Etusivu arrow Keskustelut
Vanhat VHS kasetit digimuotoon
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Editointiohjelmat
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
DigikuvaajaLiittynyt: 21 Syy 2016
Viestejä: 16

LähetäLähetetty: 25.03.2017 23:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kim kirjoitti:
Digikuvaaja kirjoitti:
Minä tein normaalien vhs kanssa näin

1. Digitalisoin ne häviöttömästi koneelle sellaisella usb siirtimellä suoraan vhs nauhurilta debut video capture ohjelmalla jolloin laatu ei huonone kopiointivaiheessa

2. Editoin videot ja laitan ne h-264 mkv muotoon noin 28000 kbit/s kesmimääräisellä bitratella

Näin videoista tulee laadukkaita eikä pakkaus huononna niitä liikaa. Monien ohjelmien huonopuoli on just se että niistä ei saa valittua häviötöntä tallennusmuotoa vaan jos aikoo editoita niin se tehdään häviöllinen->häviöllinen jossa laatu huononee paljon enemmän kuin häviötön->häviöllinen menetelmällä!

USB2 väylä ei riitä SD-kuvan häviöttömään siirtoon, joten 99% varmuudella et ole tehnyt sitä häviöttömästi. Tod. näk olet käyttänyt DV-, tai MPEG2-koodekkia kaappauksessa.


Käytin Huffyuv koodekkia PAL resolla(laitoin ohjelman asetuksista sen) VHS tiedostojen koko vaihteli pituuksien mukaan mutta 1 h 10 min koko oli noin 40 gt. Ohjelma tosiaan teki tällä kodekilla tarkistin vlc jälkikäteen niin siellä luki toi. Videoiden kuva ja ääni ei pätkinyt vaan tulivat normaalisti.

Ääni tosin tuli MP3 320 kbit/s koska tuo softa ei sallinut samaan aikaan häviötöntä ääntä tässä kodekissa.
Näytä käyttäjän tiedot
sanjuro3Liittynyt: 17 Maa 2010
Viestejä: 135

LähetäLähetetty: 04.04.2017 21:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos hyvistä vinkeistä! Nyt on digitointi aloitettu ja reilut 20 kasettia digitoitu. Homma näyttäisi pelaavan hyvin ja toivottavasti tulevat parhaalla laadulla nyt talteen, kun taitaa olle viimeinen hetki saada kuva edes jonkinlaisena tallennettua. Gigabittejä kovalevylle alkaa kertymään kiitettävä määrä.

Kuitenkin yhteen ongelmaan olen törmännyt.
Nauhoja digitoitaessa tuntuu olevan jokaisen nauhan kohdalla melkein niin, että aina välistä kuva näkyy mustavalkoisena. Eli siis aina välistä noin jonkun puolen sekunnin ajan kuva tallentuu mustavalkoisena vaikka muuten värit tallenteissa onkin. Onko tämä vai ajan syömä ominaisuus vai onko sille mitään tehtävissä. Kasetit ovat tuolta 2000 luvun alkupuolelta ja hieman vanhempiakin. Toisissa kaseteissa tuota on tuntunut olevan enemmän toisissa vähemmän.
Näytä käyttäjän tiedot
japiippoLiittynyt: 20 Huh 2006
Viestejä: 4179
Paikkakunta: Muhos

LähetäLähetetty: 06.04.2017 14:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

sanjuro3 kirjoitti:
...aina välistä kuva näkyy mustavalkoisena.

Kannattaa kokeilla toistoa eri nauhureilla, jos vain mahdollista, josko jokin niistä onnistuisi kaivamaan signaalin paremmin esiin. Nauhoite voi kasetin laadusta ja säilytystavasta riippuen olla hieman heikentynyt, mutta se voi olla ollut heikko jo alunperinkin, jos kuvaamiseen käytetty kamera ei ole ollut enää ihan säädöissään tai kuvapäät kuluneet/likaiset tms.
Näytä käyttäjän tiedot
sanjuro3Liittynyt: 17 Maa 2010
Viestejä: 135

LähetäLähetetty: 06.04.2017 23:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Testailin nyt materiaalin toistoa eri laitteilla. Kumpikaan VHS nauhuri tai ihan itse kameran käyttäminen toistamiseen ei vaikuttanut noiden mustavalkoisten välähdysten häviämiseen. Kyseiset hetket ovat aina noin samalla paikalla ja siis tulevat aina tietyissä kohdissa. Kokeilin kuitenkin materiaalin toistoa televisiossa. Kytkin siis vain vhs nauhurin televisioon. Yllätykseksi kuitenkin kaikki nämä mustavalkoiset välähdykset poistuivat Shocked

Kokeilin asiaa myös muissa televisiossa ja sama juttu kuva toistuu hyvin. Omistan myös halvan easycap kaappaus kortin ja koitin sillä tallentaa kuvaa ja yllätykseksi kuvassa ei ollut ollenkaan kyseistä häiriötä. Vaikuttaisi siis, että vika olisi Canonin MV5i kamerassa? Vaihdoin kuvakaapelin kameran ja toistimen väliltä (RCA) ilman vaikutusta. Myös kokeilin toisella scart adapterilla. Koitin säätää asetuksia kamerasta vaikka kuinka ilman vaikutusta.

Onkohan asialle mitään tehtävissä? Harmi, että ei viitsisi ostaa uutta miniDV kameraa vain testatakseen auttaisiko Sad Hyvin omituinen vika tuntuisi kuitenkin olevan.
Näytä käyttäjän tiedot
KaitsuLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 103
Paikkakunta: Kuopio

LähetäLähetetty: 07.04.2017 08:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Näkyykö mustat välähdykset jo videokameran näytöllä vai vasta tietsikalla?
Näytä käyttäjän tiedot
japiippoLiittynyt: 20 Huh 2006
Viestejä: 4179
Paikkakunta: Muhos

LähetäLähetetty: 07.04.2017 10:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

sanjuro3 kirjoitti:
Onkohan asialle mitään tehtävissä?

Kokeile auttaisiko, jos kytket toistavan nauhurin ensin toiseen nauhuriin ja sitten vasta sen lähdön Canoniin. Onko tuon Easycapin kanssa muuten jokin ongelma, jonka takia et käytä sitä kaappauksiin, jos kerran Canon on liian nirso signaalin laadulle?
Näytä käyttäjän tiedot
sanjuro3Liittynyt: 17 Maa 2010
Viestejä: 135

LähetäLähetetty: 07.04.2017 13:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Välähdykset näkyvät myös kameran omalla näytöllä. Ihan en tajunnut mitä tuolla toiseen nauhuriin kytkemisellä tarkoitit? Nauhurissa ei ole kuin yksi scart liitäntä. Kuitenkin kokeilin vanhalla digiboksilla niin, että ekaksi scart kaapelilla siinä olevaan vcr porttiin ja sit siihen tv ulosmenoon se kamera kiinni. Mikään näistä ei vaikuttanut asiaan.

Voisin tallenteet tallentaa tuolla easycap kaappaus kortilla, mutta jos olen oikein ymmärtänyt kun tarkoitus on saada parasta mahdollista laatua niin tuo kortti tekee häviöllistä laatua? Ja muutenkin DV .AVI muoto olisi kai kaikista puhtainta verrattuna tuon kortin MPEG muotoon DVD?
Näytä käyttäjän tiedot
sanjuro3Liittynyt: 17 Maa 2010
Viestejä: 135

LähetäLähetetty: 07.04.2017 13:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Testailin vielä lisää Very Happy

Tein tästä VHS-C kasetista VHS kasetti kopion kyseiseltä kohdalta, jossa tuo häiriö ilmeni kahden nauhurin avulla. Koitin toistaa tätä kopiota sitten tuon Canonin lävitse ja eipä tietenkään auttanut yhtään mitään tuohon välkkymiseen.

Koitin sitten toistaa tätä kopiota televisiosta ja yllätykseksi kyseisissä kohdissa oli häiriötä Shocked Häiriö ei ollut samanlaista, että kuva olisi muuttunut musta valkoiseksi vaan oli semmoinen tyypillinen nykäys tai siis sellainen pieni häiriö siinä kuvassa. Mahdollisesti siis dropped frame?

Täytyy vielä tehdä pari testiä tuolla easycap kortilla, koska viimeksi kuvassa itse en ainakaan yhtään häiriötä huomannut noissa kohdissa kun toistin alkuperäiseltä nauhalta.

Muutenkin kun olen kasetteja tallentanut tuolla winDV ohjelmalla niin aina ilmottelee, että kasetilla on ollut muutamasta sataan dropped framea Sad Ongelmana on vaan se kun windowsin omalla playerilla toistaa tulee virheilmoitus noissa kohdissa kun videota katselee. Toivotaavasti ei tulevaisuudessa editointi ohjelma kaadu aina noissa kohdissa. Nämä dropped framet on aine melkein tyypillisesti siinä kohtaa kun nauhoitus on katkaistu kameralla ja uusi aloitetaan. Kuitenkaan itse en ainakaan ole huomannut, että noissa kohdissa missä välähtää mustavalkoisena ilmoittaisi winDV mistään drop framesta.
Näytä käyttäjän tiedot
KaitsuLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 103
Paikkakunta: Kuopio

LähetäLähetetty: 07.04.2017 18:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt kun tarkemmin muistelen, niin tuli joskus minullakin vastaavanlaista vastaan. Luulen, että johtuu siitä, kun vhs-c kasetteja käyttävissä kameroissa oli usen pienempi kuvarumpu kuin normaali nauhureissa, niin normaalinauhurilla toistettaessa otosten välissä kentät sekoittuivat ja siitä tuo härö.
Taisi jossain viestissä olla, että vanha kamera olisi tallessa, joten eikun kaivelemaan esiin ja kokeilemaan sillä siirtoa.
Näytä käyttäjän tiedot
japiippoLiittynyt: 20 Huh 2006
Viestejä: 4179
Paikkakunta: Muhos

LähetäLähetetty: 07.04.2017 19:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

sanjuro3 kirjoitti:
Ihan en tajunnut mitä tuolla toiseen nauhuriin kytkemisellä tarkoitit?

Toisen nauhurin käyttämistä välissä lisävahvistimena, jos se vaikka parantaisi signaalia (tuskin, enkä ole noin kokeillut, mutta tuli vain ehdotuksena mieleen).

sanjuro3 kirjoitti:
Voisin tallenteet tallentaa tuolla easycap kaappaus kortilla, mutta jos olen oikein ymmärtänyt kun tarkoitus on saada parasta mahdollista laatua niin tuo kortti tekee häviöllistä laatua?

Tutki, saisiko siitä ulos häviöttömästi pakattua HuffYUV:tä. Se vie valtavasti tilaa, mutta senhän voi sitten uudelleenpakata haluamaansa formaattiin.
Näytä käyttäjän tiedot
sanjuro3Liittynyt: 17 Maa 2010
Viestejä: 135

LähetäLähetetty: 07.04.2017 20:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täytyy vielä kokeilla auttaisiko tuon kameran käyttö noihin dropped frameihin Smile Tulevat siis vain ilmoituksena, että sellainen on ollut ja sit toistossa ongelmana videon toisto-ohjelman kaatuminen.

Kuitenkin tuo ongelma noissa mustavalkoisissa välähdyksissä ei ole otosten välissä vaan keskellä nauhotusta voi tulla monta peräkkäin vaikka 10sekunnin sisään tai sit toistuu hyvin 10minuuttia ennen kun tulee tuollainen kohta. Tuohon ei aikaisemmin ainakaan tuo kameran käyttäminen toistoon auttanut.

Täytyy katsoa noita easycap asetuksia mutta tuskin tuollaisella halvalla kiinan rimpulalla laatua voi saada. Näyttäisi kaapissa olevan myös Pinnaclen MovieBox mutta taitaa sekin olla häviöllinen laite. Kokeilin nopeasti ja myös sillä näyttäisi nuo välähdykset hävitä. Shocked

Olisi nyt kiva saada viimeisellä hetkellä tallenteet talteen niin hyvällä laadulla kun ikinä vain pystyy.
Näytä käyttäjän tiedot
japiippoLiittynyt: 20 Huh 2006
Viestejä: 4179
Paikkakunta: Muhos

LähetäLähetetty: 08.04.2017 07:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

sanjuro3 kirjoitti:
Täytyy vielä kokeilla auttaisiko tuon kameran käyttö noihin dropped frameihin Smile

Tuskinpa, sillä nuo nauhoitusten väliset katkokset ovat ihan todellisia signaalikatkoksia kasetilla. Kalliimmilla videokameramalleilla noita ei yleensä tullut, koska niissä oli kuvarummussa erillinen poistopää mukana, jolloin leikkauskohdat olivat varmemmin häiriöttömiä.

Jotkut ovat ongelmakasettien kaappauksessa käyttäneet apuna ulkoisia aikavirhekorjaimia, jotka rakentavat koko signaalin uusiksi, mutta ne ovat kalliita. Tuolla yksi tarina:
http://www.digivideo.fi/phpbb2/viewtopic.php?t=369816&postdays=0&postorder=asc&start=0

sanjuro3 kirjoitti:
Kuitenkin tuo ongelma noissa mustavalkoisissa välähdyksissä ei ole otosten välissä vaan keskellä nauhotusta...

Signaalitason heikkeneminen näkyy helposti ensimmäisenä värien katoamisena, sillä ne välitetään erillisellä "apukantoaallolla" mustavalkokuvan lisänä.

sanjuro3 kirjoitti:
Täytyy katsoa noita easycap asetuksia mutta tuskin tuollaisella halvalla kiinan rimpulalla laatua voi saada.

Se näyttäisi muiden viestiketjujen mukaan toimivan normaalina Windows-kaappauslaitteena, joten kaappausohjelmasta voit valita haluamasi tallennusformaatin sen tukemista vaihtoehdoista.

sanjuro3 kirjoitti:
Näyttäisi kaapissa olevan myös Pinnaclen MovieBox mutta taitaa sekin olla häviöllinen laite.

Häviöllistä se DV-AVIkin on, vaikkakin parempaa kuin MPEG2.
Näytä käyttäjän tiedot
TaTaLiittynyt: 27 Huh 2009
Viestejä: 117

LähetäLähetetty: 12.04.2017 17:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo kuten aikaisemmin sanottiin, niin värit putoaa heikolla signaalilla helposti pois. Jotkut kaapparit ovat herkempi kuin toiset. Aikoinaan Pinnaclen boksi kadotti heikon signaalin kokonaan, mutta DigiTV-kortin sisääntulossa kuva näkyi. DigiTV-kortilla vahvakin signaali oli tosin häiriöinen.

Itselläni on käytössä Datavideo TBC-1000 -aikavirhekorjain, joka luo heikosta signaalista uuden vahvan, jolloin kaappauskortti ei pudottele frameja. Aikavirhekorjaimet voivat näyttää signaalin kadotessa (esim. nauhan lumisade) ulostulossa esim. mustan tai siniset ruudun.

Datavideo TBC-1000 luo nauhan lumisadekohinastakin kelvollisen signaalin. Tietokoneella kuva näkyy niin kuin se näkyisi kuvaputkitelevisiossa.

Itselläni on JVC:n Super VHS -videoissa nappi line TBC:lle, joka kytkee samalla päälle jonkinlaisen kohinan vaimennuksen. Tämä tekee joskus hyvää videon väreille.

Datavideo TBC-1000:tä on hankala löytää mistään edullisesti. Halvempi TBC-100 on TBC-1000:n karsitumpi versio ja asennetaan tietokoneen sisään kuten PCI-kortit, mutta myös tätä ei kovin helposti löydä enää mistään. Ebay:tä kannattanee selailla.
Näytä käyttäjän tiedot
FiboLiittynyt: 05 Hel 2019
Viestejä: 3

LähetäLähetetty: 13.02.2019 14:19    Viestin aihe: RE: Vanhat VHS kasetit digimuotoon Vastaa lainaamalla viestiä

Harjoittelen tässä vanhojen VHS-kasettien digitoimista Terratec Grabby + VirtualDub -yhdistelmällä. Periaatteessa homma toimii hyvin, mutta koneelle kaapattujen videoiden laatu vaihtelee hyvin paljon.

Ohessa yksi ruutukaappaus häiriöllisestä videosta (jota on cropattu sivusuunnassa kasvojen poistamiseksi kuvasta).
Kuvassa näkyy siis pystysuuntaista siksakkia ja väriraitoja.Joissain videoissa tuota siksakkia ei esiinny oikeastaan ollenkaan, joissakin vain välillä hetkellisesti ja joissakin koko ajan, lisäksi pahimmillaan mukaan tulee noita väriraitoja.

Mistä nuo häiriöt kuvassa voivat johtua, ovatko VHS:n ominaisuus vai voiko laitteistossani tai asetuksissani olla jotain vialla?

Toistolaitteena pitäisi olla perushyvä videonauhuri (Panasonic), jonka kuvapäät yms. olen putsannut.
Lisäksi toisella nauhurilla (Sony) testatessa häiriöitä esiintyy käytännössä koko ajan myös niissä videoissa, jotka Panasonicilla toistuu lähes häiriöttömästi.

Videot on kuvattu halvalla Panasonicin kameralla 90-luvun puolivälissä ja lopussa.

VirtualDubissa on käytössä häviötön Huffyuv-pakkaus.


Edit: Tässä vielä esimerkki videosta, joka näyttää Panasonicilla toistettuna siistiltä, mutta Sonyn kanssa tulee häiriötä:
Panasonic


Sony
Näytä käyttäjän tiedot
japiippoLiittynyt: 20 Huh 2006
Viestejä: 4179
Paikkakunta: Muhos

LähetäLähetetty: 14.02.2019 11:22    Viestin aihe: Re: RE: Vanhat VHS kasetit digimuotoon Vastaa lainaamalla viestiä

Fibo kirjoitti:
Mistä nuo häiriöt kuvassa voivat johtua, ovatko VHS:n ominaisuus vai voiko laitteistossani tai asetuksissani olla jotain vialla?

Voitko kokeilla, näkyvätkö häiriöt samanlaisina myös suoraan tv:hen kytkettynä? Vanhoilla nauhoilla toki voi olla signaali heikentynyt, mikä helposti näkyy ensimmäisenä väreissä. Itselläni on nykyään tuo sama kaappauslaite, eikä siinä ainakaan ole ollut valittamista. Nauhoituksissa on sen sijaan ollut paikoittaisia eroja säilymisessä, saman nauhoitushetkenkin eri kohdissa samalla kasetilla.

Fibo kirjoitti:
Lisäksi toisella nauhurilla (Sony) testatessa häiriöitä esiintyy käytännössä koko ajan...

Olisiko siinä vaikka kuvapäät kuluneet tai elektroniikassa esim. jokin "konkka" kuivunut. Olisi hyvä, jos ongelmaisimman nauhan toistoa voisi kokeilla jollain kolmannella, varmasti hyväkuntoisella nauhurilla.
Näytä käyttäjän tiedot
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Editointiohjelmat Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
Sivu 2 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
uudet Digivideo.fi etusivu
uudet Digivideo Wiki
   
uudet Foorumin etusivu
uudet Uusimmat viestit
uudet Lukemattomat viestit
Käyttäjäryhmät Käyttäjäryhmät
Ohje Ohje
Haku Haku
Rekisteröidy Rekisteröidy
Käyttäjätiedot Käyttäjätiedot
Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit
Kirjaudu sisään Kirjaudu sisään


Pikahaku foorumistaOsallistu keskusteluun myös irc-kanavalla #digivideo.fi (Ircnet)