Etusivu arrow Keskustelut
Valaistus tulen kanssa

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Valaistus, lavastus ja järjestely
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
tiuheLiittynyt: 11 Elo 2010
Viestejä: 66
Paikkakunta: Mikkeli

LähetäLähetetty: 11.11.2015 21:24    Viestin aihe: Valaistus tulen kanssa Vastaa lainaamalla viestiä

Kuinka olisi järkevää tehdä valaistus, kun kyseessä on kohtaus joko kynttilöiden tai nuotion äärellä?
Kannattako 3200K fresu kalvottaa vielä cto:lla vai kuinka osaavat tämän tekevät? Ja minkä mukaan asetetaan wb?

Kalustona löytyy punapäitä ja arreja. (+ kalvoja cto, ctb, ym)
Näytä käyttäjän tiedot
paukkuvaLiittynyt: 22 Maa 2006
Viestejä: 145

LähetäLähetetty: 11.11.2015 23:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos kynttilänvaloa, olisi ideaaliratkaisu Kubrik -henkisesti esim. A7sII -kameralla jolloin jo yhdelläkin tuikulla valaisee melkoisesti.

Nuotion valon jatkaminen on vaikeaa, sillä valo on luonteeltaan vaihtelevaa. Joskus on tullut, etenkin putkikameroiden aikakautena jolloin mikään valo ei meinannut riittää, käytettyä melko voimakkaita punapään kaltaista valopatteristoa. Tällöin valo alaviistosta siten että oransseista kalvoista leikattiin "hapsuja" valon eteen joita heiluteltiin samalla. Tällöin valo saatiin elämään etäisesti liekkejä muistuttaen. Valitettavasti tällainen tuottaa ylimääräsitä ääntä.

Valo voidaan heijastaa myös veden kautta. Nuotion viereen oranssi vati jonka pohjalle peili. Päälle jokunen sentti vettä ja valo suunnataan tuon kautta. Veden määrää, vadin pohjalla olevaa heijastinmateriaalia ja veden sameutta muuttamalla saadaan ihenosäädettyä efektiä. Liivatteella saa veden liikkumaan jähmeämmin. Luonnollisesti vettä täytyy "hämmentää", tuottaa siihen laineita vaikka akvaariopumpulla samanaikaisesti.

Jos käytössä DMX -ohjatut valot, voidaan useampaa valoa käyttäen saada aikaan halutunlaista valon elämistä. Tällöin tärkeää on pehmentää valoa heijastimen tms. kautta.

Wb: säätö onkin melko jännä juttu. Jos valaisun saa toimimaan niin voimakkaaksi, ettei tuli itsessään juuri valaise, voidaan wb säätää valojen mukaan. Luonnollisesti sekä tuli että valot tulisivat olla mahdollisimman liki toisiaan värilämpötilan suhteen. Kokeilemalla tämäkin asia selviää.

Lähtökohtaisesti tulisi valaisijan katsoa omin silmin miltä lähtötilanne näyttää ja koettaa sitten jatkaa valoa ilman että valon suunta, jyrkkyys tms. muuttuisi.
Näytä käyttäjän tiedot
Kunto Hirvikoski
Valvoja


Liittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 3738
Paikkakunta: Tampere

LähetäLähetetty: 12.11.2015 00:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ihannetapaus olisi, että nuotio riittäisi kasvoja valaisemaan. Jos joudut lisäämään, valo pitää olla "elävää", muistuttaa tulen liikkeitä. Edellä olikin jo kikkoja tähän. Myös tulen läpi valaisu voi toimia. Väri pitää olla vähän keinovaloa punaisempaa.
Balanssi pitää olla sellainen, että nuotio tai kynttilä värjää punertavaksi kasvot ja ympäristön sinisyys on tähän hyvä apu. Ei siis oteta balanssia kasvojen kohdalta, vaan ehkä mekaanisesti 3200K tai ehkä jopa 4000.

Herkkää kameraa ja mahdollisimman luonnonmukaista toteutusta suosittelen.
_________________
-Kunzi-
Näytä käyttäjän tiedot
nipoLiittynyt: 19 Hei 2007
Viestejä: 365
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 12.11.2015 10:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yksi toimivaksi todettu keino on käyttää montaa hehkulamppua himmentimessä ja sitä kautta luoda valoon liikettä. Värilämpötila niissä laskee himmennettäessä joten välttämättä ei tarvitse CTO-kalvoa, mutta voi sitäkin kokeilla. Mikä nyt näyttää sopivalta omaan tuotokseen.
Näytä käyttäjän tiedot
PerryLiittynyt: 18 Hei 2007
Viestejä: 67

LähetäLähetetty: 17.11.2015 19:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä oikeaa Hollywood-matskua nuotion äärellä kuvaamisesta, elokuvassa Tanssii Susien Kanssa https://www.youtube.com/watch?v=9PQlmZCtZNA

Yksi perusongelma tulen kanssa on se, että jos kohtaus valaistaan pelkästään tulella joka näkyy kuvassa, oli se sitten nuotio tai kynttilä, liekkien pitää olla niin voimakkaat että ne palavat puhki kuvassa, varsinkin digivehkeillä (Vaihtoehtoisesti naamat jäävät liian tummiksi)

Barry Lyndonissa Kubrick käytti muistaakseni customoituja kynttilöitä joissa oli kolme sydänlankaa, siksi liekit on huomattavasti isommat kuin "tavallisissa" kynttilöissä.

Jos pitäisi kuvata kynttilänvalossa, laittaisin mahdollisimman paljon kynttilöitä, ja miettisin jos kynttilät voisi olla niin paksuja että niiden taakse saisi jemmattua pienen hehkulampun tuomaan edes vähän lisävaloa – miltähän se näyttäisi? Ehkä lisäisin vähän lämmintä täytevaloa ettei varjot mene aivan mustiksi, ja mahdollisesti joitain pientä sinertävää yövaloa jonnekin.
Näytä käyttäjän tiedot
tiuheLiittynyt: 11 Elo 2010
Viestejä: 66
Paikkakunta: Mikkeli

LähetäLähetetty: 23.11.2015 12:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aivan! Tässä onkin tullut monia hyviä näkökantoja tulen kanssa kuvaamiseen. Lähinnä oli ajatuksena Dokumenttipohjainen valaistus, kuten esim. ohjelma Loirinuotiolla. Sehän on tietenkin selvää, että kannattaa kokeilla. Tuli vain mieleeni, että mikä on lähtökohta tuollaiseen valaisuun.
Arri (3200K) + cto vai softbox vai millä setupilla hyvää jälkeä?
Näytä käyttäjän tiedot
nipoLiittynyt: 19 Hei 2007
Viestejä: 365
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 23.11.2015 15:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mieluiten käyttäisin monta pientä lamppua kuin yhtä isoa. Ja ne kaikki siis dimmerin omiin kanaviinsa. Näin tulee välkkeestä luonnollisempi kuin yhtä isoa valonlähdettä käyttäessä.
Näytä käyttäjän tiedot
PerryLiittynyt: 18 Hei 2007
Viestejä: 67

LähetäLähetetty: 25.11.2015 16:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

nipo kirjoitti:
Mieluiten käyttäisin monta pientä lamppua kuin yhtä isoa. Ja ne kaikki siis dimmerin omiin kanaviinsa. Näin tulee välkkeestä luonnollisempi kuin yhtä isoa valonlähdettä käyttäessä.


+1

En tiedä minkä kokoisia alkuperäisen kysyjän "Arrit" ovat, ja oliko nyt tarkoitus kuvata kynttilänvalossa vai onko kuvassa joku iso roihu, mutta jos tunnelmallisesta kynttilänvalosta on puhe niin pienet hehkulamputkin on varmaan ihan tarpeeksi.

Wikipedian mukaan yhdestä kynttilästä lähtee valoa n. 13 lumenia. 60W hehkulamppukin tuottaa jo 700 lumenia, tätä sopii miettiä kun miettii kynttilöille sopivia valonlähteitä kaveriksi...

Jos kynttilöiden määrään voi vaikuttaa, niitä kannattaa laittaa niin paljon kuin ikinä mahdollista, paloturvallisuutta unohtamatta.
Näytä käyttäjän tiedot
PerryLiittynyt: 18 Hei 2007
Viestejä: 67

LähetäLähetetty: 25.11.2015 16:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onko joku muuten kuvannut hiililankalampuilla mitään? Ne on kalliimpia kuin hehkulamput, hajoavat herkästi ja tuottavat vähän valoa, mutta muistikuvani on että valo on jotenkin "kynttilämäisempää" kuin tavallisissa hehkulampuissa. En tiedä liittyykö se matalampaan värilämpötilaan vai isompaan hehkuvaan osaan?
Näytä käyttäjän tiedot
paukkuvaLiittynyt: 22 Maa 2006
Viestejä: 145

LähetäLähetetty: 27.11.2015 15:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

https://www.hurlbutvisuals.com/blog/2012/07/film-lighting-building-medusa-the-perfect-diy-fire-light/

ei mulla muuta
Näytä käyttäjän tiedot
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Valaistus, lavastus ja järjestely Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
uudet Digivideo.fi etusivu
uudet Digivideo Wiki
   
uudet Foorumin etusivu
uudet Uusimmat viestit
uudet Lukemattomat viestit
Käyttäjäryhmät Käyttäjäryhmät
Ohje Ohje
Haku Haku
Rekisteröidy Rekisteröidy
Käyttäjätiedot Käyttäjätiedot
Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit
Kirjaudu sisään Kirjaudu sisään


Pikahaku foorumistaOsallistu keskusteluun myös irc-kanavalla #digivideo.fi (Ircnet)