Etusivu arrow Keskustelut
Sinisen LED-valon ongelmat
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Kuvaus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
jorma kLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 3285

LähetäLähetetty: 09.02.2018 21:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

pronto kirjoitti:
Mihinhän perustuu sitten toisena kamerana taltioissa mukana olevan JVC GY-HM650E :n melko hyvä saavutus ko. tilanteissa. Sony pläjäyttää sinisen spotin valossa olevan henkilön tasaisen koko siniseksi, mutta JVC usein saa kuvan auki ainakin tärkeimpien kohtien, kuten kasvojen ja muiden ihon osien kohdalta? Mitään erikoiskuvasäätöjä ei olla JVC:hen rakennettu.

Onkos noiden tekniikassa eroja? tossa JVC:ssä näytti olevan 1,6 linssi
ja 3x1,3" CMos kennot.

Onko sinulla mitään esimerkkejä josta voidaan sen kuvaa katsoa.

Silläkin on väliä missä kulmassa valo tulee.
Näytä käyttäjän tiedot
prontoLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 132

LähetäLähetetty: 09.02.2018 22:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuossa pikakaappauksella editistä, joten pahoittelen lopullista esityslaatua. SONY
ja sitten sama JVC.
ja sitten vielä Sony
Näytä käyttäjän tiedot
KaitsuLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 103
Paikkakunta: Kuopio

LähetäLähetetty: 09.02.2018 23:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo otanpa minäkin osaa tähän keskusteluun. Näyttää nuo Suomi100-valot kovin miellyttävän valomestareita. Ei se oikein luontevalta tunnu silmälle räikeä sininen saati sitten kameralle.

Viimeinen muokkaaja, Kaitsu pvm 11.02.2018 10:36, muokattu 1 kertaa
Näytä käyttäjän tiedot
jorma kLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 3285

LähetäLähetetty: 10.02.2018 15:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

pronto kirjoitti:
Tuossa pikakaappauksella editistä, joten pahoittelen lopullista esityslaatua.

Oletkos kokeillut mitä tapahtuu jos vähennät editissä tuosta ylemmästä sinistä? Noissa kameroissa on erilaiset "säädöt" näkee eron kun vertaa keskellä edessä olevan naisen paitaa.

Kyllähän sininen värjää naaman oikeastikin, mutta tuo ylempi on tosiaa heikko. Mulla tulee pahoja ongelmia kun valo suuntauttuu suoraan linssiin, varsinkin jos kuvaa lavan vieressä.


Samsung Galaxy känny ottaa tuon sinisen todella hyvin talteen sivusta.

Harmi, että se muuten sekokaa välkkyvässä kohtisuorassa valossa ja kuva pumppaa herkästi. Olis kiva kokeilla miten uusin malli hoitaa homman.
Näytä käyttäjän tiedot
PerryLiittynyt: 18 Hei 2007
Viestejä: 67

LähetäLähetetty: 11.02.2018 11:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

dementor kirjoitti:
turhaa hommaa lisäillä niitä filttereitä siihen kameran nokalle, kun ei ne pysty taikomaan tohon sinisen ledin kapeaan spektriin mitään aallonpituutta lisää mitä siinä ennestään ei ole.


Tuohan on juuri ongelmana. Yksivärisesdä ledissä EI OLE aallonpituuksia mlllä esim. Saisi aikaan esim. Ihonvärin.

Jos paremman väristä lisävaloa (esim
Halogeeni par-kannu sinisellä filtterillä) ei voi laittaa niin voisi kysyä voisiko niihin valoihin saada edes vähän "miedomman" värin, auttaisi heti jos mukana olisi edes vähän muunkin värisiä ledejä.

Linssin eteen laitettava filtteri ei paranna spektriä, mutta voisi periaatteessa toimia: jos tuon sinisen piikin siirtäisi esim. keltaisella filtterillä kohti vihreää, voisi kanera ehkä
taltioida sen paremmin. Vaatisi toki kustomoidun valkobalanssisäädön joka tehdään etukäteen neutraalissa valossa.

Ilman muuta kannattaa kuvata mahdollisimman isolla bittivirralla ja säätää saturaatiot ja kontrastit minimiin.

Olen aikoinani paininut samantapaisen ongelman kanssa esim. Halleissa, jotka on valaistu keltaisilla natriumlampuilla. Kun siitä valosta yrittää kuvankäsittelyssä poistaa liikaa keltaisiutta, kuva muuttuu lähemmäksi mustavalkokuvaa, koska muitakaan aallonpituuksia ei juuri ole..

Natrium-valoille laitan nykyään lisävaloa, olen kehitellyt sopivan filtteriyhdistelmän sekä halogeenille että salamavalolle, niin että lisävaloa ei värin puolesta juuri huomaa, mutta kun kuvas käsittelee saa esim. ihoon oikeanlaisia värejä - se oli aiemmin mahdotonta.
Näytä käyttäjän tiedot
japiippoLiittynyt: 20 Huh 2006
Viestejä: 4177
Paikkakunta: Muhos

LähetäLähetetty: 11.02.2018 17:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

pronto kirjoitti:
Tuossa pikakaappauksella editistä...

Minusta tuossa olisi ollut varaa vähentää valotusta, sillä taustalla hämärässä ei ole mitään esityksen kannalta tärkeää tuolla hetkellä ja etualalla olevat esiintyjät näyttävät olevan osittain puhki palaneita muussakin kuin sinisesssä valossa. Kameroiden välilläkin näyttää tosiaan olevan raju ero siniongelmassa, joten voi olla, ettei tuo Sonyn malli tilanteesta selviäisi noinkaan.

jorma k kirjoitti:
Samsung Galaxy känny... ...Harmi, että se muuten sekokaa välkkyvässä kohtisuorassa valossa ja kuva pumppaa herkästi.

Omassani (J5-2016) ongelmaan auttoi Open Camera -sovellus, jossa saa videokuvaksessakin valotuksen, wb:n ja tarkennuksen lukittua. Kännykkämallikohtaista tosin on, mikä sovellus tuohon pystyy vai pystyykö mikään, sillä säädöt voivat olla valmistajan rajoittamia tai niiden rajapinta ei ole yhteensopiva.

Perry kirjoitti:
...jos tuon sinisen piikin siirtäisi esim. keltaisella filtterillä kohti vihreää...

Tuskin filtteri voi valon aallonpituutta muuttaa, sehän vain estää tai päästää läpi niitä. Tai no interferenssipinnoite voisi muuttaa, mutta se pitäisi mitoittaa tarkalleen tietylle aallonpituudelle. (Arvailua.)
Näytä käyttäjän tiedot
PerryLiittynyt: 18 Hei 2007
Viestejä: 67

LähetäLähetetty: 11.02.2018 18:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

japiippo kirjoitti:

Perry kirjoitti:
...jos tuon sinisen piikin siirtäisi esim. keltaisella filtterillä kohti vihreää...

Tuskin filtteri voi valon aallonpituutta muuttaa, sehän vain estää tai päästää läpi niitä. Tai no interferenssipinnoite voisi muuttaa, mutta se pitäisi mitoittaa tarkalleen tietylle aallonpituudelle. (Arvailua.)


Tää minunkin on toki arvailua... mutta jos sen piikin siirtäisi niin pitkälle että alkaisi vihreätkin pikselit reagoimaan, niin ehkä saturaatio jäisi pienemmäksi ja muutenkin kuvanlaatu paranisi... nythän koko kuva on vain sinisten pikseleiden varassa (joita on 1/4 tyypillisessä bayer-kennossa), vihreitä olisi 2/4.
Näytä käyttäjän tiedot
hkmLiittynyt: 29 Hei 2006
Viestejä: 5

LähetäLähetetty: 27.02.2018 01:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Arkkitehti kirjoitti:
... Esim Teknofokus pystyisi varmasti tällaisen custom-filtterin tekemään mutta aallonpituus pitäisi tosiaan olla tiedossa ihan tarkkaan

Teknofokus ei valitettavasti pysty tekemään, eikä kukaan muukaan. Tuon sinisen ledin spektri on sen verran leveä, että kamerapäässä ainoa varteenotettava keino on vaimentaa spektrin sinistä päätä keltasuodattimella. Toki tällöin kaikki jäljelle jäävät värit saavat keltaisen lisäsäväyksen. Sopiva lähtökohta kokeiluille olisi värinä Wratten no. 12, mikä on jo varsin tumman keltainen. Jos sen vaikutus on liiallinen, niin vaaleampi keltainen on Wratten no. 8. Tiukemman puolella on sitten Wratten no. 15, missä on jo hieman oranssia olemusta.

Nämä pääosin mustavalkokuvauksessa käytetyt värisuodattimet ovat nykyään vähän kysyttyä tavaraa, mutta niitä saa esimerkiksi Heliopanilta, jota allekirjoittanut edustaa.

Sellaista suodatinta, joka muuttaisi lävitseen kulkevan valon aallonpituutta, ei ole.
_________________
Hannu Määttänen
Näytä käyttäjän tiedot
prontoLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 132

LähetäLähetetty: 01.03.2018 11:04    Viestin aihe: sininen LED Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos taas hyvistä pohdinnoista asian suhteen. Kakkoskamera (JVC) on tosiaan ampunut liian suurella Gainilla, josta kyllä häntä etukäteen varoitinkin. Tuossa mainittiin, että valotusta vähentämällä saattaisi tulla apua asiaan, koska esityksessä taustoilla ei ole merkitystä. Näissä kuvauksissa teatterit haluavat koko esityksen näkyvän hyvin kuvassa pääsääntöisesti koko kuvauksen ajan. On kyse esityksen taltioinnista niillä ehdoilla, mitä se sillä hetkellä siellä on. Ohjaajat mm. käyttävät taltioita läpi näyttelijöiden kanssa, -"mitä tuli lavalla tehtyä" Eihän näyttelijät koskaan muuten näe "katsomon silmin" mitä lavalla ovat itse tehneet.
Olisi kiva tosiaan kuulla vielä, että onko joku "nykykamera" mikä osaa ko. tilanteen paremmin taltioida? Vai onko tosiaan ainoa keino muuttaa esityspaikan valaistusta silloin, kun taltio tehdään? Kiitoksia jo tähänkin saakka Smile
Näytä käyttäjän tiedot
prontoLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 132

LähetäLähetetty: 01.03.2018 12:08    Viestin aihe: sininen LED Vastaa lainaamalla viestiä

Kuka olikaan se foorumilainen, joka linkkasi mulle kahdella eri Sonyn pikkukameralla taltioidun lava -soittoesityksen, jossa lievää sinisyyttä valoissa. ? Ko. YT -linkki löytyi, mutta käyttäjä on poistanut videon. Jos ko. henkilö sattuu vielä tätä ketjua lukemaan, niin voisiko ottaa vaikka YV:llä yhteyttä. t.antti
Näytä käyttäjän tiedot
jorma kLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 3285

LähetäLähetetty: 15.06.2019 10:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuossa videossa
https://youtu.be/5pNs6EeEqas
esimerkkejä mitä sininen led vaikuttaa. Punainenkin on hankala väri.
Näytä käyttäjän tiedot
japiippoLiittynyt: 20 Huh 2006
Viestejä: 4177
Paikkakunta: Muhos

LähetäLähetetty: 15.06.2019 17:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jorma k kirjoitti:
...esimerkkejä mitä sininen led vaikuttaa. Punainenkin on hankala väri.

Minusta tässäkin on sama tilanne kuin aloituksessa, että kontrasti on liian julma ainakin tavallisille videokameroille, joten vain jokin kallis HDR-kykyinen kamera voisi onnistua paremmin (kuten yllä joku jo mainitsi). Läheltä kohdevaloilla grillatut soittajat ovat liian kirkkaita taustaan ja yleisöön nähden ilman sävyasteikon jomman kumman pään leikkautumista, jonka uhreiksi tässä on valittu soittajat, jotta hämärät alueet näkyvät. Todisteen ylivalotuksesta löytää itse kuvasta helposti: taustalla näkyvä, tavallisella valkoisella valolla valaistu liikkeen näyteikkunakin on lähes täysin puhki palanut. Sitten, jos valotus olisi niin pienellä, etteivät juuri mitkään muut alueet ylivalotu kuin ledien sininen, voisi varmemmin sanoa kyseessä olevan "ledisiniongelman" (jollainen aloittajan esimerkkikuvien Sonyn mallissa on, JVC:ssä ei).
Näytä käyttäjän tiedot
jorma kLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 3285

LähetäLähetetty: 17.06.2019 19:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

japiippo kirjoitti:
jorma k kirjoitti:
...esimerkkejä mitä sininen led vaikuttaa. Punainenkin on hankala väri.

Läheltä kohdevaloilla grillatut soittajat ovat liian kirkkaita taustaan ja yleisöön nähden ilman sävyasteikon jomman kumman pään leikkautumista, jonka uhreiksi tässä on valittu soittajat, jotta hämärät alueet näkyvät.

Kamera valoittaa automaatilla noin, itsekin tekisen noin, vaikka tuossa siis selvästi välillä ylivaloittuu. Tuollainen valaistus on niin haastava, että kompromisseja vaan täytyy hyväksyä.

Toivottavasti valomiehet tiedostavat ongelman ja jättävät nuo värivalot (ainakin pääväreillä) pois pääesiintyjien kasvoilta. Ton bändin oma valomies hoitaa homman niin, ettei tuota solistien kohdalla ilmene.

Minusta solisteja on mukavampi katsellakin "normaalivalaistuna", vaikka muuten kyllä arvostan bändejä, jotka satsaavat myös valaistukseen.

Harmi vaan, etten niitä saa "täysillä" talteen.
Näytä käyttäjän tiedot
japiippoLiittynyt: 20 Huh 2006
Viestejä: 4177
Paikkakunta: Muhos

LähetäLähetetty: 17.06.2019 23:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jorma k kirjoitti:
Tuollainen valaistus on niin haastava, että kompromisseja vaan täytyy hyväksyä.

Näin on. Muistinpa muuten tuossa, että näissä uusissa malleissa taisi olla jonkinlainen HDR-kuvausmoodikin? Sellaiset tyypillisesti tekevät kai aika luonnottoman näköistä kuvaa, mutta jos se hieman auttaisi laajentamaan dynamiikkaa tuollaisissa tilanteissa, kannattanee sitäkin testata.
Näytä käyttäjän tiedot
jorma kLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 3285

LähetäLähetetty: 18.06.2019 20:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

japiippo kirjoitti:
jorma k kirjoitti:
Tuollainen valaistus on niin haastava, että kompromisseja vaan täytyy hyväksyä.

Näin on. Muistinpa muuten tuossa, että näissä uusissa malleissa taisi olla jonkinlainen HDR-kuvausmoodikin? Sellaiset tyypillisesti tekevät kai aika luonnottoman näköistä kuvaa, mutta jos se hieman auttaisi laajentamaan dynamiikkaa tuollaisissa tilanteissa, kannattanee sitäkin testata.

Joo kamerassani on tuo HDR-moodi, enpä tuota ole tajunnut testata, vaikka testitarkoituksessa tuolla kuvasinkin. Täytynee joskus kokeilla.
Näytä käyttäjän tiedot
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Kuvaus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
Sivu 2 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
uudet Digivideo.fi etusivu
uudet Digivideo Wiki
   
uudet Foorumin etusivu
uudet Uusimmat viestit
uudet Lukemattomat viestit
Käyttäjäryhmät Käyttäjäryhmät
Ohje Ohje
Haku Haku
Rekisteröidy Rekisteröidy
Käyttäjätiedot Käyttäjätiedot
Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit
Kirjaudu sisään Kirjaudu sisään


Pikahaku foorumistaOsallistu keskusteluun myös irc-kanavalla #digivideo.fi (Ircnet)