Etusivu arrow Keskustelut
feature leffan pohdiskelua
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Subjektiivinen kamera
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
itarumaaLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 135

LähetäLähetetty: 13.02.2012 21:49    Viestin aihe: feature leffan pohdiskelua Vastaa lainaamalla viestiä

Minä olen jo vuosi sitten kirjoittanut oman feature leffan kässärin valmiiksi. Kaitafilmiajoista johtuen siitä muovaantui mykkäelokuva, jossa on tietysti taloudellisesti erittäin paljon järkeä, mutta haitanneeko se. Elokuvalla olisi mittaa sellaiset 60-90 minuuttia, että ihan "oikea" elokuva olisi tarkoitus toteuttaa.

Mietin vaan tätä toteutuspuolta. Miten olette esimerkiksi hankkineet näyttelijöitä täyspitkiin elokuviin? Asiaa ei helpota se, että kässärissä on 8 näyttelijää, toisaalta se on kyllä kirjoitettu niin, että mitään sen kummempaa rekvisiittaa ei tarvittaisi tai erikoisia kuvauspaikkoja.

Rahoituskin onnistuu jos pienellä budjetilla mennään, koska omasta taskustahan sen voi rahoittaa.

Mutta miten saada innostuneita ihmisiä mukaan, se on se suuri kysymysmerkki. Jonkinlaisia näyttelijäntaitoja tarvittaisiin, joten pitäisikö yrittää lähestyä esim harrastelijanäyttelijöitä teatterin parissa vai miten toimia?

Minkälaisia kokemuksia on henkilöillä, jotka ovat itse tehneet näitä täyspitkiä leffoja?

Ironista on mielestäni että vaikka tekniikka nykyään sallii vaikka minkälaista toimintaa, niin silti ne elokuvanteon omat haasteensa on samat kuin ennenkin.
Näytä käyttäjän tiedot
kettuzLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 585
Paikkakunta: Tampere

LähetäLähetetty: 13.02.2012 22:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kun no-to-low budget indienä mennään --- oli kyse sitten lyhytelokuvasta tai kokopitkästä leffasta --- pitäisi merkittävänä muutamia seikkoja tekijöiden rekrytoimisen kannalta:

1) Leffan pitää olla hyvällä tavalla haastava. Kun lähdetään tekemään juttua, joka pistää omille rajoille tekijänä ja jossa tuotantoarvot ovat korkealla, on myös muita osaavia tekijöitä helpompi saada. Tällöin proggis voi tarjota tekijöille mahdollisuuden tehdä korkeatasoista elokuvaa, joka tarjoaa sekä mahdollisuuksia kehittää itseään että omaa showreeliään.

2) Tekijät kannattaa pitää tyytyväisinä. Budjettiin pitää tällöin kuulua muonitusta ja matkakulujen korvaamista. Näin mukana olevat henkilöt eivät joudu kokemaan antaneensa liikaa projektille ja yhteishenki säilyy todennäköisemmin hyvänä.

Edellä mainittujen seikkojen ollessa kunnossa tekijöitä voi löytää melko vaivatta. Internet ja harrastajateatterit ovat suositeltavia paikkoja, joista etsiä tekijöitä. Feature-mittaisen leffan kohdalla haasteeksi toki tulee kuvauspäivien määrä, joka on minimissään suunnilleen 15 päivää -- ellei sitten tarkoitus ole kuvata tarkoituksellisesti kuvalliselta ilmaisultaan ja valaisultaan minimalistista improvisaatioon pohjaavaa leffaa.

Ratkaisuja mainittuun ongelmaan on muutamia: 1) sijoittaa kuvaukset kesälle yhteen putkeen ja rekrytoida lomalaisia ja opiskelijoita. 2) sijoittaa kuvaukset iltoihin / viikonloppuihin.

Ensimmäisen etuna on se, että työ tulee nopeammin valmiiksi ja keskittyminen on todennäköisesti parempaa (kunnes väsymys iskee). Ongelmana taas on se, että tekijöitä voi olla vaikeampi saada. Jälkimmäisen etuna on se, että tekijöitä voi olla helpompi saada, mutta työskentelyn hajaantuminen pidemmälle aikajaksolle johtaa siihen, että työryhmä voi joutua uudelleen opettelemaan yhdessä työskentelyä mikäli ajallinen etäisyys kertojen välillä kasvaa. Lisäksi mikäli proggiksessa on vuokrakalustoa, on yhteen putkeen kuvattava halvempi toteuttaa, kun taas pätkissä hintaa kertyy enemmän.

Muutamia mietteitä sinun tapaukseesi sovellettuna siis:
- Mainitset, että leffa on kirjoitettu niin, ettei "kummempaa rekvisiittaa tai erikoisia kuvauspaikkoja" tarvita. Mitkä näet elokuvasi vahvuuksiksi, joilla "myyt" tämän projektin tekijöille? Mikä tekee tästä elokuvasta sen arvoisen, että potentiaalisten tekijöiden kannattaa lahjoittaa ajastaan yli puoli kuukautta sen tekemiseen?
- Mykkäfilminä leffa on sikäli helpompi toteuttaa, ettei uusintaottoihin mene harrastelijoiden takelteluiden vuoksi aikaa (ja filmiä?). Toisaalta mykkäelokuva voi vaatia näyttelijöiltä eleiden ja nonverbaalisen ilmaisun puolella enemmän.

Tällaisia näin päällimmäisinä ja ensimmäisinä ajatuksina. Toivottavasti näistä voi olla jotain apua projektisi viennissä eteenpäin! Itse tuotin ja ohjasin pari vuotta sitten parikymmenminuuttisen epookkifiktion, jossa näiden seikkojen kanssa sai olla tekemisissä. Opettava kokemus kaiken kaikkiaan!
Näytä käyttäjän tiedot
canned
Vieras

LähetäLähetetty: 14.02.2012 00:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

kettuz kirjoitti:

2) Tekijät kannattaa pitää tyytyväisinä. Budjettiin pitää tällöin kuulua muonitusta ja matkakulujen korvaamista. Näin mukana olevat henkilöt eivät joudu kokemaan antaneensa liikaa projektille ja yhteishenki säilyy todennäköisemmin hyvänä.

Pikku vinkkinä aloittaville tuottajille: paras tapa ärsyttää työryhmää on pistää ne maksamaan cateringista muutenkin paljon osaavaa työtä ilmaiseksi vaativassa projektissa Wink

(ts. teetetään ilmaiseksi paljon työtä, viedään kaikki oikeudet tuotokseen (peruskäytäntö), pidetään kaikki tuotot itse ja pistetään tekijät vielä maksamaan leffan tekeminen Cool
Hyvä tapa hankkia kavereita Wink )

#harrastajateattereista helpoiten yleensä löytyy näyttelijöitä. kannattaa aina myös kytätä mitä projekteja alueellasi tehdään ja kuka niissä on ollut näyttelemässä. sieltä joukosta yleensä löytyy tyyppejä mukaan jotka voivat sit kans suositella porukkaa joista löytyy loput Smile

-------------------
Kyllä täältä Digivideostakin hyvällä tuurilla voi porukkaa löytyä. rekryn voi vaikkapa aloittaa kertomalla missä päin Suomea mennään ja etsiskellä sitten oman alueen harrastajaporukoita joilta löytyy tietoa paikallisesta tarjonnasta. ihmiset kyllä yleensä mielellään vinkkaavat osaavaa porukkaa jos vain tietää kysyä Wink
itarumaaLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 135

LähetäLähetetty: 14.02.2012 09:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos vastauksista,

mielestäni projektin ensimmäinen vaihe on varmaankin jonkinlainen markkinointi, esim käsikirjoitus on englanniksi, siitä voisi alkuun kirjoittaa referaatin suomeksi.

Catering ja kulukorvaus voi olla parempi idea kuin esim jokin pieni kertakorvaus, toinen mikä on tärkeää mitä olen lyhytelokuvissa huomannut on että ohjaajan pitää koko ajan tietää missä mennään. Aina kun kohtaus on kuvattuna, niin pitää olla tietämys että mitä kuvataan seuraavaksi. Pahinta mitä voi tehdä on antaa näyttelijöiden odottaa tyhjänpanttina:)

Tekniikasta sen verran että filmille olisi kiva kuvata, mutta super8 on liian epävarmaa tälläiseen prokkikseen ja 16mm yksinkertaisesti liian kallista, joten kaipa se jonkinlaiseen digitaaliseen formaattiin tulee kuvattua.

Elokuva kertoo useasta henkilöstä, jolla on yhteinen tausta menneisyydessä ja sitten nykyajassa heidän tiensä kohtaavat sattumalta. Mukana on timanttiryöstö, mutta se on vain se syy miksi tiet kohtaavat, ei pääasia. Käsikirjoitus on mielestäni hyvin monimutkainen ja sisältää paljon takautumia. Ensimmäinen ongelma on mielestäni markkinoida leffa niin, että ihmiset tajuavat koko leffan idean.

Jos kerron että elokuva kertoo timanttiryöstöstä, niin ensimmäisenä ajatellaan, että jahas, näitä leffoja:)

Olen aina kirjoittanut käsikirjoituksia siinä mielessä, että sen voi toteuttaa esim kuvauspaikkojen osalta, mutta mikä tässä elokuvassa tekee homman vaikeaksi on näyttelijöiden suuri määrä ja lisäksi takautumien suuri määrä. Suurin osa henkilöhahmoista on muuttunut ajan kuluessa, eli se mitä he ovat nykyään eroaa paljonkin entisestä ajasta (takauma). Eli siinä mielessä esim näyttelijöille elokuvassa on haastetta.
Näytä käyttäjän tiedot
canned
Vieras

LähetäLähetetty: 14.02.2012 12:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

itarumaa kirjoitti:
tärkeää mitä olen lyhytelokuvissa huomannut on että ohjaajan pitää koko ajan tietää missä mennään. Aina kun kohtaus on kuvattuna, niin pitää olla tietämys että mitä kuvataan seuraavaksi. Pahinta mitä voi tehdä on antaa näyttelijöiden odottaa tyhjänpanttina:)
Apuohjaajat on tuota varten, säästää huomattavasti hermoja Wink
ArkkitehtiLiittynyt: 22 Maa 2005
Viestejä: 907

LähetäLähetetty: 14.02.2012 14:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

itarumaa kirjoitti:

Jos kerron että elokuva kertoo timanttiryöstöstä, niin ensimmäisenä ajatellaan, että jahas, näitä leffoja:)

Ymmärrän mitä tarkoitat. Silti mielestäni "elokuva jalokivivarkaudesta joka tuo yhteen entiset veriviholliset/lapsuuden ystävät/eriytyneet veljekset" kuulostaa erittäin hyvältä.

Maailma on nimittäin myös pullollaan diipadaapa elokuvia "joka haastaa katsojan takautumien avulla puntaroimaan paikkaamme nyky-yhteiskunnassa ja omien arvojensa oikeudenmukaisuutta"

Uskon, että jalokivivarkaus-leffaan on paljon helpompi saada mukaan porukkaa kuin jälkimmäiseen. Porukan saaminen tosiaan on nimenomaan suurin haaste täyspitkää vääntäessä.
Näytä käyttäjän tiedot
ArkkitehtiLiittynyt: 22 Maa 2005
Viestejä: 907

LähetäLähetetty: 14.02.2012 14:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mainittakoon vielä, että mikäli teette leffan mykkänä, tulette säästämään työtä paljon. Ainakin omissa pitkissä leffoissani äänitys on vienyt kuvauspaikalla yhtä paljon aikaa kuin kuva. Lisäksi leikkauspöydällä ääniin (jotka tietenkin on tehty päin mäntyä) on uponnut helposti 10-20 kertaa enemmän aikaa kuin kuvan leikkaamiseen.
Näytä käyttäjän tiedot
canned
Vieras

LähetäLähetetty: 14.02.2012 17:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

itarumaa kirjoitti:

Tekniikasta sen verran että filmille olisi kiva kuvata, mutta super8 on liian epävarmaa tälläiseen prokkikseen ja 16mm yksinkertaisesti liian kallista, joten kaipa se jonkinlaiseen digitaaliseen formaattiin tulee kuvattua

Totta kai voi kuvata osan filmille, esim. takaumat tms. vähemmän raakamatskua tarvitsevat kohtaukset.
(ja jos esim. itse kehitetty mustavalkofilkka kelpaisi niin säästäisi kustannuksissa vielä lisää, alustava saksiminen ennen skannausta jolloin ei tule turhia hukkamatskuja mukaan Smile )
timpu
Valvoja


Liittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 349
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 14.02.2012 20:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Arkkitehti kirjoitti:

Maailma on nimittäin myös pullollaan diipadaapa elokuvia "joka haastaa katsojan takautumien avulla puntaroimaan paikkaamme nyky-yhteiskunnassa ja omien arvojensa oikeudenmukaisuutta"

Uskon, että jalokivivarkaus-leffaan on paljon helpompi saada mukaan porukkaa kuin jälkimmäiseen. Porukan saaminen tosiaan on nimenomaan suurin haaste täyspitkää vääntäessä.


Me olemme IAT:ssa aina tehneet näitä jälkimmäisiä, eikä koskaan ole ollut erityisen vaikeaa saada porukkaa mukaan!

Ihan täyspitkiä elokuvia emme toki ole tehneet, kuvauspäivät ovat olleet maksimissaan 10 paikkeilla. Joonatanin evankeliumissa teimme lisäksi useamman päivän käsikirjoitusta yhdessä näyttelijöiden kanssa.

Uskoisin, että kaikkia elokuvan lajeja yhdistävä tekijä on se, että projekti tuntuu kaikille tekijöille tärkeältä ja innostavalta. Moni haluaa työskennellä tärkeänä pitämänsä asian eteen. Ei siis kannata etsiä työvoimaa vaan ihmisiä tekemään elokuvaa yhdessä.

Elokuvanteko on useimmille ryhmässä (erityisesti käsikirjoittaja, ohjaaja, kuvaaja, säveltäjä, näyttelijät) itseilmaisua. Projektin pitää siis olla sellainen, jossa itseään pääsee ilmaisemaan. Moni harrastajateatterinäyttelijä on myös kiinnostunut elokuvanäyttelemiskokemuksesta, harjoituksen ja harrastuksen vuoksi. Jos sinulla on näyttää näyttelijöille haastava käsikirjoitus tai vakuuttavia esimerkkejä siitä, mitä olet ohjaajana tehnyt aikaisemmin, se varmasti auttaa.[/url]
_________________
Lyhytelokuviani: http://www.mystinenportaali.com/iat/
Kamera & Kynä - audiovisuaalisen kulttuurin blogi: http://timpu.blogspot.com
Näytä käyttäjän tiedot
itarumaaLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 135

LähetäLähetetty: 15.02.2012 10:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyviä vinkkejä on taas tullut, tekniikasta sen verran että uskoisin että koko elokuva kuvataan digille. Toki takautumat vois kuvata esim filmille, mutta en usko että tähän ratkaisuun lähden.

Mykkänä voisi elokuvan kuvata, koska tarvetta vuorosanoille on hyvin vähän ja kyllähän se säästää myös aikaa ja kustannuksia paljonkin. Lisäksi pidän mykkäelokuvista:)

Sanoisin että nyt a ja o on elokuvan markkinointi.

Miten te olette toimineet ko tilanteessa?

Eli miten myytte elokuvan tuleville näyttelijöille, en usko että kovin montaa kiinnostaa lukea 40+ sivua kässäriä englanniksi, eli onko hyvä idea esimerkiksi tehdä referaatti kässäristä, sanotaan 1-2 sivua ja lisäksi hahmojen kuvaukset ja etsiä suoraan hahmoja vastaan näyttelijöitä.

Tähän alkuvaiheeseen olisi kiva saada lisäkommentteja. Koska otetaan huomioon low-budget elokuvien maine, niin olisi jotenkin tärkeää saada näyttelijät vakuuttumaan projektin ammattimaisuudesta, mietin vaan että miten se on parasta tehdä.
Näytä käyttäjän tiedot
canned
Vieras

LähetäLähetetty: 15.02.2012 13:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

itarumaa kirjoitti:

Eli miten myytte elokuvan tuleville näyttelijöille, en usko että kovin montaa kiinnostaa lukea 40+ sivua kässäriä englanniksi, eli onko hyvä idea esimerkiksi tehdä referaatti kässäristä, sanotaan 1-2 sivua ja lisäksi hahmojen kuvaukset ja etsiä suoraan hahmoja vastaan näyttelijöitä.
synopsiksella niin kuin kaikille muillekin Wink

Kehitä esim. pitch jonka pystyy latelemaan viidessä minuutissa ja sit lähdet metsästämään näyttelijöitä Wink
Sit jos kiinnostuvat niin voit lähettää kässärin luettavaksi tai treatmentin jos kässäri ei ole vielä valmis.

Kannattaa jo sitä ennen miettiä miten elokuvaa levitetään ja kysellä vähän sponsoreita ym. ainakin siihen catering-osastoon. niitä voi sitten käyttää lisäporkkanana kun 'myyt' projektiasi tekijöille
canned
Vieras

LähetäLähetetty: 15.02.2012 13:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

itarumaa kirjoitti:
Koska otetaan huomioon low-budget elokuvien maine, niin olisi jotenkin tärkeää saada näyttelijät vakuuttumaan projektin ammattimaisuudesta, mietin vaan että miten se on parasta tehdä.
Määrätietoisuudella ja valmiilla suunnitelmilla.

#ammattimaisuus vaatii yleensä varsin monissa liemissä keitettyjä koulutettuja tekijöitä mut hyvään alkuun pääsee jos ainakin kuvaaja ja apuohjaaja ovat osaavia ihmisiä Confused
itarumaaLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 135

LähetäLähetetty: 15.02.2012 16:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En ole aikaisemmin synopista kirjoittanut, mutta nyt huomasin kuinka paljon se tuo lisää prosessiin, esim huomasin samantien että voin vähentää 2 henkilöhahmoa kässäristä, ilman että se tuo juurikaan muutoksia elokuvan kulkuun.

Kiitos ideoista tähän asti, palaan asiaan kun olen saanut synopsin valmiiksi:)
Näytä käyttäjän tiedot
canned
Vieras

LähetäLähetetty: 15.02.2012 16:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

itarumaa kirjoitti:
En ole aikaisemmin synopista kirjoittanut, mutta nyt huomasin kuinka paljon se tuo lisää prosessiin

usein leffan käsikirjoittaminen aloitetaan synopsiksesta, säästää työtä ja vähentää epäloogisuuksia ym. kun lähdetään rakentamaan leffaa sen perusrungon päälle
itarumaaLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 135

LähetäLähetetty: 12.03.2012 09:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No niin, rankka työ kannattaa ja käsikirjoitus on nyt valmis. Toki se oli sitä jossain määrin aikaisemminkin, mutta nyt käsikirjoitus on tehty suomeksi, ei englanniksi. Lisäksi se on jaettu kohtauksiin ja muutenkin tehty tarkemmin noudattamaan käsikirjoittamisen sääntöjä.

Sivuja on 49, kohtauksia on 99 kappaletta, joten kyllähän siitä pitäisi täyspitkä elokuva tulla.

Aikaisemmin elokuvassa oli paljon takautumia, nyt olen muuttanut aikarakennetta siten, että elokuvassa on kehyskertomus (kuten esim Epäillyt leffassa) ja sitten elokuvan tarina kerrotaan kehyskertomusten välissä ihan aikajärjestyksessä. Takautumia on elokuvassa enää yksi.

Mielestäni se on hieno ja synkkä film-noir tarina, tai no sellainen siitä on ainakin tarkoitus tehdäSmile Elokuva pysyi mykkäversiona, mutta kuvataan digille 16:9 ja väreissä tietysti.

Seuraavaksi sitten synopsis ja sitten pitää alkaa etsimään näyttelijöitä ja miettiä kuvaanko elokuvan itse (kaluston hankinta) vai saanko jonkun projektiin mukaan jolla on jo kalusto valmiina.

Erittäin mielenkiintoinen ja opettava kokemus, vaikka on leffoja tullut lyhäreiden muodossa tehtyä jo useita, niin aina oppii jotain uutta.

Netissä on Häjyt käsikirjoitus, niin siitä otin paljon mallia formaatin suhteen.
Näytä käyttäjän tiedot
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Subjektiivinen kamera Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
uudet Digivideo.fi etusivu
uudet Digivideo Wiki
   
uudet Foorumin etusivu
uudet Uusimmat viestit
uudet Lukemattomat viestit
Käyttäjäryhmät Käyttäjäryhmät
Ohje Ohje
Haku Haku
Rekisteröidy Rekisteröidy
Käyttäjätiedot Käyttäjätiedot
Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit
Kirjaudu sisään Kirjaudu sisään


Pikahaku foorumistaOsallistu keskusteluun myös irc-kanavalla #digivideo.fi (Ircnet)