Valikko
Etusivu
Keskustelut
Uusimmat viestit
Lukemattomat
 
Wiki
Uutiset
Artikkelit
Sanasto
 
Linkit
Kyselyt
Digivideo ry
Magix Movie Edit Pro 2005
Kirjoittanut Jorma K   
11.11.2004

10. Marraskuuta 2004, Tekijä: Jorma K

Image

Videon editointiohjelma

Heti aluksi totean, että tekstin kirjoittaja ei vastaa mistään. Luet ja käytät tässä esitettyjä tietoja omalla vastuullasi. Tekstissä saattaa esiintyä asiavirheitä ja puutteita. Ohjelma on erittäin laaja ja siihen täydellinen tutustuminen testauksineen veisi minulta viikkoja. Movie Edit Pro 2005 on vasta hiljan tullut Suomen markkinoille. Imuroin siitä itselleni demon www.magix.com sivuilta ja kiinnostuin MEP2005:ssä olevaan mielestäni järkevään tapaan vähentää kamerani (Canon 100i) moottorin ääniä. Siitä myöhemmin enemmän. Mielestäni ohjelma ansaitsi paremman esittelyn, toivottavasti tästä on iloa teille.

Asentaminen on helppoa vaihdetaan vain levyä ohjelman sitä pyytäessä. Suosittelen kovon tiedostojärjestelmäksi NTFS, jolloin voidaan käyttää yli 4Gt tiedostoja. Kovalevytilaa kannattaa suosiolla heti varata vähintään 20Gt mieluummin 40Gt. Pelkästään DVD:n imagea varten tarvitaan n. 4,4 Gt, joten pakkauslaatikossa olevaa suositusta 5Gt (min 1Gt) voi pitää alimitoitettuna.

Käyttöliittymä

Image

Käyttöliittymä on selkeä: vasemmassa yläkulmassa on esikatselu, oikeassa yläkulmassa on valikkoryhmä mistä hallinnoidaan efektejä ja videoleikkeitä. Tässä se on vaihdettu kuvakäsikirjoitustilaan (storyboard), jolloin editointi tehdään kuvakkeiden avulla, silloin niiden keskinäinen järjestäminen on helppoa.

16-raitainen editori saadaan käyttöön painamalla Oikealla yläkulmassa näkyvää Timeline-nappia. Tässä tilassa tehdään se vaativampi editointi.

Image

Tässä rajatussa kuvassa näkyy 6-raitaa. Lisää raitoja saadaan esiin oikeassa reunassa olevaa palkkia vetämällä (ei näy tässä kuvassa).

- Ylin raita on ns. pääraita minne se varsinainen kuva laitetaan ja välissä on sitten kaikenlaisia siirtymiä ja tehosteita.

- Raidat on värikoodattu, keltainen on tekstejä, violetti on musiikkia varten jne..

- Raitoja tarvitaan vielä lisää, jos esim. halutaan laittaa vaikkapa omaa ääntä, selostusta tai tehosteääniä

Leikkaaminen

tehdään painamalla esikatseluikkunan alapuolella olevaa saksien kuvan sisältävää nappia, kuvan ollessa halutussa kohdassa. Kuvan siirto hiirellä tai nuolinäppäimillä, vaihtonappi pohjassa saa nuolille vauhtia lisää.

Videon kaappaus:

Klikkaa Tasks-valikkoa editorin yläreunassa. => Valitse 1. Import => Record video digital source, jos käytössäsi on digitaalivideokamera tai Record Analogue (jos käytössäsi on analoginen kamera) Painat vain punaista nappia ja nauhoitus alkaa, jos preview -laatikon video valintaruudussa on ruksi, näet oikeassa yläkulmassa mitä kaappaat. Oletusasetukset toimivat hyvin.

Image

"Laiskan henkilön" editointi on tosi helppoa. Vedät hiirellä haluamasi videotiedostot haluamaasi järjestykseen, painat yläosassa olevaa MagixMovieShowMaker-velhon nappia, valitset teeman, painat "Generate Style-nappia" ohjelma laskeskelee hetken ja alkaa näyttämään mitä sai aikaiseksi. Painat Apply-nappia ja kaikki tehosteet äänineen ovat kopioituneet alaosaan 16-raitaiselle editorille. File/ Save movie sekä annat talletettavalle tiedostolle nimen, saat valmiin ( MVD-formaatissa) videon, jossa on englanninkieliset (voi toki muuttaa suomeksi editorilla) alku- ja lopputekstit sekä taustamusiikki.

Mikäli valmis musiikki ei miellytä voi toisen OpenSongWisard-velhon antaa tehdä (neljästä eri samplesta satunnaisesti arpoen) uutta musiikkia käytössä on kolme eri teemaa Intia sekä Reggae ja DancHous , jotka HUOM! löytyvät erilliseltä "Video ja audio archive" CD:ltä. Helppoa eikö totta:-)

Mutta eihän me tosiharrastajat tuohon tyydytä, meitä varten kone lataa kovolle kasan erilaisia tehosteita ja siirtymiä (maksimi asennus vei tilaa yli 900Mt ja archive-CD:llä on vielä lisää). Laatikon takakannessa lukee: "BONUS 1500 sensational 3D effects, blends, text and templates" Niitä sitten vedetään ja pudotellaan hiirellä 16-raitaiselle editorille. Painamalla esikatseluikkunan alareunassa olevaa Expl.-nappia (väri muuttuu punaiseksi) voidaan oikealta valikkoryhmästä valita jotain ja esikatseluikkunassa nähdään mitä ko. tehoste tekee, kokeilemallahan se sitten selviää.

Image

Tarkkaleikkauksessa ( Trim object...) voidaan leikata leikkeen molemmat päät samalla kertaa . Kahden objektin (Trim transition...) siirtymän, voi myös tehdä vastaavalla kahdella näytöllä tai vain siirtämällä hiirellä aikajanalla ristikkäin

Ääni

Image

Kun kuva on saatu mieleiseksi pitää ääntä tietenkin päästä muokkaamaan. Sitä varten meillä on 16-kanavainen mikseri, jolla voi säätää kutakin kanavaa erikseen, ottaa pois päältä, laittaa sooloksi ja lukita. Mikserin "Master Fx" Edit-napista esiin tulee vielä lisälaiteräkki.

Image

Ja lisäksi löytyy aikakompressiolaite (oikealla napilla klikataan ääniraitaa ja valitaan Timestrecht/resampe)

Image

Tällä voidaan muuttaa esim. ääntä matalaksi tai "pikkuorava-efekti". Tuosta Tempo-nupista säädetään äänen nopeutta, huomioi että samalla katoaa synkka kuvan ja äänen suhteen.

No niin, sitten siihen kohinan poistoon

1. klikkaa hiiren oikealla napilla ääniraitaa -> valitse Audio Cleaning... saat esiin Audio cleaning ikkunan. Laitetaan ruksi ”Denoiser on” valintaruutuun, myös Dehisser kannattaa yleensä valita, se poistaa nauhakohinaa, ja painetaan Advanced-nappia saat esiin Denoicer Advanced settings- ikkunan, jonka alaosassa on vihjeitä englanniksi.

Image

2. Painetaan Next-nappia, jolloin ohjelma etsii kohinanäytteen ääniraidaltasi. Painamalla Play-nappia voit kuunnella mitä ohjelma aikoo poistaa, jos ei tunnu hyvältä paina next-nappia uudestaan jne.. Painamalla Create noise sample-nappia luodaan kohinasta näyte ja Save as-napilla voit tallentaa kohinanäytteen haluamallasi nimellä seuraavaa kertaa varten. Niitä voit sitten valita Choice of noise sample valintaikkunasta. Näytteitä on hyvä tallentaa useista eri huonetiloista, niin voi sitten kokeilla mikä missäkin toimii parhaiten. Olen huomannut, että aiemmin äänitetty kohinanäyte voi toimia jopa paremmin kuin ko. nauhalta etsitty. Painamalla OK-nappia päästään takaisin edelliseen valikkoon.

3. Equalizer-välilehdellä päästään käsiksi taajuuskorjaimeen, siellä voi vielä vähentää yksittäisiä taajuus alueita, klikkaamalla ensin Equalizer päälle valintaruudusta. Vieressä on soitin, jonka avulla voi esikuunnella miltä tulos kuulostaa. Equalizerin käytön kanssa kannattaa olla varovainen, siinä menee helposti muukin äänitys pilalle. Painamalla OK-nappia päästään takaisin editoriin. Jos meni pieleen Edit / Undo peruutuskäsky pelastaa pulasta. MEP2005 jättää alkuperäisen kaapatun tiedoston koskemattomaksi (myös videon), oletuksena alkuperäiset kaappauksesi löytyvät MyRecord-kansiosta.

4. Mikäli puhdistuksen jälkeen ääni tuntuu ontolta/ kaiuttomalta, voit Compressor-välilehdellä lisätä ääneen vähän tilantua lisää, esim. laittamalla Ratio-kenttään arvoksi 1.10.

Kuva- kuvassa toiminto

Ohjeistus ei ole edes englanniksi täydellinen ja kuvitustakin olisi voinut olla vielä lisää. Onneksi on useita videoita, jotka selventävät ohjelman käyttöä. En kuitenkaan löytänyt ohjeita miten kuva- kuvaan toiminto tehdään, joten otan sen tässä esiin esimerkkinä monipuolisista toiminnoista.

Image

1. Vedetään Takes-kansiosta aikajanoille leikkeet, pohjakuva ylimmäiseksi. Keltaiset ovat ääniraitoja, olen poistanut (sininen M-kirjain) 4-raidan äänileikkeen pois käytöstä. Takes-kansiota ei ole pakko käyttää, leikkeet voivat olla myös esim. MyRecord-kansiosta.

2. Klikataan hiiren oikealla napilla, 3-raidalla olevaa kuvaleikettä => Avautuvasta valikosta valitaan "Video effects" ja esiin tulee Video controller | Realtime visual FX editor

Image

3. Painetaan Num.Edit-nappia => esiin tulee Size and position -ikkuna ( Muuten tuosta Play Speed-laatikossa: pun.soikiolla ympäröidystä nappulasta saadaan kuva kelautumaan lopusta alkuun päin, napin väri muuttuu punaiseksi, jos toiminto on käytettävissä). Mix-napista saadaan päällekkäin olevat videot läpinäkyviksi. Huom! (poikkeuksena noista muista...Box:sta) Säätö tehdään editorin raidan yläosassa olevasta suorakaiteen muotoisesta laatikosta ylös/alas vetämällä.

Image

4. Vetämällä hiirellä noista keltaisista neliöistä (kahva) kuvan koko voidaan vapaasti määritellä. Painamalla Edit nappia päästään valitsemaan 16:9 tai 4:3 kuvasuhde. Painetaan tässä nyt kuitenkin vain OK-nappia ja päästään takaisin Realtime visual FX editoriin, jossa voimme esikatsoa miltä kuva-kuvassa näyttää. Jos on hyvä, niin painetaan OK-nappia, jolloin palaamme takaisiin editoriin.

Image

Varoitukset havaituista ongelmista

- kaatuu herkästi, jos kovotila alle 1Gt

- sain kaatumaan, kun kameralta koneelle kaapatessa painoin useita kertoja Rec- ja stop-nappeja, ongelman huomasi jo esikatselukuvan häviämisenä. "Oikein" kaapatessa ongelmia ei ollut kertaakaan. Tämä johtui todennäköisesti muistin loppumisesta, koska käytin samanaikaisest Gimp:ä taustalla.

-Takes-ikkunaan, viedyt otokset kadottavat äänensä, elleivät avi-tiedostot joista ne on leikattu ole samanaikaisesti aikajanalla. Eli jos on esim. 6 GT tiedosto, josta on siirretty 10-otosta takes-ikkunaan, homma toimii OK. Mutta jos nyt sammutetaan ohjelma ja otetaan toinen esim. 7 Gt tiedosto ja siirretään siitä takes-ikkunaan 12-otosta. Jos nyt nämä 22-otosta siirretään Timelimelle ja tehdään DVD-levy, niin nuo 10-otosta menettävät äänensä (kuva näkyy) vaikka ne näkyvät tuossa otos-ikkunassa. Älkää pelästykö homma toimii, kunhan muistaa varmistaa, tuon Takes-kansion kanssa työskennellessä, että ääniraita on mukana koko elokuvan matkalla ennen kuin alkaa esim. polttamaan sitä DVD:lle.

-Jos siirtää avi-tiedostot muille osioille (esim. K:lta H:lle) niin sieltä ko. avi tiedoston lataaminen kestää esim. 930Mt tiedosto 100 sekuntia (=kovon kopiointinopeus), mutta esim. VideoStudiolla vain 14 s. Ongelma pysyy samana vaikka ko. avi tiedosto on tehty millä tahansa ohjelmalla. Kun tiedostot ovat MEP2005 omalla hakemistolla ja kaapattu MEP2005:llä, niin homma toimii hienosti. Kun yrittää tehdä jonkun värin läpinäkyväksi Realtime visual FX editorin Transparent-napia painamalla. Värin valitseminen ei onnistu pipetillä CD-Rom versiossa, mutta onnistuu netistä ladattavalla magix Movie Edit Pro 2005e -versiolla.

Huom!!!

DV-Capture-ikkunan nappia Device options... painamalla avautuu properties-ikkuna ja jos painat siinä olevaa nappia, jossa on punainen piste keskellä kamera alkaa nauhoittaa tyhjää kameraasi sen päällä ollessa ja tuhoaa sillä kohtaa aiemmnin nauhoittasi videon. Jos haluat välttämättä tutkia mitä se tekee varmista ainakin, että kamerassasi ei ole tärkeää videonauhoitusta.

Lisäksi: Netissä liikkuu tietoja, että Pinnaclen ajurit olisivat epäyhteensopivat MEP:n ajureiden kanssa, poista siis Pinnaclen ajurit ennen MEP2005 käyttöä tai varaudu ainakin siitä mahdollisesti aiheutuviin ongelmiin, vara ei venettä kaada.

Miten tutustun ohjelmaan

- Lukemalla ainakin suomenkielisen oppaan ja katsomalla esimerkkivideot, englanninkielistä opasta unohtamatta - MEP2005 mukana tulee demot: _demo_high_performance ja _demo. Niistä oppii helposti, kun sammuttaa "ylimääräiset raidat" - katsomalla editorissa miten valmiit teemat on tehty - kokeilemalla kaikkea, muistaen undo-toiminnon Valmiita tehosteitakin voi kokeilla muokata. - lukemalla mitä foorumeilla asiasta on kerrottu - jos noilla ei pärjää, niin ainahan voi kysellä vaikka täällä foorumeilla, josko joku osaisi/ kerkiäisi vastata

Plussat ja miinukset

+ Erittäin monipuolinen + Hyvä hinta-laatusuhde + Ääniominaisuudet + Helppo käyttää: pikanäppäimet lähes kaikille toiminnoille, hyvä hiirituki - Suomenkielinen ohjeistus, ominaisuuksiin nähden huono - Takes-kansion käytön kanssa pitää olla varovainen. Vähänkin englantia osaavalle tai kokeiluhaluiselle tämä on erittäin suositeltava ensimmäiseksi videoeditointiohjelmaksi. Ihan ammattitason ohjelmia Magix Movie Edit Pro 2005 ei vastaa, mutta riittää hyvin monelle kotikuvaajalle ja miksei hienouksia vaativalle harrastajallekin. Niin... ja näin lahjomispäivän lähestyessä loistava lahjaidea videokameran ja hyvän tietokoneen omistajalle. Testilaitteisto: AMD Barton 2500+, 512Mt muistia, kovo:n osio 22Gt, Radeon 9600Xt näytönohjain. Win 2000 Sp4, Magix Movie Edit pro 2005 versio no: 4.0.1.7. (pikakoe myös Windows XP Sp1) Maahantuoja: Plan 1 Oy, Särkiniementie 5, 00210 HELSINKI , puh. 0207 310320 www.Plan1.fi Demon voi imuroida: www.magix.net

Tärkeimpiä ominaisuuksia

- 16 raitaa - Dvd polttotuki (animoidut valikot) - Myös Mpeg leikkaus - Ligos GoMotion-powered MPEG 2 pakkaus ja purku - Surround sound, tukee myös ogg-tiedostoja - 16:9 tuki - Kuva kuvassa, lisäksi siirtymiä 5 erilaista - hidastus, värikorjaus, häivytys ... - voi lisätä still kuvia - alpha maski - tehosteet reaaliaikaisena (toki hyytyy, jos paljon päällekkäin) - tuki tv:stä kaappaamiselle automaattinen nauhoitus (jos Tv kortilla tuki VCR/PVR) - dital-tv tuki - tuki toiselle monitorille tai TV:n käytölle monitorina, vaatii tuen näytönohjaimelta - mpeg 4 ja DivX (jos on koodekit) - nopea leikata - äänenkäsittely monipuolinen (mikseri, ekvalisaattori, kaiku, kohinan äänitys jne..) - ulkoisella mikrofonilla äänitys, (paluu ääntä ei saa korvakuullokkeiden kautta, vain tason voimakkuus näytetään). - ns. kromakey, MEP2005:ssä sininen- ja vihreä laatikko (eli voi siirtää esim. itsensä kuvaan) - taustamusiikki myös velhon avulla - koostaminen paketteina (storyboard) tai aikajanalla, raahaa ja pudota - Web tuki - voi luoda omia erikoisefektejä (customized effects), zoom, pyöritys, läpinäkyvyys, jne.. - tekstin voi tuoda .rft-tekstitiedostona. - tehosteita ja siirtymiä aivan liikaa - Royalty free multimedia archive (mm. Taustamusiikkia, videoleikkeitä) - Helpit Englanniksi, pikaohje Suomeksi 22 sivua joka olisi saanut olla parempi - Mukana opetusvideoita - Hinta n. 60 euroa

DVD:n teko Magix Movie Edit Pro ohjelmalla on esitelty täällä.

Viimeksi päivitetty ( 09.08.2005 )
«   »