Etusivu arrow Keskustelut
Halvalla hyvä setti valoja?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Valaistus, lavastus ja järjestely
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
sanjuro3Liittynyt: 17 Maa 2010
Viestejä: 135

LähetäLähetetty: 22.11.2016 01:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tullut kaikenlaista uutta tietoa noista ledi valoista, jota en aikaisemmin edes tiedostanut. Näin on ollut helpompi luoda kuvaa millaisia lähtisi kokeilemaan.

Kuitenkin vielä muutama asia askarruttaa.

Eli mitenkä nuo värilämpötilat, eli jos nyt yhden ledi paneelin testiksi hankkisin niin kannattaako se hankkia päivänvalo lämpötilalla (5400-5600K) vai mielummin tuollainen, jossa pystyy säätämään lämpötilaa ihan miten haluaa (3200-5600K)

Ongelmana noissa säädettävissä on tuo vain puolittainen teho maksimi teholla esim. 600 ledin paneelista palaa vain puolet ledeistä jos käyttää maksimi asetusta (vaikka 5600K) ja maksimi teho saadaan aikaiseksi vain (4200K) kohdalla. Taas jos käytössä on päivänvalo ledi paneeli niin lämpötilaa/väriä joutunee säätämään kalvoilla. Kuinka hyvin tämä kalvoilla muuntaminen toimii?

Itselle tulevat käyttöön sellaisiin tilanteisiin, joissa sisätiloissa valaistuksen värilämpötila vaihtelee suuresti (esim. eri paikoissa kuvatut haastattelut). Toki välistä tarvitaan myös ulkona käyttöä.

Eli miten teidän mielestä olisi järkevintä? Kannattaako valita tuollainen jossa on portaaton säätö, vai että alkaa kalvojen kanssa pelaamaan?
Näytä käyttäjän tiedot
seepukkaLiittynyt: 07 Jou 2015
Viestejä: 345

LähetäLähetetty: 22.11.2016 11:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

noissa portaattomasti säädettävissä on tosiaan ongelmana että toimivat kunnolla vain tietyillä tehoasetuksilla ("päivänvalo", "puoliväli", "keinovalo") ja lopuilla on riski että alkaa flickeröimään kameran kanssa, erityisesti rolling shutter väpätystä voi tulla tämänkaltaisissa valoissa.

jos varmasti tarvitset lähinnä 3200k paikkeilla olevaa valoa niin silloin kannattaa mielestäni hankkia sen värinen paneeli mutta muussa tapauksessa ottaa 5600k ja kalvottaa sitä alaspäin esim. 4500k jos kuvaat pääasiassa sekavalossa. alaspäin kalvottaminen vie myös paljon vähemmän valoa pois kuin ylöspäin kalvottaminen mikä puoltaa myös tuota korkeampaa värilämpötilaa.

minkälaisia haastatteluja tarkkaan ottaen teet, jos on mahdollista kuljettaa esim. paria kokoontaitettavaa refleä (Lastoliten tapaista) jalustoineen mukana niin voit rajata niillä haastateltavaan osuvan huononvärisen huoneen oman valon pois ja korvata sen paremman sävyisellä omalla ledivalolla. silloin voit päättää enemmän itse millaisilla valoilla haastattelun valaiset ilman että tarvii yrittää matchata kaikkia valoja huoneen alkuperäisten kanssa.
Poiketen siitä mitä yleensä opetetaan, on kokoontaitettavia, styrox, kapa, ym. reflejä (heijastinpintoja) mahdollista usein käyttää sekä flagina (varjostimena jolla rajataan valoa) että heijastinpintana YHTÄ AIKAA. vaatii vähän totuttelua ja pähkäilyä mutta säästää aika paljon työtä ja kalustoa kun totut siihen Wink

yksi mahdollisuus on myös ottaa joku isompi valo (esim. 2000w open face eli "blond light") raakana tai puolikkaalla kääntökalvolla ( 1/2 ctb) ja tuoda sillä epäsuorasti heijastamalla tilaan niin paljon ambienssia (pohjavaloa) että se peittää tilan omat huonon väriset valot suurelta osin jolloin voit vielä vapaammin päättää miten teet varsinaiset haastatteluvalot
Näytä käyttäjän tiedot
PerryLiittynyt: 18 Hei 2007
Viestejä: 67

LähetäLähetetty: 26.11.2016 00:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

sanjuro3 kirjoitti:

Eli mitenkä nuo värilämpötilat, eli jos nyt yhden ledi paneelin testiksi hankkisin niin kannattaako se hankkia päivänvalo lämpötilalla (5400-5600K) vai mielummin tuollainen, jossa pystyy säätämään lämpötilaa ihan miten haluaa (3200-5600K)


Itse valitsisin päivänvalomallin, koska enemmän valoa on enemmän valoa. Päivänvaloa käytetään usein tilanteissa missä joudutaan täydentämään päivänvaloa, ja silloin kannattaa olla käytössä kaikki teho minkä voi saada irti.

Keinovalotilanteissa tehot yleensä ottaen riittää paremmin, vaikka joutuisi päivänvaloledin eteen laittamaan korjauskalvoja. Lisäksi halogeeneja sun muita saa nykyään varsinkin käytettynä todella halvalla, ne on ihan käypää kamaa jos keinovaloa pitää täydentää.

Aputureissa (ja varmaan muissakin) on joissain malleissa valittavana myös valokeilan leveys. Itse valitsisin kapean "spotti"-mallisen, sillä kapean keilan voi hajoittaa, mutta leveästä keilasta ei saa kapeaa hukkaamatta valotehoa.

sanjuro3 kirjoitti:

Taas jos käytössä on päivänvalo ledi paneeli niin lämpötilaa/väriä joutunee säätämään kalvoilla. Kuinka hyvin tämä kalvoilla muuntaminen toimii?


Muistutettakoon että säädettävälläkään ledillä ei pärjää kaikissa olosuhteissa, mikäli haluaa olla tarkka. 3200K on liian kylmä hehkulamppuun (n. 2700K) verrattuna, ja esim. varjossa on monesti kelvineitä enemmän kuin 5600.

Kovin huonoa lediä (matala CRI) ei kannata lähteä värikalvoilla vääntämään, siitä ei tule kuin aina vain kummallisempia värejä. Vaan eipä ole tuo "sekoitusmetodi" mitä ledipaneeleissa käytetään aivan ongelmatonta sekään, muistelisin että spektri menee jotenkin sekaisin kun sekoitellaan 3200K ja 5600K valoa.

5600K ledivalolle tarvitsee esim.
Full 1/1 CTO ("Color Temperature Orange") jolla saa aikaan 3200K valoa.
Tästä sitten lievemmät versiot, Half 1/2 CTO, Quarter 1/4 CTO ja hienosäätönä Eighth 1/8 CTO. Jos haluaa päästä "viileämpään" suuntaan niin sitten pari CTB-kalvoa.

Jos haluaa realismin sijaan enemmän keltaista mukaan (esim. ihmiset näyttää paremmilta) niin voi kokeilla CTS-kalvoja (Color Temperature Straw)

Kalvoja voi ostella vaikka musakaupasta, Thomann.de jossa on esim. Leen kalvoja sopian kokoisina (25*122cm) paloina myynnissä. Sieltä kannattaa tilata esim. myös Manfrotton tuotteita (mitä nyt sattuu löytymään, koska ovat paljon halvempia kuin useimmissa Suomi-kaupoissa)

Kalvojen kanssa on vähän säätämistä, mutta yleensä niiden kanssa joutuu pelaamaan vain kerran yhdessä kuvauspaikassa, ja siihen ei montaa minuuttia mene.


Viimeinen muokkaaja, Perry pvm 26.11.2016 00:55, muokattu 1 kertaa
Näytä käyttäjän tiedot
PerryLiittynyt: 18 Hei 2007
Viestejä: 67

LähetäLähetetty: 26.11.2016 00:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kalvoista vielä sen verran, että jos on hitusen huonot ledivalot, joilla iho näyttää vähän vihreän kelmeältä, niin valojen eteen voi kokeilla laittaa ns. Minus Green-suotimen (joka on magenta väriltään), noita saa eri vahvuuksina, sopiva lienee 1/8 tai 1/4. Riippuen tilanteesta, voi värintoisto parantua hyvinkin merkittävällä tavalla. Toimii myös energiansäästölampuilla ja loisteputkilla, esim. yleinen halpisloisteputki Osram Dulux 954 paranee Eight minus greenillä "melko hirveästä" "melkein siedettäväksi".

Jos joku tarvii 1/2 Minus Greenin niin kannattaa pistää ne ledit verkonpainoksi Razz


Viimeinen muokkaaja, Perry pvm 26.11.2016 01:06, muokattu 1 kertaa
Näytä käyttäjän tiedot
PerryLiittynyt: 18 Hei 2007
Viestejä: 67

LähetäLähetetty: 26.11.2016 01:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

sanjuro3 kirjoitti:

Kuitenkin kiinnostaisi, että olisiko joillakin kokemusta led-valopaneeleista. Onko käytössä olleet kuinka käteviä ja kuinka tuo akkujen kanssa pelaaminen on toiminut. Riittääkö valoteho hyvin ja kuinka kovaa/terävää valoa tuottaa? Tuntuuko led-valoilla valaistut ihmiset luonnollisesti valaistuilta.


Mikään valotehohan ei ole tarpeeksi, ja himmennettävässä ledivalossa ei ole liikaakaan tehoa ikinä. Sanoisin että vasta sadan watin kieppeillä olevilla ledeillä alkaa tekemään enemmän, sillä "raaka" ledivalo on ainakin minun mielestä erittäin rumaa eikä sovi oikein mihinkään. Ja kun ruvetaan valoa hajoittamaan tai heijastamaan, niin tehoa menee hukkaan valtavia määriä.
Näytä käyttäjän tiedot
seepukkaLiittynyt: 07 Jou 2015
Viestejä: 345

LähetäLähetetty: 26.11.2016 11:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

haastattelukäyttöön kannattaa ehdottomasti olla mukana myös muutama kappale kokoontaitettavaa refleä (esim. Lastolite) mieluiten vaihtopinnoilla (hopea ja valkoinen sekä musta ovat tarpeelliset, joskus se puoliksi hopea puoliksi kulta voi olla ihan kiva myös. muilla ei oikein tee mitään, esim. kulta tekee yleensä niin kusenkeltaisen valon ettei siitä ole mitään iloa normaalikuvauksessa)

tai jos kokoontaitettavat tuntuvat liian kalliilta niin voi käydä myös ostamassa tavallista 5cm paksua routaeristysstyroxia rautakaupasta ja päällystää toisen puolen alumiiniteipillä kiiltäväksi (esim. Biltemasta saatava alumiiniteippi on oikein näppärää tähän) , toinen puoli jätetään luonnonvalkoiseksi ja reunat teipataan ympäri ilmastointiteipillä niin kestävät kuljetusta. Jos liikut paljon henkilöautolla niin kannattaa leikata levyt kahtia (esim. mulla on 100x120cm kokoisia styroxeja joista osa leikattu puoliksi 60x50cm kokoisiksi) jolloin liikkuvat mainiosti henkilöautolla.
Myös valkoisesta kapalevystä saa näppäriä refleja tehtyä, niitä mahtuu samaan tilaan moninkertainen määrä styroxiin verrattuna mutta eivät kestä kuljetusta ja riepotusta niin hyvin
Näytä käyttäjän tiedot
seepukkaLiittynyt: 07 Jou 2015
Viestejä: 345

LähetäLähetetty: 26.11.2016 11:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

käytännön päivänvalotilanteissa harrastajalla on usein niin vähän valotehoa käytössään että on aika turhaa yrittää kilpailla luonnonvalon kanssa jollain pienellä ledivalolla, mieluummin yrittää ohjata heijastamalla luonnonvalon oikeisiin kohtiin.
aika usein toimii lähestymistapa pehmeä valo --->kova refle, kova valo--->pehmeä refle, eli jos haluat ohjata ambienssia, esim. taivaalta tulevaa hajavaloa niin käytät kiiltävää pintaa ja jos terävää, esim. auringonvaloa niin käytössä mattapinta, vaikkapa valkoinen.
Näin kontrastisuhteet pysyy luonnollisempina kun ei ole "monta aurinkoa kuvassa" jne.
Ei mikään yleispätevä sääntö mutta useisiin tilanteisiin aika toimiva Wink
Näytä käyttäjän tiedot
RantarosvoLiittynyt: 27 Tam 2013
Viestejä: 600
Paikkakunta: Lappeenranta

LähetäLähetetty: 26.11.2016 13:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yks vaihtoehto on vielä halvempi. Ostaa kiinan pojalta reflectorin. Parempi käytettävyys ja alhasempi hinta kun styroksissa. Itellä olevassa on kirkas ja kultanen puoli ja sen alta löytyy valkonen jonka läpi voi myös pehmentää valoa. Taitaa metri olla halkasijaa miun kapineessa ja nipussa n. 30cm.

http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=reflector&rt=nc&LH_BIN=1&_trksid=p2045573.m1684

Kultanen puoli varmaan samaa luokkaa käytettävyydeltään kun kalliimmissakin, eli vähän on käyttöä. Fyysinen kestävyys on miun mielestä ollu harrastajalle ihan ok. Suomesta ei samaan rahaan saa edes vetoketjuja, vaikka ne todennäkösesti samasta tehtaasta tuleekin.
_________________
Rosmo
Näytä käyttäjän tiedot
seepukkaLiittynyt: 07 Jou 2015
Viestejä: 345

LähetäLähetetty: 26.11.2016 13:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Styrox tai kaparefle on silloin tarpeellinen kun tarvitaan kiiltävää pintaa, sitä ei pysty kokoontaitettavalla tekemään ja peililasit on hankalia kuljettaa. Mattapintaisempaan hopeaan käy kokoontaitettava hyvin
Näytä käyttäjän tiedot
PerryLiittynyt: 18 Hei 2007
Viestejä: 67

LähetäLähetetty: 26.11.2016 17:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

seepukka kirjoitti:
käytännön päivänvalotilanteissa harrastajalla on usein niin vähän valotehoa käytössään että on aika turhaa yrittää kilpailla luonnonvalon kanssa


Jos auringonpaisteen kanssa meinaa kilpailla, niin pitää olla HMI-valo, mielellään kaksinumeroinen lukema kilowatteja Razz

Mutta tässä pari skenaariota:
1) Ulkona hämärällä pilvisellä säällä ledipaneelilla voi saada vähän "potkua" valoon.

2) Sisätiloissa ikkunasta tuleva valo hoitaa valaistuksesta osan, ja ledipaneeleilla lisätään loput.

Molemmissa skenaarioissa voi pienitehoisen ledipaneelin tehot loppua kesken, mutta saattavat hoitua tuommoisella 100W paneelilla (miten käy, riippuu lopulta tietenkin päivänvalon määrästä, etäisyyksistä yms.)
Näytä käyttäjän tiedot
seepukkaLiittynyt: 07 Jou 2015
Viestejä: 345

LähetäLähetetty: 29.11.2016 13:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Perry kirjoitti:

Jos auringonpaisteen kanssa meinaa kilpailla, niin pitää olla HMI-valo, mielellään kaksinumeroinen lukema kilowatteja Razz

Ei välttämättä, aika monet valaisijat käyttävät peilejä auringonvalon ohjaamiseen jos se on mahdollista, niitä kuitenkin pitää säädellä koko ajan kun aurinko liikkuu taivaalla ja vain tietyt heijastuskulmat ovat mahdollisia mutta valon väri on (luonnollisesti) paljon parempi kuin hmi-valossa.

Silloin pitää käyttää hmi:ta tai tosi isoa kalvotettua halogeenivaloa jos valoa tarvitaan sellaisesta suunnasta tai niin pitkän ajan ettei peilejä kannata käyttää, tai jos ilma on pilvinen. esimerkiksi 9kw Arrimax on aika suosittu päivänvalotilanteisiin nykyään, hyötysuhde on niin paljon parempi kuin vanhemmissa 18kw hmi-valoissa että on hyvin houkutteleva vaihtoehto kun valoa lähtee melkein samat mutta virrankulutus ja paino paljon pienemmät.

harrastajan ei kannata ostaa hmi-valoja mutta jos sellaista tarvitsee vuokralle niin 1.2kw, 1.8kw ja 2.5kw tavallisella shukolla toimivalla ballastilla ovat parhaat vaihtoehdot, voi käyttää tavallisesta pistorasiasta jos sulakkeet kestää. jos tarvii alle 4500K valoa niin silloin voi myös kalvottaa halogeeneja ylöspäin, esim. 2kw fresneleitä jotka halpoja vuokrata
Näytä käyttäjän tiedot
seepukkaLiittynyt: 07 Jou 2015
Viestejä: 345

LähetäLähetetty: 29.11.2016 13:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

auringonvalo pyörii aika paljon siellä 4500-4900K tietämillä niin yleensä ei tarvita "auringonpaisteen tekemiseen" täyttä CTB kalvoa. sähkön riittävyydet tulee aika nopeasti kyllä vastaan halogeeneilla eli niissä pitää aina punnita sähkönkulutus ja käsiteltävyys/kuljetettavuus vs. hinta vuokrattuna tai ostettuna
Näytä käyttäjän tiedot
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Valaistus, lavastus ja järjestely Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2
Sivu 2 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
uudet Digivideo.fi etusivu
uudet Digivideo Wiki
   
uudet Foorumin etusivu
uudet Uusimmat viestit
uudet Lukemattomat viestit
Käyttäjäryhmät Käyttäjäryhmät
Ohje Ohje
Haku Haku
Rekisteröidy Rekisteröidy
Käyttäjätiedot Käyttäjätiedot
Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit
Kirjaudu sisään Kirjaudu sisään


Pikahaku foorumistaOsallistu keskusteluun myös irc-kanavalla #digivideo.fi (Ircnet)