Etusivu arrow Keskustelut
Säädettvä harmaasuodin

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Kamerat ja kuvausvälineet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
PVFilmiLiittynyt: 31 Tou 2006
Viestejä: 22
Paikkakunta: Kemijärvi

LähetäLähetetty: 20.02.2018 22:52    Viestin aihe: Säädettvä harmaasuodin Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä metsästelen parasta säädettävää nd suodatinta videokuvaukseen järkkärillä. Nisi nd vario pro 1.5-5 stops nano, on hinta-laatu suhteelta hyvä mutta vastaa vain nd 32. Pohjoisen kirkas kevät kuitenkin vaatisi enemmän himmenystä. Nyt markkinoilla on useita esim 2.5-400, mutta digilehden testi ei kehunut juurikaan niiden suotimien loppupäätä, eli tumminta aluetta pidettiin lähes käyttökelvottoman? Heliopan on siitä välistä, loppuu vastaamaan arvoa 64. Mutta ei kehuja saanut tuokaan.
Onko tähän olemassa toimivaa ratkaisua, vai meneekö vain suotimia vaihtelemalla? Esim niin että tuo kyseinen Nisi ja sit kiinteä 64 ja vaik 400 lisäksi? Kevään kirkas valo hangilla tuo oman vaikeuden, mutta kuulisin mielellään onko jollain hyvää ehdotusta tuohon ongelmaan..
Näytä käyttäjän tiedot
PerryLiittynyt: 18 Hei 2007
Viestejä: 67

LähetäLähetetty: 21.02.2018 13:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Säädettävät ND-suotimet on pääasiassa aika kehnoja, ja sitä huonommaksi muuttuu mitä tummempia ne ovat.

Oma suositteluni on hommata tuommoinen säädettävä ND, ja sitten erikseen kaikkein kirkkaimpia tilanteita varten esim. joku 6 aukon "tavallinen" ND-suodin.
Näytä käyttäjän tiedot
PVFilmiLiittynyt: 31 Tou 2006
Viestejä: 22
Paikkakunta: Kemijärvi

LähetäLähetetty: 21.02.2018 18:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No tuo kyllä vahvisti omaa ajatusta. Näin se siis täytyy rakentaa. Tuossa se etu, että kovin vahvaa suodinta ei usein tarvii. Tällä mennään, kiitos.
_________________
PVFilmi
Näytä käyttäjän tiedot
1509Liittynyt: 30 Jou 2013
Viestejä: 339
Paikkakunta: Ylöjärvi

LähetäLähetetty: 22.02.2018 09:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Säädettävissä ND -suodattimissa on kaksi Polaroid –viivoitettua ”aurinkolasia” päällekkäin. Kun viivoitus on yhdensuuntaista, niin valonläpäisy on suurinta. Kun laseja kierretään niin, että viivoitukset ovat kohtisuorassa toisiaan vasten, niin valon läpäisy on pienintä. Karrikoidusti voidaan sanoa, että kuvataan tiheän hyttysverkon läpi. Näissä säädetään valon läpäisevän alueen pinta-alaa eli valo tulee lukemattomista pienistä rei’istä.
Tavallisissa ND –suodattimen pinnalla on kalvo, mikä läpäisee tietyn verran valoa eli valo tulee tasaisesti koko suodattimen alalta. Tässä suurin syy säädettävien ND -suodattimen huonoon laatuun, etenkin suurilla tummennuksilla.
_________________
kallek
Näytä käyttäjän tiedot
hkmLiittynyt: 29 Hei 2006
Viestejä: 5

LähetäLähetetty: 27.02.2018 01:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Muutama vuosi sitten kuvasin digijärkkärillä koemielessä käyttäen Heliopanin varioharmaasuodatinta. Tein asiasta sivun, joka löytyy: http://www.teknofokus.fi/Foto/vario.htm

Tuo varioharmaa vie vaaleimmillaankin valosta runsaan aukon verran. Suodattimella on myös pieni perussävy, sininen kanava vaimenee noin 5 %, mikä ilmenee vihertävänä sävynä kun käytetään kiinteää valkotasapainon asetusta.

Tummentuminen ei ole suoraan suodattimen kiertokulmasta riippuvainen. Aluksi tummenee kierrettäessä hitaasti, loppuvaiheessa hyvin jyrkästi. Käyttämässäni suodattimessa käyttöaluetta oli hieman yli viisi aukkoarvoa, joiden sisällä kuvan sävyissä ei tapahtunut havaittavaa muutosta.

Heliopanin suodattimissa vaimennusliike on rajoitettu pienellä ruuvilla tuohon kelvolliseen vaimennusalueeseen. Ruuvin poistamalla pääsee suodatinta kiertämään rajattomasti, jolloin päästään voimakkaampiin tummennuksiin. Tällöin kuitenkin kuvaan tulee lisääntyvässä määrin sinistä värivirhettä.

Tummat harmaasuodattimet perustuvat yleensä tummaan lasimassaan. Hyvin tummissa ND-suodattimissa esiintyy värivirhettä, joka aiheutuu siitä, että lasi päästää infrapunaista ja tumminta punaista muita aallonpituuksia runsaammin läpi. Muutaman aukkoarvon himmentävissä suodattimissa ilmiö ei tule vielä esille. Parhaissa tummissa harmaasuodattimissa on lisäksi dielektrinen kalvotus, jolla poistetaan nuo infrapunaiset aallonpituudet.

Säädettävät ND-suodattimet perustuvat kahteen pyöröpolarisaattoriin, joiden keskinäistä optista kulmaa säätämällä vaimennus muuttuu. Polarisaattoreissa ei ole mitään fyysistä viivoitusta, vaan ilmiö aiheutuu yhdensuuntaisiksi saatetuista molekyyleistä.

Vaikka säädettävä suodatin perustuu polarisaatioon, ei se kuitenkaan toimi heijatuksia poistavana polarisaatiosuodattimena.
_________________
Hannu Määttänen
Näytä käyttäjän tiedot
PVFilmiLiittynyt: 31 Tou 2006
Viestejä: 22
Paikkakunta: Kemijärvi

LähetäLähetetty: 04.03.2018 20:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Päädyin kiinteään suodattimeen ja Manfroton uuteen magneetti-innovaatioon:)
Tuon kattavan tietoiskun perusteella vois ajatella, että alkupään suotimet voisi olla vaikka vähän edullisempia ja tummanpään vastaavasti laadukkaampia?
Toki pinnoite aina kalliimmassa parempi, mutta pussin mukaankin on vähän mentävä. Kokeilin muuten tuossa aurinkoisella hangella kuvata aukolla 1.8 ja lasissa oli kiinni 64 nd. Aukko piti himmentää 3.5 niin ei palanut puhki. Runko oli vielä croppikennoinen. Mielenkiinnolla kokeilen sitä Manfroton magneetti ideaa.
_________________
PVFilmi
Näytä käyttäjän tiedot
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Kamerat ja kuvausvälineet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
uudet Digivideo.fi etusivu
uudet Digivideo Wiki
   
uudet Foorumin etusivu
uudet Uusimmat viestit
uudet Lukemattomat viestit
Käyttäjäryhmät Käyttäjäryhmät
Ohje Ohje
Haku Haku
Rekisteröidy Rekisteröidy
Käyttäjätiedot Käyttäjätiedot
Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit
Kirjaudu sisään Kirjaudu sisään


Pikahaku foorumistaOsallistu keskusteluun myös irc-kanavalla #digivideo.fi (Ircnet)