Etusivu arrow Keskustelut
Valoja tonnilla: fresneliä vai loisteputkia?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Valaistus, lavastus ja järjestely
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
azizLiittynyt: 19 Tou 2008
Viestejä: 25

LähetäLähetetty: 04.02.2012 13:35    Viestin aihe: Valoja tonnilla: fresneliä vai loisteputkia? Vastaa lainaamalla viestiä

Valojen hankintaa. Olen keskenäni pähkäillyt perinteisten fresnelien ja loisteputkihässäköiden välillä. Mutta omaa kokemusta on niin vähän, etten osaa arvioida kumpien kanssa lopulta vituttaa vähemmän touhuta.

Perinteisessä fresnelissä kiehtoo tarkka rajattavuus ja se että pystyy ampumaan pykälän kauemmas kuin loisteputkitasovaloilla. Tympii tietenkin hirveä sähkön imu ja saunaefekti. Bonuksena saa hätätilanteeksi vaikkapa taustaa valaisemaan rautakaupasta vitosen raksavaloja, jos haluaisi vaikka tehä puhtaan valkoisen taustan joskus ja tarvitsee ripotella lisää valoja. Jälleen, tällä ratkaisulla vaan tukehtuu kuumuuteen.

Loisteputkihässäköissä hyvää viileys ja pehmeys, mutta niillä ei sitten juuri rajailla. Miten toteutan taka/hiusvalon loisteputkihässäkällä? Mötikkä painaa melko paljon, puomi pitää olla aikamoinen, onko kattoripustus ainoa vaihtoehto? Fresnelillä helppo ampua kuvan ulkopuolelta yläviistosta.

Loisteputkia saa 3200k värisinä, olisiko niissä mitään tolkkua? Jos pystyisi siten äpäröimään valoja samassa kuvassa keskenäänkin, se ei olisi haitaksi yhtään.
Näytä käyttäjän tiedot
audiophileLiittynyt: 30 Huh 2012
Viestejä: 3

LähetäLähetetty: 30.04.2012 14:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tarve sanelee ostoslistan budjetin lisäksi.

Dokumentaarisessa mielessä olisi ehkä järkevää, että valoyhdistelmillä olisi yhteinen värilämpötila.

Hehkulampulla ja halogeeneillä on edelleen paras värispektri, nopein syttymisreaktio , himmentämismahdollisuudet ja hankintahinta. Ehkä näiden syiden takia ne ovat vielä käytetyin esityslavan valaistusmuoto lämmöntuotostaan huolimatta. Videovalaistuksessa fluorisoivat polttimot silti syövät koko ajan hehkulamppujen ja halogeenien markkinaosuutta. Tämä siis studiotyöskentelyssä. Fluorisoivilla on vielä kohtuuhyvä spektri ja ennen kaikkea hyötysuhde. Himmentäminen nostaa fluorisoivan valaistuksen hintaa.

Värimateriaalia kuvatessa LEDit tuskin ovat vielä vaihtoehto alhaisen värilämpötilansa ja kapean spektrinsä takia. LEDit ovat mielestäni se viimeinen vaihtoehto johon ehkä joutuu turvautumaan mobiilikäytössä.

Fluorisoivia saa kaikenlaisilla värilämpötiloilla (suositukseni on 5500K) toisin kuin LEDejä ja vielä kohtuullisella virrankulutuksella/lämmöntuotolla. Fluorisoivia E27-kantaisia saa helposti ainakin 150Wattisina. Tämä riittää ehkä muutaman metrin päästä ampumiseen muttei ehkä enää riitä useiden metrien päästä ampumiseen.

Fresnel ei ole ainoa tapa tehdä rajattua kohdevaloa. Tietyin rajoituksin myös ladonovet käyvät tähän tarkoitukseen. Thomann on hyvä paikka hommata Fresneleitä halvemmat ja monipuolisemmat valonheitinrungot. Esim. näihin saa E27-kannan (jos ei tarvitse useita satoja watteja per runko) ja niiden rakentaminen/asentaminen/modaaminen on otettu huomioon. Nämä tai hieman isommat ovat suositukseni:
http://www.thomann.de/fi/stairville_par_30_e27_black.htm
http://www.thomann.de/fi/stairville_barndoor_for_par_30_black.htm

Jos kapeakeilaista kohdevaloa täytyy ampua pitemmältä kuten teatterissa/klubilla, taitaa fresnel olla järkevämpi vaihtoehto kuin E27-kiinnitteiset rungot. Tähän haluaisin itsekin välivaihtoehtoja. Fresnel-runkojen hinnat lähtee 100-200eur Thomannilta.

Jos valaistussuunnitelma ei tarkkaan ole jo rajattu, näkisin järkeväksi ostokseksi mahd. monipuoliset ja kustannustehokkaat vaihtoehdot. Jos puhumme pienikokoisessa studiotyöskentelystä, mielestäni muutama valonheitinrunko varustettuna 150Watin fluorisoivilla polttimoilla sekä ladonovilla tarjoaa monipuolisen ja erittäin kustannustehokkaan lähtökohdan. Noissa perus valonheitin rungoissa on mukana myös geneerinen filtterisovitin, johon ladonovetkin kiinnitetään. Ajattelin vasta näiden jälkeen laajentaa arsenaalia esim. Fresnelillä.

Lisäksi mielestäni kannattaa sijoittaa hyviin jalustoihin. Valitsin mun settiin Königin headover mikkistandit musiikkisoitinliikeestä (100eur kimpale) ja niihin adapterit valo/kamerakiinnityksin. On mun mielestäni monipuolisempi kuin nuppikiinnitys mutta sovittimia saa joka lähtöön esim. ebaysta. Kantavuus 5kg.

Taka / hiusvalo tehdään oikeaoppisesti tasovalolla eli diffusoimalla mutta vain lähikuvauksessa. Joku viisaampi voi sanoa miten tämä tehdään kauempaa. Valonhajoittimen ei tarvitse olla painava jos rakentaa sen (jos se on rakennettu) kevyistä materiaaleista. Jos kattokiinnitys ei hotsita, voit yhdistää kaksi jalustaa yhteisellä puomilla.
Näytä käyttäjän tiedot
canned
Vieras

LähetäLähetetty: 30.04.2012 22:21    Viestin aihe: Re: Valoja tonnilla: fresneliä vai loisteputkia? Vastaa lainaamalla viestiä

aziz kirjoitti:

Perinteisessä fresnelissä kiehtoo tarkka rajattavuus ja se että pystyy ampumaan pykälän kauemmas kuin loisteputkitasovaloilla. Tympii tietenkin hirveä sähkön imu ja saunaefekti. Bonuksena saa hätätilanteeksi vaikkapa taustaa valaisemaan rautakaupasta vitosen raksavaloja, jos haluaisi vaikka tehä puhtaan valkoisen taustan joskus ja tarvitsee ripotella lisää valoja. Jälleen, tällä ratkaisulla vaan tukehtuu kuumuuteen.
Olet varmaan testaillut miten paljon valotehoa oikeasti tarvitset kuvaan?
Tyypillinen virhe on ampua tehokas valo raakana suoraan päin pläsiä ja senjälkeen tasoittaa sen tuoma hirveä kontrasti muilla tehokkailla valoilla, sitten huomataan että valoa on ihan hirmuisesti ja kompensoidaan himmentämällä kameraa Very Happy

Jos teet jotain haastattelujuttua niin 300-wattisillakin (halogeeneilla. loisteputki = noin 300w :4 ja ledi lähestulkoon 300w : 10) pärjää yleensä oikein hyvin jos ei softata ihan hirveästi tai kilpailla muiden valonlähteiden, esim. auringon, kanssa.

aziz kirjoitti:

Loisteputkihässäköissä hyvää viileys ja pehmeys, mutta niillä ei sitten juuri rajailla.
Voihan niitä rajailla, reuna vaan voi tulla aika softiksi. Flägeillä saa rajattua paremmin jos kestää lisävirittelyn. Kannattaa kans huomioida että loisteputkissa on epäsymmetrinen valo (pehmeä toiseen suuntaan ja kova toiseen suuntaan, tätä voi käyttää hyödyksikin suuntaamisessa ja varjojen luomisessa. (jos useampi putki samassa valossa päällä niin ero alkaa tasoittua)
aziz kirjoitti:
Miten toteutan taka/hiusvalon loisteputkihässäkällä? Mötikkä painaa melko paljon, puomi pitää olla aikamoinen, onko kattoripustus ainoa vaihtoehto? Fresnelillä helppo ampua kuvan ulkopuolelta yläviistosta.

Jos käytössä ei ole kunnon telineitä ja armeja tai esim. tulee lisätilpehööriä mukaan valon lisäksi niin valon voi ripustaa vaakasuoraan teräsputkeen joka on kahden ständin välillä. Putken voi asentaa myös esim. kiinteästi kattoon tai roikkumaan katosta mikäli on jatkuvassa käytössä
aziz kirjoitti:

Loisteputkia saa 3200k värisinä, olisiko niissä mitään tolkkua? Jos pystyisi siten äpäröimään valoja samassa kuvassa keskenäänkin, se ei olisi haitaksi yhtään.
Voi noita kalvottaakin. Värilämpötilaa alaspäin kalvottaminen vie valotehoa radikaalisti vähemmän kuin ylöspäin kalvottaminen joten usein on järkevämpää mennä kylmillä putkilla jos ei ole aikaa vaihtaa koko ajan.
Plus se että jos käytät esim. kinaria niin usein päivänvaloputkissa on enemmän tehoa kuin keinovaloputkissa (voi olla esim. 25w keinovalo ja 75w päivänvalo) jolloin saat enemmän valoa ulos käyttämällä päivänvaloputkia ja cto:ta.

#jos muuten haluaa kuvata pienillä valotehoilla niin usein on merkittävää hyötyä että valonlähteet ovat silloin päivänvalobalansoituja, siniseen kanavaan tulee silloin paljon vähemmän kohinaa eivätkä lämpimät sävyt pala niin helposti puhki kamerassa Wink

------------
Itse suhtaudun pienoisloistetyyppisiin lamppuihin suurella varauksella vaikka olisivatkin tehty valokuvaus- ym. käyttöön. Ja purkaus- sekä ledilamput toistavat luonnostaankin sävyt huonommin kuin halogeeni- ja hehkulamput vaikka olisi hyväkin väriarvo (mikäli matalan värilämpötilan tuoma muutos tasoitetaan)

Ledejä saa toki myös korkean värilämpötilan versioina mutta niissä on usein varsin huono väritoisto mikäli eivät ole kalliita malleja, lisäksi useimmat niistä vanhenevat nopeasti käytössä jolloin niiden väri muuttuu merkittävästi.

#jos budjetti ei olisi noin tiukka niin paras vaihtoehto perus (ikkunattomaan) sisätilahaastatteluun ym. voisi olla 150w halogeeni-dedo (Dedolight) tai pari ja muut valot loisteputkia. Noissa dedoissa saa rajattua keilan hyvin kapeaksi, ovat monikäyttöisiä koska saa myös 12v mallina joka toimii suoraan akkukäytössä, ja ovat kohtuullisen kevyitä.
Tosin maksavat paljon enemmän kuin vaikkapa tehokkaammat Arrin fresnelit, mutta ovat kätevämpiä kans
Rolling Eyes

Sanoisin kuitenkin että kolmea samanlaista valoa ei kannata ostaa, vaan kartoittaa miten aikoo valaista ja tehdä sen mukaan. Esim. 300w Lilliput toimisi ihan hyvin takavalona jos sitä pehmentää paljon, 650w punapäätä voisi käyttää päävalona varsinkin jos sitä pehmentää esim. chimeralla tai heijastamalla styroxin tai kapalevyn kautta, jne.
Fillinä toimii yleensä refle, ja jos se ei tuo tarpeeksi valoa niin sitä voi tehostaa suuntaamalla siihen pienitehoinen lisävalo.Senverran ainakin sanon että ihan perus punapäät (800w putkimainen polttimo) ovat aika hyödyttömiä siinämielessä että hukkaavat paljon valoa (huono heijastin>>>huono hyötysuhde) ja tekevät epätasaisen keilan... parempi mennä näissä malleilla joissa on 2-piikkinen pieni polttimo (kuten Lilliputeissa) , saa paljon paremman hyötysuhteen ja nätimmän valon Wink

Eli lyhyesti ( Cool ) vastattuna 1-2 halogeenivaloa 300w ja 800w väliltä ja loput loisteputkia joissa on mahdollisimman hyvä väritoisto. Ledejä (esim. led-par -kannuja) jos olet ihan varma miten tulet käyttämään niitä ja että niissä on tehoa tarpeeksi käyttöösi.
canned
Vieras

LähetäLähetetty: 30.04.2012 22:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja klassisena lisähuomautuksena vielä, että kovasta valosta on helppo tehdä pehmeää mutta pehmeästä valosta ei voi tehdä kovaa muuten kuin viemällä valon tosi kauas jolloin kohteeseen tuleva valoteho on about nolla Rolling Eyes
Toisin sanoen kovilla valoilla on yleensä paljon enemmän käyttöarvoa tästä syystä, lisäksi ovat kätevämpiä käsitellä Wink
canned
Vieras

LähetäLähetetty: 30.04.2012 22:50    Viestin aihe: Re: Valoja tonnilla: fresneliä vai loisteputkia? Vastaa lainaamalla viestiä

canned kirjoitti:
loput loisteputkia
Jos budjetti loppuu tässä vaiheessa kesken niin yksi indie-kikka on hankkia pari käytettyä solariumia ja vaihtaa niihin tavalliset loisteputket Wink

Putkien väriarvon kanssa kannattaa olla tarkkana ja varautua myös kalvottamaan vihreää reilusti pois, muuten ihan toimiva ratkaisu. Tosin aika hankalia ripustaa ja ajastimen voi joutua repimään irti ettei tarvitse koko ajan lisäillä siihen aikaa Rolling Eyes
azizLiittynyt: 19 Tou 2008
Viestejä: 25

LähetäLähetetty: 04.05.2012 21:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kappas, tähän tullut terveisiä. No, tuli ostettua yksi 4x55w loisteputkihässäkkä, fresnelit 650w, 300w, 150w, sekä yksi 800w punapää. Järkevät pehmentämisen ratkaisut seuraavaksi mietinnässä. Valokuvakäytöstä mulla on sateenvarjoja, ne varmaan kyllä syttyisi palamaan... Rolling Eyes
Näytä käyttäjän tiedot
canned
Vieras

LähetäLähetetty: 04.05.2012 22:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

aziz kirjoitti:
Järkevät pehmentämisen ratkaisut seuraavaksi mietinnässä. Valokuvakäytöstä mulla on sateenvarjoja, ne varmaan kyllä syttyisi palamaan... Rolling Eyes
Kyllä niitä voi käyttää kunhan käyttää tervettä harkintaa. Jos esim. lampun ja sateenvarjon välillä ei pysty pitämään tassua viittä sekuntia kauempaa niin sitten ei kannata jättää yksikseen Smile
harrisLiittynyt: 20 Kes 2011
Viestejä: 37

LähetäLähetetty: 08.09.2012 17:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Valoja ois myös tarvis. Työmaahaloja(300W) jo hankkinut jokusen mutta yks hyvä (ei liikaa kuumeneva) iso valo (valmiiksi pehmeä)on aatoksissa ja tarpeessa. Katselin tuota uudehkoa Litepanels1x1Ls:ää ja Flolight1024:sta. Olisikohan jotain halvempia vaihtoehtoja ledeillä tai esim. valmis välkkymätön loisteputkisetti?
Kuvaustila ei järin suuri (greenscreenausta) joten en haluaisi sinne älden paljon tulikuumia halogeeneja. Tosin vielä harkitsen 1000w työmaahaloa, tosin sitten hiki lentää...
Näytä käyttäjän tiedot
rsoLiittynyt: 28 Hel 2007
Viestejä: 73

LähetäLähetetty: 25.09.2012 14:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ovatko tällaiset halvat setit mistään kotoisin:

http://viewitem.eim.ebay.fi/4200W-Continuous-Lighting-Kit--Studio-Video-Lights/170607224338/item

tai

[/url]http://viewitem.eim.ebay.fi/2-x-125W-1000W-Eq-5500K-Daylight-Lighting-Softbox-Continuous-Studio-photo-Kit/140791199436/item[/url]

jälkimmäisiä ei voi himmentää.

Kyseessä on siis valaisimet, joiden sisällä on 1-xx määrä spiraalinmuotoisia päivänvalo miniloisteputkia. Edessä on softbox. Himmennys tapahtuu sisällä olevien lamppujen sammuttamisella. Näissä seteissä minua kiinnostaa se, minkälaista valotehoa nämä tarjoilee ja minkälaista on valon laatu.
Näytä käyttäjän tiedot
harrisLiittynyt: 20 Kes 2011
Viestejä: 37

LähetäLähetetty: 09.12.2012 19:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Utelisin, että löytyykös Suomesta noita Flolight`n ledvaloja? Koetin etsiä, tuloksetta...
Näytä käyttäjän tiedot
JVSTUDIOLiittynyt: 13 Hei 2011
Viestejä: 211

LähetäLähetetty: 01.04.2013 19:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kellään kokemusta kiinalaisesta "as arri" valoista? Harkinnassa 150w spotti.
Näytä käyttäjän tiedot
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Valaistus, lavastus ja järjestely Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
uudet Digivideo.fi etusivu
uudet Digivideo Wiki
   
uudet Foorumin etusivu
uudet Uusimmat viestit
uudet Lukemattomat viestit
Käyttäjäryhmät Käyttäjäryhmät
Ohje Ohje
Haku Haku
Rekisteröidy Rekisteröidy
Käyttäjätiedot Käyttäjätiedot
Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit
Kirjaudu sisään Kirjaudu sisään


Pikahaku foorumistaOsallistu keskusteluun myös irc-kanavalla #digivideo.fi (Ircnet)