Etusivu arrow Keskustelut
YuoTuben kuvan laatu

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Tietokoneet, niiden liitännät ja varusteet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
1509Liittynyt: 30 Jou 2013
Viestejä: 341
Paikkakunta: Ylöjärvi

LähetäLähetetty: 22.07.2019 10:07    Viestin aihe: YuoTuben kuvan laatu Vastaa lainaamalla viestiä

Kuvasin Ähtärin eläinpuistossa käydessä pienen videopätkän. Kuvausmuotona oli 4K 25fps. Siitä tein supistetun version muotoon FullHD 25fps. Näillä kahdella versiollla ei ollut havaittavaa laadullista eroa katsottaessa pieneltä (23") näytöltä. Sitten siirsin sen YuoTubeen. Kuvaksen koko oli 424Mt ja siirto kesti yli tunnin. Tosin minun netin lankaliittymä on vain 20Mt. Kuvauksen laatu putosi huomattavasti siirron yhteydessä. Niinpä jäin ihmettelemään, mikä on Yuotuben videomuoto. Olettaisin, että se on jotain SD tai DVD-luokkaa.
Näytä käyttäjän tiedot
DeejayLiittynyt: 21 Maa 2005
Viestejä: 664

LähetäLähetetty: 22.07.2019 14:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hei!

Aiheesta on varmasti ollut jonkin verran keskustelua, mutta yritän tiivistää aiheeseen liittyviä seikkoja.

Kuvasitko alkuperäisen materiaalin 100bit/s vai 60mbit/s asetuksella? Käytitkö kuvatessasi automaattista vai manuaalitarkennusta? Entä Focus Assistia?

Alkuvaiheessa videota tarkennus hakee joko automatiikan toimesta tai tarkennuksen kohdetta on haettu. Matalan kuvataajuuden vuoksi liiketoistossa näkyy nykimistä.

Ristiin feidatessa susista kavioeläimeen näkyy uudelleenpakkauksen haasteet kaikista voimakkaimmin. Sen jälkeen on hetken lähes valokuvauksellinen tilanne, kunnes häiriöt ilmestyy kuvaan.

Kameran kennolla yksi sekunti UHD-videokuvaa tuottaa pakkaamatonta informaatiota muutaman gigatavun sekunnissa. Se puristetaan kameran sisäisellä pakkaajalla 60-100 megaan eli jopa viideskymmenesosaan.

Kun tallensit sen FullHD:ksi, keskimääräinen tallenteesi bittinopeus on 4,8mbit/s. Eli alle viidessadasosa on jäljellä siitä, mitä oli kameran kennolla.

Tässä vaiheessa lähetät videosi Youtube:en ja se pakataan uudelleen. Youtube 1080p25 -resoluution maksimi bittinopeus on 8mbit/s. Tämäkin on vain maksimimäärittely, Youtube:n pakkaajat tuskin ylittävät tai tulevat edes lähelle samaa bittinopeutta kuin tallenteesi.

Jos pitäisi verrata analogiaikaan, niin sama ilmiö tapahtui, kun tallennetta kopioitiin master-nauhasta kopioksi, kopioitiin kopiota jne.
_________________
-=D=-
Näytä käyttäjän tiedot
1509Liittynyt: 30 Jou 2013
Viestejä: 341
Paikkakunta: Ylöjärvi

LähetäLähetetty: 22.07.2019 15:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Alkuperäinen (4K)materiaali on noin 100Mbps (raakaleikkeen bittinopeus oli noin 95000 kbps) ja käytin automattitarkennusta kun taas Focus Assistia en käyttänyt.
Aluperäisen materiaalin tallensin MEP-ohjelmalla FullHd:ksi (1920x1080), jolloin sen bittivirraksi tuli noin 20 Mbps. Leikkeiden välissä käytin joustavaa ristihäivytystä ja vakautin koko pätkän proDAD Mercalli 2,0 ohjelmalla. Jos YuoTube pakkaa kuvan noin 8 Mbps, niin onhan siinä valtava ero, mikä myös näkyy hyvinkin kuvassa.
_________________
kallek
Näytä käyttäjän tiedot
seepukkaLiittynyt: 07 Jou 2015
Viestejä: 348

LähetäLähetetty: 22.07.2019 16:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ensin raakamateriaaleista pienennys fullhd enemmän pakattuun muotoon ja siihen vasta kaikki editoinnit ja efektoinnit, sitten uudelleenpakkaus ja youtubeen joka vielä pakkaa kerran uudelleen?

noita pakkausta pakkauksen päälle -tilanteita kannattaa yrittää välttää jos vain ikinä mahdollista. pahin on jos pakataan monta kertaa peräjälkeen samalla koodekilla jolloin edellisestä tulleet pakkausjäljet kertautuvat vielä helpommin.

jos koneellasi ei suoraan pysty leikkaamaan uhd-materiaalia niin voit leikata proxyina, sitten teet efektoinnit siihen alkuperäiseen uhd-matskuun ja vasta youtubeen tuleva lopullinen versio pakataan esim. sillä noin 25Mbps koodekilla ulos jos sellainen on latausaikojen puolesta järkevää.

Väliversioitakin toki voi editoidessa käyttää niin että niistä tehdään lopullinen tulos myös suoraan mutta silloin yleensä käytetään paljon parempilaatuisempia versioita kuin tuollainen melko vaatimaton 20Mbps.
Esim. proreshq tyyppinen koodekki riittäisi hyvin väliversioihin mutta noita ylipakattuja "haluan nämä välttämättä tosi pieneen tilaan vaikka kovalevytila ei maksa nykyään juuri mitään"-tyyppisiä kannattaa tosiaan yrittää välttää kun pakkausjäljet kertaantuu niiden takia helposti
Näytä käyttäjän tiedot
1509Liittynyt: 30 Jou 2013
Viestejä: 341
Paikkakunta: Ylöjärvi

LähetäLähetetty: 22.07.2019 19:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yleensä käytän kuvauksissani yksinomaan 4K, 3840x2160 25fps muotoa. Kone kyllä vääntää ne sujuvasti, paremmin on vajausta omissa taidoissa. Siinäkin tilanne kohenee ajan myötä. Alkuperäinen ihmettelyn aiheeni oli; miksi Youtuben kuvan laatu heikkenee niin paljon. Siihen Deejay antoi varsin selvän vastauksen. Kiitos siitä Hänelle.

Miksikö sitten menin ensin muuttamaan kuvauksen FullHD:ksi, siihen on selvä syy: kun 2,5 min pätkän FullHD:tä siirto kesti yli tunnin, niin 4K olisi kestänyt lähes 5 tuntia eikä laatu olisi ollut juuri sen kummoisempi.
_________________
kallek
Näytä käyttäjän tiedot
DeejayLiittynyt: 21 Maa 2005
Viestejä: 664

LähetäLähetetty: 23.07.2019 09:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hmm... latausajat ovat ärsyttäviä! Vähän offtopiccia, mutta vinkiksi:

Kymmenkunta vuotta sitten eräs tuttavani teki aktiivisesti monenlaisia videojulkaisuja, mutta tuskaili puolen megan mobiililaajakaistan kanssa (senkin saaminen on eräänlainen työvoitto).

Se homma ratkaistiin siten, että hän teki töitä valmiiksi viikon verran ja kävi sitten siirtämässä videot lähialueen kirjastossa yleisötietokoneella. Siellä taisi olla koneet valokuidun takana, ulospäin menevä kaista noin 10mbits luokkaa.

Ystävälliset kirjaston informaatikot aina odottivat, millaisia videoita tuli kyseisenä päivänä näkyville. Ja kauppareissu yms. asiointi hoitui samalla kerralla.

Yleensä kunnalliset, yleishyödylliset toimijat ovat nopeitten yhteyksien takana, sellaisten jotka ovat yksityisille / yrittäjille joko hinnan tai saatavuuden puolesta täysin tavoittamattomissa.
_________________
-=D=-
Näytä käyttäjän tiedot
1509Liittynyt: 30 Jou 2013
Viestejä: 341
Paikkakunta: Ylöjärvi

LähetäLähetetty: 23.07.2019 10:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos hyvistä vinkeistä. Meidän asuntoalueelle ei ole toistaiseksi tulossa nopeampaa laajakasitayhteyttä lankaliittymänä. Mokkuloita saa huomattavasti nopeammilla yhteyksillä mutta en ole katsonut niitä tarpeellisiksi kun esim. Ylen Areena toimii hyvin näillä yhteysnopeuksilla. Toisaalta taas en aio harrastaa kuvausteni netissä julkaisua suuremmissä määrin. Kuvaukset siirtyvät hyvinkin muistitikuille tallennetuina asianosaisille joko suoraan käteen antamalla tai sitten Postin välityksellä.
_________________
kallek
Näytä käyttäjän tiedot
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Tietokoneet, niiden liitännät ja varusteet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
uudet Digivideo.fi etusivu
uudet Digivideo Wiki
   
uudet Foorumin etusivu
uudet Uusimmat viestit
uudet Lukemattomat viestit
Käyttäjäryhmät Käyttäjäryhmät
Ohje Ohje
Haku Haku
Rekisteröidy Rekisteröidy
Käyttäjätiedot Käyttäjätiedot
Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit
Kirjaudu sisään Kirjaudu sisään


Pikahaku foorumistaOsallistu keskusteluun myös irc-kanavalla #digivideo.fi (Ircnet)