Kunto Hirvikoski 04/2002
Digivideoyhdistyksen kurssilla kokeilimme lyhyesti myös kromakeyn tekoa, kun koulutuspaikassa oli mainio vihreä tausta ja valojakin löytyi. Ennen: Ville vihreällä

Jälkeen: Ville kukkakedolla
Pohjapiirros tilanteesta
Kaikkien valojen teho on samaa luokkaa, n. 500 luksia on sekä taustassa että kohteessa.
Tuo sininen valo on pikemminkin vitsi, ei tarpeellinen. Valitsimme malliksi sinipaitaisen ja lisäsimme sinistä valoa poskelle, jotta sinitaustaiseen kromaan tottuneella olisi ihmeteltävää ja huomautettavaa. Sinisellä tehdessä tuon sivuvalon tapainen kiilto on hyvin yleinen virhe lopputuloksessa.
Tässä tapauksessa hiuksista heijastuva vihreä oli suurin ongelma. Siitä olisi selvitty helposti, jos hiuksiin olisi laittanut valkoista tai lievästi punertavaa valoa takaa.
Taustan valaisuun kokeilimme työmaahalogeeneja, mutta ne olivat liian isoja (2-3000 luksia) näin läheltä ja valo tummeni reunoille jonkin verran. Ilman heijastinta oleva, vapaasti säteilevä hehkulamppu tuolin takana ratkaisi ongelman helposti.
Tarkemmin säätäen sai jopa varjon esiin ja vihreän muovikassin värin pystyi säilyttämään.
Säädöt
FCP:n säädöt pikapikaa tehtynä. Pipetillä näytteen otto vihreästä jo lähes ratkaisi ongelman. Visuaalisia säätöjä hieman levittämällä kuvasta tuli siedettävä kun reunaa vähän ohensi ja pehmensi.
Sama asia numeroina esitettynä. Nämä siis ovat hyvin karkeat ja nopeat säädöt. Final Cut Prossa on varsin perusteelliset säädöt kromakeylle. Tarkemmin tehdessä Luminance-keyn voisi jättää pois.
Kromakeyn yleisimmät virheet:
- Liike kuvissa on erilainen, esim. toinen kuva kuvattu käsivaralla tai zoomattu.
- Tausta on luonnottoman terävä ja kirkas.
- Reunat repivät, pienet ulokkeet kuten hiukset ja karvat vuotavat taustan väriä.
- Kiillot vuotavat taustan väriä.
- Mustista varjoista tulee tausta läpi. (lisää valoa!)
- Henkilöltä puuttuu varjo (se on vaikea saada esiin). Rajaus auttaa usein.
- Taustakuvan valaistusta pitäisi soveltaa myös etualaan (valon tulosuunta ja kovuus).
- Sini- tai vihertausta pitää valaista erikseen. Muuten siitä ei saa tasaista. Siksi siihen on saatava etäisyyttä, mikä tarkoittaa isompaa kangasta.
2003 vuoden lopulla löysin tällaisen sivun kromakeyn valaisusta Digitalvideoediting-sivustolta. Siinä neuvotaan tarkemmin, miten tausta valaistaan hieman yli, jotta värikylläisyys olisi maksimissaan. Hyvä neuvo on myös kuvata melko suurella aukolla ja kauempaa, jolloin taustan voi saada hieman pehmeäksi pois terävyysalueelta. Toivottavasti sivu pysyy tuon linkin osoittamassa paikassa.
|