidan leikkauskohtiin ilmestyy ikonit, josta pääsee pikavalitsemaan siirtymiä. Esikatseluikkunan alle tulee nyt havainnollisesti esiin, mistä kohtaa leikkeiden esileikkaus on tehty. Tiedostojen tallennusten päivämäärän ja kellonajan saa nyt näkyviin Media Poolissa, se helpottaa tietyn leikkeen löytämistä.    

Image
 

Kuvakäsikirjoitustila (storyboard) on pysynyt ennallaan, pääsy uusiin 3D-siirtymiin lisätty vanhojen lisäksi.

Leikkaaminen:


Lisätty mahdollisuus laittaa tartuntapiste mihin kohtaan tahansa leikettä, MEP2005:ssä sen sai vain leikkauskohtaan. Nyt on myös mahdollista tuoda esiin DV-avi nauhan Meta-tiedostosta kuvauspäivämäärä ja kellonaika sekä ne voi halutessaan vaikka muuttaa toiseksi.

Image


Otsikkoeditori on muuttunut väreiltään ja toiminnoiltaan. Pääset nyt suoraan siinä valitsemaan tekstityyppejä, toisaalta tekstien varjot pitää nyt käydä valitsemassa Advanced... napin takaa. On lähinnä makuasia onko muutokset parempaan vai merkityksettömiä.

Image


Uutena ominaisuutena on tullut mahdollisuus tehdä aitoja 3D-siirtymiä, niitä on valittavina 16 eri versiota.
Voit myös valita mitä rajapintaa, Direct3d vai OpenGl, siirtymien teossa käytetään sekä onko antialiasing käytössä vai ei.
Lisäksi niitä voi hyödyntää peilikuvinaan. Suosikkini "Kuva pulloon" ei toimitut oikein peilikuvanaan, muiden 3D-siirtymien kohdalla en vastaavaa ongelmaa havainnut.

Image


Story Maker


Painamalla F2-näppäintä päästään uuteen Story Maker-valintaikkunaan. Siinä pääsee suoraan pikasäätämään kuvan ominiaisuuksia ja tehosteita. Pääosin siinä on otettu  vain vanhat ominaisuudet uutta reittiä pitkin, mikä ilahduttanee uusia käyttäjiä. MEP2005 :teen tottuneet pitänevät sitä ainakin aluksi muutoksena,  jonka tarkoitus on miellyttää lehtien testaajia.  Automaattiset kuvanparannustoiminnot tekevät hyvää jälkeä.
Uusia ominaisuuksia on toki lisätty, parhaimpana ehkä erittäin helppo tapa zoomata kuvan tietyyn kohdaan ja tehdä siitä kamera-ajo. Horisontin suoristus ja punasilmäisyyden poisto ovat myös tervetulleita uudistuksia.

Image

Videon kaappaus:


Videon kaappausikkuna on muutettu. Muutos on kuitenkin ihan turha, samat napit hivenen eri muotoisina eri paikoissa ja erisävyisellä värisellä pohjalla. Toimii niinkuin pitääkin.

Voit edelleen tuhota nauhasi, jos painat Device options...  nappia ja siellä punatäpläistä record nappia.


Videon tallennus dv-avina


Koska en löytänyt ohjeita tallennuksen tekoon laitan tässä ohjeet:
1.Valitse File/ Export Movie/ As DV-avi  tai paina Alt + B ja saat DV EXPORT valintaikkunan.

Image

2. Muuta kohdan Play after export: "Don't play" klikkaamaalla laatikon valintanuolta "Play onto DV camera through FireWire"  :ksi  ja laita kamerasi play asentoon. Jos et tee tota muutosta tallennus tehdään vain kovalevyllesi.
3. Klikkaa esiintulevassa  DV output-ikkunassa Transmit to device-nappia, jolloin siirto kameraasi alkaa.

Ääni


Äänipuolella ei ihmeempiä muutoksia ole tapahtunut. Kohinan poiston valintaikkunat on piirretty uusiksi ja lisätty mahdollisuus määrittää kohta, mistä kohinanäyte otetaan. Valitettavasti se ei toiminut niinkuin on tarkoitus, vaan edelleen sen joutuu etsimään kuuntelemalla. Sen käytön kanssa oli muutenkin ongelmia, jos yrittää putsata samasta elokuvasta useista leikkeistä erilaisilla kohinaleikkeillä. Ohjelma kaatuu kummallakin käyttöjärjestelmällä. Tallentamalla yhden putsausoperaation jälkeen DV-aviksi ja sitten uusi putsaus, niin kaatumista ei Xp:llä esiintynyt.
Pakkauksen mukaan esiasetettuja ääniefektejä on 45 kappaletta, en niitä kaikkia jaksanut paremmin testailla, vaikuttivat pääosin samoilta mitä MEP2005:kin.  Samat laitteistot kuin MEP2005:kin ovat edelleen käytettävissä.

Ottaa nyt vastaan Dolby digital 5.1 mukaista ääntä, jos on AC3 koodekkii. Minulla ei tota ole, joten toimivuus jää Magix lupauksen varaan.

Valmiita ogg-formaatissa olevia musiikkitiedostoja on 18 kpl (MEP 2005:ssä 26 kpl), joista 6 uusia.
Song Wisard velhon mallityylejä on nyt vain 3 kpl (MEP2005:ssä 4 kpl), joista 1 kpl on uusi Classic-tyyli.

Object curve effect


Ennestäänkin monipuoliseen avainnustyökaluun on nyt lisätty mahdollisuus säätää avainpisteiden avulla myös videoleikkeiden Gamma-arvoja.    

Image

Muita muutoksia


- Ohjevideoita lisätty ja niiden kuvanlaatu on parantunut. Suomenkielinen opasvihko on edelleen vähintäänkin yhtä onneton, ohjelman ominaisuuksiin nähden, kuin MEp2005:kin. Valitettavasti siitä on poistettu pari sivua, jotka mielestäni olisivat sinne saaneet opastamaan jäädä. Hyvät opetusvideot sekä Tasks-valikon ohjeet  korjaavat tilannetta.
Englanninkielistä opasta vain vilkaisin ja en löytänyt siitä mm. ohjeita miten DV-avi video siirretään takaisin nauhalle.
Help-tiedostossa oli saksankielistä tekstiäkin.
 -Vob tiedoston latausnopeus ensimmäisellä kerralla (ilmeisesti indeksoi) on nopeutunut , ollen 1/3 MEP2005 latausajasta. Toisella kerralla se on yhtä nopea kuin MEP2005:kin. 1 GT latautui n. 45 sekunnissa, samoin mpeg tiedostojen käsittely on nopeutunut.

-TV:n käyttö esikatseluun kameran FireWire liittimen läpi on nyt mahdollista, vaatii prossulta tehoja, läppärini
prossun tehot eivät riittäneet nykimättömään kuvaan kuin aivan matalimmalla näytön tarkkuudella. Itse pidän näytönohjaimen kautta TV:lle edelleen parempana vaihtoehtona.

-Takes kansion toimintaa on parannettu, voit kuitenkin edelleen venyttää editorissa otoksen yli antamasi otoksen rajojen, mielestäni se on ominaisuutena enemmänkin haitta kuin hyvä asia.
-Tuki kaksipuolisille DVD-levyille lisätty.
-25% nopeampi renderöinti Hyperthreading ja multiprocessor tuen sisältävillä prossuilla.
-lisätty 16:9 tilan häivytykset
-Valmiita teemoja enää vain 15 kpl. Näyttivät pikasilmäyksellä samoilta kuin MEP2005:ssä, jossa niitä on 18 kpl.
-Scene dection ikkunan muotoilua muutettu, toiminnot pääosin samoja.
 
-Mep2005:n otsikkobugi korjattu
-DVD-menuhin lisätty mahdollisuus kirjoittaa 3D-kuvateksteillä tietyissä mallipohjissa, jolloin tekstin väriä ei voi muuttaa. Kappalemenussa voi olla 99 kappaletta sekä valmiita mallipohjia lisätty.

Varoitukset havaituista ongelmista

Englanninkielisen Windows 2000 + sp4 alla ongelmia on aivan liikaa:

1. Ei ota oletuksena PAL-järjestelmää käyttöön vaan NTSC, jota käytetään USA:ssa
2. Kaatuu viimeistään sammuttaessa, jos käyttää 3D efektejä
3. Kun tekee suoran häivytyksen, työntämällä leikkeet toisiensa sisään, tuloksena on paikoin erittäin nykivä kuva.
4. Tallennus DV-avina takaisin ei onnistu, (tai onnistuu, mutta jos on em. siirtymiä, kaatuu)
5. Leikkeiden tunnistus ( Scene detection ) toimii huonosti, leikkaa yleensä yhden ruudun (frame) väärästä kohtaa sekä laittaa leikkeen molemmin puolin kaksi samaa tunnistekuvaa (eli hakee edellisen leikkeen lopuun seuraavan leikkeen alkukuvan)
6. Kaatuu, jos tekee useita eri äänenpuhdistustoimenpiteitä samalla kertaa samalle videotiedostolle.

Yllä olevat testattu kahdella eri kokoonpanolla. Amd 1700 + Geforce Ti 2, 512 Mt keskusmuistia sekä AMD Barton 2500 +Radeon 9600XT,  768 Mt keskusmuistia. MEP10 versio 5.0.5.1

XP1 Sp2 alla toimii muuten pääosin OK, mutta
1. Kun yrittää tehdä jonkun värin läpinäkyväksi Realtime visual FX editorin Transparent-napia painamalla. Värin valitseminen ei onnistu pipetillä Xp:n alla, mutta onnistuu Win2000 alla.

2. Kaatuu, jos tekee useita eri äänenpuhdistustoimenpiteitä samalla kertaa samalle videotiedostolle sekä mahdollisuus valita mistä kohtaa ääninäyte otetaan, ei toimi.

Testattu mobile AMD XP 2600+, Radeon 9000 näytönohjain, 512 Mt keskusmuistia.

Huom!!!

DV-Capture-ikkunan nappia Device options... painamalla avautuu properties-ikkuna ja jos painat siinä olevaa nappia, jossa on punainen piste keskellä kamera alkaa nauhoittaa tyhjää kameraasi sen päällä ollessa ja tuhoaa sillä kohtaa aiemmnin nauhoittamasi videon.

Miten tutustun ohjelmaan


- Lukemalla ainakin suomenkielisen oppaan ja katsomalla esimerkkivideot, englanninkielistä opasta unohtamatta - MEP10 mukana tulee demot: _demo_high_performance ja _demo. Niistä oppii helposti, kun sammuttaa "ylimääräiset raidat"
- katsomalla editorissa miten valmiit teemat on tehty
- kokeilemalla kaikkea, muistaen undo-toiminnon, valmiita tehosteitakin voi kokeilla muokata.
- lukemalla mitä foorumeilla asiasta on kerrottu, halkusanalla MEP2005 löytyy digivideon foorumilta ohjeita ja tietoa siitä mitä kaikkea voi tehdä, ne toimivat edelleen myös MEP10 kanssa työskenteltäessä.


Plussat ja miinukset


+ Erittäin monipuolinen

+ Hyvä hinta-laatusuhde

+ Ääniominaisuudet

+ Helppo käyttää: pikanäppäimet lähes kaikille toiminnoille, hyvä hiirituki

- Suomenkielinen ohjeistus, ominaisuuksiin nähden huono

- Windows 2000 sp4 käyttöjärjestelmän kanssa työskenneltäessä liikaa ongelmia.

Vaikka tämä artikkeli lähinnä valitusvirreltä kuullostaakin. Vähänkin englantia osaavalle tai kokeiluhaluiselle, Windows XP käyttöjärjestelmän alla työskentelevälle,  tämä on erittäin suositeltava ensimmäiseksi videoeditointiohjelmaksi. Ihan ammattitason ohjelmia Magix Movie Edit Pro 10 ei vastaa, mutta riittää hyvin monelle kotikuvaajalle ja miksei hienouksia vaativalle harrastajallekin. Niin... ja edelleen, näin lahjomispäivän lähestyessä loistava lahjaidea videokameran, XP-käyttöjärjestelmän ja hyvän tietokoneen omistajalle.

Maahantuoja: Plan 1 Oy, Särkiniementie 5, 00210 HELSINKI , puh. 0207 310320 www.Plan1.fi
Demon voinee myöhemmin imuroida: www.magix.net

Tärkeimpiä ominaisuuksia

Kts. MEP 2005 artikkeli

Kannattaako päivittää MEP2005:stä

-Win2000 alla, en näillä kokemuksillä suosittele, ellei tule uutta korjauspäivitystä.
-XP:n alla, se on parempi kuin MEP2005. Onko se tarpeeksi, toivottavasti sait tästä lisätietoa päätöksesi pohjaksi.

Viimeksi päivitetty ( 30.11.2005 )
«   »