Etusivu arrow Keskustelut
Videon kaupallistaminen/myynti

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Kuvaus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
videomediaLiittynyt: 16 Maa 2017
Viestejä: 2

LähetäLähetetty: 08.02.2018 16:02    Viestin aihe: Videon kaupallistaminen/myynti Vastaa lainaamalla viestiä

Kokemuksia ja vinkkejä kaivataan videokuvausten julkisesta myynnistä. Eli ei tilaustöistä, vaan julkiseen myyntiin laitetuista videoklipeistä tai dvd:istä. Myyntiin on käytännössä kaksi tapaa: 1. ladattavat nettivideot tai 2.dvd/bluraylevy

Netistä ladattaviin videoklippeihin ei taida vieläkään olla kovin toimivaa alustaa, mutta käsittääkseni ainakin Shutterstockiin voi ladata videoitaan myyntiin. Samoin Vimeolla on Vimeo on demand-palvelu, mutta ei taida maksutapojen osalta palvella suomalaisia asiakkaita. Shopify-verkkokaupan avaamalla saa ladattua ilmeisesti rajattomasti myös video-ym.digitaalisia tiedostoja myyntiin. Ja kotimaisista palveluista ainakin Kuvat.fi-palvelussa pystyy ilmeisesti lataamaan myyntiin myös videotiedostoja. Tosin tässä taisi olla monia rajoituksia tiedostokoon suhteen ym. Onko kenelläkään näistä tai muista vastaavista kokemuksia?

Entä dvd/bluray-valmistuksesta ja myynnistä? Vaatiiko dvd:n valmistaminen julkiseen myyntiin jotakin lupia, kuten musiikkicd:t vaativat NCB:n tallenneluvan ja Teostoon ilmoitukset ym.? Vai voiko dvd:n periaatteessa kuka vaan valmistaa ja aloittaa myynnin?

Onkohan suomessa jo ladattavien videotiedostojen osto yleisempää kuin dvd-levyt, vai valitseeko suomalainen vielä mielummin ihan fyysisen levyn postitoimituksella?
Näytä käyttäjän tiedot
seepukkaLiittynyt: 07 Jou 2015
Viestejä: 248

LähetäLähetetty: 08.02.2018 18:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tarkoitatko nyt yksittäisten videoklippien myyntiä vai valmiiden tuotteiden (esim lyhytelokuvat) myyntiä?

Shutterstockissa olen myynyt usean vuoden ajan kaikenlaista ylijäänyttä itse kuvattua luontoaiheista kuvitusmateriaalia vuosien varrelta. myynti on ollut muutamia satoja dollareita vuodessa ja näistä menee Suomessa 30% pääomatuloveroa (ulkomaiset rojaltimaksut Jenkkilän ja Suomen verosopimusten mukaan) eli laitetaan suomen veroilmoitukseen.
Shutterstockissa voi jotain rahaa tienatakin mutta klippien pitäisi olla tosi hyviä ja räätälöityjä niin että käyvät esim. jostain paikasta kuvatuksi kuvitusmateriaaliksi (maamerkit, kaupunkimaisemat, jne) tai vaikkapa ihmisistä ja näiden toiminnasta kertoviin artikkeleihin tai katsauksiin (vaikkapa jalkapallon peluusta tai ruuanvalmistuksesta geneerisiä lähikuvia hidastuksella, tms) . myynti voi olla aika pientä jos heittelee sinne vaan jotain matskua mitä sattuu olemaan ylimääräisenä niin kuin itse olen testimielessä tehnyt Wink

kaikki kaupallisesti levitettävät tallenteet pitäisi olla ikärajaluokiteltuja ja se maksaa muutamia satasia pituudesta riippuen. harrastustoiminta sekä puhtaasti informatiiviset dokumentit on rajattu tämän ulkopuolelle.. jos aiot jollain lyhäreiden tallennemyynnillä tehdä oikeasti paljon rahaa (mikä tuskin Suomessa onnistuu muutenkaan) niin silloin verottajaakin varmaan kiinnostaa ja toiminimen tai muun firman perustaminen voi olla aiheellista.

fyysisenä tallenteena kukaan tuskin nykyaikana viitsii irrallisia videoklippejä ostaa, kyllä ne pitää olla helposti selattavalla nettialustalla (vaikka siellä shutterstockissa) josta saa nappia klikkaamalla ostettua ja lisenssit ym. tulevat automaattisesti hoidettua samalla klikkauksella.

jos haluat nettimyyntiä kokeilla niin kannattaa myös tehdä joku lyhyt reeli minkälaisia klippejä myyt ja laittaa se youtubeen englanniksi ja linkki sieltä shutterstocksivulle niin saa vähän lisää myyntiä niille. kuvitusmateriaaliksi ostettavilla klipeillä on muuten myös tyypillistä että asiakas lataa nettikaupasta ilmaiset vesileimalliset katseluversiot niistä leikkausta varten ja vasta kun leikkaus on valmis niin ostavat ne klipit jotka lopulta halusivat käyttää. eli myynnit tulevat usean kuukauden viiveellä jos joku niitä ostaa.

jos kuvaat ihmisistä tai tapahtumista jotain klippejä niin kaikilta pitää olla kirjallinen lupa että saa käyttää nettimyynnissä. tuotemerkkejä ei ehtojen mukaan saisi myöskään olla klipeissä esillä. noita voi ostaa kuka vaan sieltä melkein mihin käyttöön vaan eli malleille on syytä olla tiedossa tämä ja ehkä luvata joku provikka klipin myynnistäkin tai joku korvaus ainakin.
esim. omia luontoklippejä on myyty japaniin ja etelä-koreaan ja australiaan ja brasiliaan ja itä-ukrainaan ja ties minne ja mihin käyttötarkoitukseen Shocked
Näytä käyttäjän tiedot
TuiskulaLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 1347
Paikkakunta: Hämeenkyrö

LähetäLähetetty: 12.02.2018 14:19    Viestin aihe: Re: Videon kaupallistaminen/myynti Vastaa lainaamalla viestiä

videomedia kirjoitti:
Entä dvd/bluray-valmistuksesta ja myynnistä? Vaatiiko dvd:n valmistaminen julkiseen myyntiin jotakin lupia, kuten musiikkicd:t vaativat NCB:n tallenneluvan ja Teostoon ilmoitukset ym.? Vai voiko dvd:n periaatteessa kuka vaan valmistaa ja aloittaa myynnin?


Jos DVD/BluRaylla on musiikkia, niin silloin musiikin tekijöiltä pitää olla lupa musiikin käyttöön Teostolta ja pitää myös maksaa teostomaksut. Jos levyllä oleva musiikki on kopioitu äänitteeltä, pitää hankkia myös Gramexilta kopiointilupa ja maksaa kopiokorvaus.

Itse olen myös etsinyt jotain "paikkaa" mihin voisi ladata videoita myyntiin. DVD jotenkin alkaa olla vanhanaikainen ja vain SD laatua tarjoava jakelukanava. Se on vain melkein ainut tapa, jolla voi selkeästi myydä.

Nettimyynnissä siis reunaehtoina pitäisi olla se, että asiakas ostaa johonkin videoon käyttöoikeuden vaikka loppuelämäkseen ja maksaa siitä x euroa. Kuitenkin pitäisi olla estetty se, että yksi ostaa ja jakaa sitten linkkinä tai kopiona tämän ostoksen 500 muulle - jotenkin tekijänä ja yrittäjänä toivoo saavansa jotain tekemisestä. Eihän helposti tehtävä DVD:n kopiointikaan poista tuota, mutta on siinä hieman enemmän vaivaa hankkia aihioita ja ruveta kopioimaan ainakin tavallisella masameikiksellä.

Jos jollain tuollaisesta "videovuokrauspalvelun" olemassaolosta on tietoa, niin on oikeus vinkata.
Näytä käyttäjän tiedot
seepukkaLiittynyt: 07 Jou 2015
Viestejä: 248

LähetäLähetetty: 12.02.2018 15:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

näissä pitäisi lähteä tuote edellä liikkeelle:
kuka niitä videoita haluaa oikeasti ostaa ja mihin käyttöön.

Jos on esim. sellainen video jota ostetaan ensisijaisesti lahjaksi niin silloin pitäisi olla fyysisenä kappaleena, vaikkapa juuri dvd tai bluray.
Jos taas on joku tuote mikä katsotaan kerran ja maksaja katsoo sen itse niin silloin nettialusta on tod näk paljon parempi vaihtoehto.
Nettialusta myös silloin jos ei voida ottaa paljoa hintaa per katsoja/tallenne koska fyysinen dvd tai bluray maksaa paljon enemmän tehdä kuin joku nettiin ladattava katseluversio.

Kaveri esimerkiksi kuvaa tapahtumia oman firmansa kautta niin että hänellä on subscription-pohjainen oma striimauspalvelu ja sieltä voi kuukausimaksulla katsoa kaikkia muitakin aiemmin taltioituja tapahtumia. kuukausimaksu on pieni mutta tuottaa silti paljon paremmin kuin dvd-myynti koska kustannukset ovat pienemmät ja myynti suurempi. ja katsojakin saa enemmän vastinetta rahoilleen. eikä tarvi pyörittää sitä pirun dvd-rumbaa ja postituksia ja laskuttaa niitä kaikkia Very Happy

Jos haluatte harrastajaleffasta tms. saada tallennemyynnistä jotain rahaa niin ehkä paras vaihtoehto olisi tehdä joukkorahoituksella tallenne-erä ja kaikille joukkorahoitukseen rahaa antaneille lähetetään yhtä aikaa.
Eli esim. vimeolinkin kautta katsottava salasanan takana oleva versio 2e, dvd-levy 10e, bluray 15e jne. ja sitten kun kampanja loppuu niin kaikille lähetetään yhtä aikaa linkit ja levyt jne.
Ei tule tätä ongelmaa että yksi maksaa ja 500 katsoo ja rahat saa varmasti tassuun sen verran mitä sitä on tullakseen
Wink

Teosto/Gramex -musiikkia ei kyllä suoraan sanoen kannata harrastajatallenteissa käyttää ollenkaan ellei myyntimäärät ole vähintään satoja kappaleita + vähintään kympin kappale.
Yhden kokopitkän biisin osalta kuluja tulee helposti jo lähemmäs tonni jos vaikka dvd:lle menee Shocked
tietty jos haluaa maksaa turhasta ja ylimääräistä pätäkkää löytyy niin voihan sitä kaikenlaista kokeilla Very Happy
Harrastajatuotannoissa sanoisin että joko musiikki on itse tehtyä tai teostovapaata tai sitten se otetaan kokonaan pois. ei niitä iänikuisia popbiisejä kukaan jaksa leffan alla kuunnella muutenkaan kun niitä pauhaa joka tuutista yötä päivää muutenkin Wink
Näytä käyttäjän tiedot
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Kuvaus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
uudet Digivideo.fi etusivu
uudet Digivideo Wiki
   
uudet Foorumin etusivu
uudet Uusimmat viestit
uudet Lukemattomat viestit
Käyttäjäryhmät Käyttäjäryhmät
Ohje Ohje
Haku Haku
Rekisteröidy Rekisteröidy
Käyttäjätiedot Käyttäjätiedot
Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit
Kirjaudu sisään Kirjaudu sisään


Pikahaku foorumistaOsallistu keskusteluun myös irc-kanavalla #digivideo.fi (Ircnet)