Etusivu arrow Keskustelut
TEE-SE-ITSE: Komentojärjestelmä

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Äänitys ja äänen käsittely
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
TMR-CREWLiittynyt: 27 Lok 2007
Viestejä: 4

LähetäLähetetty: 27.10.2007 22:50    Viestin aihe: TEE-SE-ITSE: Komentojärjestelmä Vastaa lainaamalla viestiä

Tervehdys!

Keksin kunnianhimoisen hankkeen reilu kuukausi sitten. Päätin rakentaa monikamerakuvauksiamme varten komentojärjestelmän, jotta yhteys kuvaajien ja ohjaajan välillä olisi muutakin kuin käsien heiluttamista. No ei muuta kuin paperille piirtämään ja parin huonon idean jälkeen olin mielestäni päätynyt hyvään ja edulliseen ratkaisuun (jälkeen päin olen ollut toista mieltä)

Eli ostin pienen ja halvan mikserin (Behringer XENYX 802, hinta 66 euroa) Biltemasta 3 kpl stereoluureja, joissa mikrofoni ja liittimet 3,5mm plugi. Jotta budjetti säilyisi, säästin (ilmeisesti väärässä paikassa) ja ostin noin 80 metriä paksua kaiutinkaapelia (2 karvaa, ei vaippaa) Sitten vielä pienet muoviboxit, painokytkimet ja kasan liittimiä.

Järjestelmä viimein valmistui, kunnes huomasin, että esim. musiikki kulkee jokaista piuhaa pitkin molempiin suuntiin, mutta kun laitoin nuo headset mikit kiinni järjestelmään, ei kuulunut yhtään mitään. Kokeilin myös kytkeä piuhat suoraan mikseriin, jos vaikka tuo kaapelin pituus vaimentaisi signaalia niin paljon, mutta ei siltikään ääntä. Viimeinen testi oli, että laitoin mikin kiinni tietokoneeseen. Ja jo alkoi tulla ääntä.

Enpäs lannistunut vielä vaan tilasin elektroniikka liikkeestä mikrofoni vahvistimen, jonka kytkin tuohon mikrofonin ja mikserin väliin. Vahvistin toimii, esim musiikin kanssa, mutta mikrofonista ei tule edelleenkään ääntä.

Eli kysymykseni kuuluu, osasiko joku auttaa, kuinka saisin noista kuuloke mikeistä ääntä tuohon mikseriin sisään? Pitäiskö vaihtaa XLR liittimet? Ja saisinko silloin kytkettyä äänen kulkemaan yhdessä piuhassa molempiin suuntiin? Vai saanko järjestelmän nyt jotenkin muuten toimimaan? Rahaa on kohta mennyt kokeiluun käytetyn Clear-Com järjestelmän verran.

Kiitos jo etukäteen kaikille jotka vaivautuu vastailemaan.
Näytä käyttäjän tiedot
tapioLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 1694

LähetäLähetetty: 28.10.2007 00:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vika voi olla yksinkertaisimmillaan siinä, että mikrofonisi tarvitsee phantom poweria. Mikrofonivahvistimesi tuskin antaa sitä. Entäpä mikseri?

Sitten kysyisin vielä, että yritätkö tosiaan ajaa vain kahden johtimen kaapelissa sekä kuuloke-, että mikrofonisignaalit? Ja vielä menopaluuna?

Vähintään tarvitaan kolme karvaa per piste: yhdistetty maa, kuuloke- ja mikrofonisignaalit.

Helpoimmalla ehkä pääsisit kun hankkisit esim. Datavideon intercom-setin, joka taitaa olla markkinoiden halvimpia. Suomilammi myy settiä suunnilleen tonnilla. Siihen kuuluu 1 RU korkuinen keskusyksikkö, neljä 20m kaapelikelaa, vyöboksit kuvaajille, neljät headsetit ja taitaa jonkunlaiset tallyvalotkin vielä tulla.

Eihän nuo mitään ihan pro-tasoa ole. Luurit ovat juuri sellaisia koti-pc-skype-luureja ja soundi muutenkin vähän ruttuinen, mutta pienellä virittelyllä saa ihan toimivaa soundia ulos ja sisään.

Toinen vaihtoehto on etsiä jostain perinteinen ClearComin "partyline"-systeemi, joka kulkee XLR-kaapeleilla. Mutta jos jostain edullisesti sellaisen löydät, niin kerro minullekin! Smile


-t
Näytä käyttäjän tiedot
KimLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 3462
Paikkakunta: Nurmijärvi

LähetäLähetetty: 28.10.2007 00:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Plugit ovat linjatasoiset otot (0,15-1,5V). XLR-liittimet ovat mikkiliitäntöjä paljon suuremmalla herkyydellä.


Kim
Näytä käyttäjän tiedot
TOHLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 65
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 28.10.2007 10:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tervehdys.

Yksi ajatus olisi käyttää pmr puhelimia, 2 kpl / kameramies.
Toinen kuulokkeisiin, ja toinen mikkiin.

Sitten tarkkaamossa RX tai vaikka jokaiselle kameralle oma kiinni tuohon mikseriin + tarkaamo mikki , sitten mikserin master out kiinni TX:sään.

Kaikki kuulisivat kaikkia, kukaan ei voisi ryssiä hommaa painamalla Tangenttia koko aikaa. Siitä pystyisi tarkaamo huomauttamaan.

Ilman mikseriä ja yksillä puhelimilla per kamera mies systeemi toimii myöskin, mutta on vaarana tuo tangentilla ryssiminen.

Systeemin saa fulldublexsiksi käyttämällä jokaiselle kameramiehelle omaa RX:sää tarkaamon päässä. Tämä vaatii kyllä hyviä gateja mikserissä.

Tiedän näitä PMR puhelimia käytetyn komento systeemeissä.

TOH
Näytä käyttäjän tiedot
TMR-CREWLiittynyt: 27 Lok 2007
Viestejä: 4

LähetäLähetetty: 28.10.2007 17:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

[quote="tapio"]Vika voi olla yksinkertaisimmillaan siinä, että mikrofonisi tarvitsee phantom poweria. Mikrofonivahvistimesi tuskin antaa sitä. Entäpä mikseri?

Mikseristä tulee kyllä phantom...

Sitten kysyisin vielä, että yritätkö tosiaan ajaa vain kahden johtimen kaapelissa sekä kuuloke-, että mikrofonisignaalit? Ja vielä menopaluuna?

Siis 2 karvaa suuntaan, eli yhteensä 4 karvaa kulkee mikserin ja luurien välillä.

Ja tämä meidän kuvaushomma on firmani sponsori hommia, joten rahaa ei tule, joten en ollut aikeissa sijoittaa 1000 e komijärjestelmään.

'Niin pieni mainos, saa käydä kattoo tätä tuotosta

www.haukatringette.fi/haukkatv.html
Näytä käyttäjän tiedot
tapioLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 1694

LähetäLähetetty: 28.10.2007 18:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos taltioitte linkkisi mukaan lähinnä urheilutapahtumia, voisitte jopa pärjätä yhdensuuntaisella komentoketjulla. Siis, että vain kuvamiksaaja huutelee kameroille. Harvemmin sieltä kamerasuunnasta tarvitsee takaisin päin ilmoitella muuten kuin ajanvietteeksi.

Silloin kaikkein näppräin tapa on hommata jostain kuulokevahvistin tarpeeksi monella ulostulolla ja kytkeä siihen antavaksi lähteeksi se jo ostamasi mikseri ja mikseriin mikrofoni kiinni.

Kuulokevahvistimesta sitten ihan yhdellä parikaapelilla voit vetää monoääntä haluamiisi paikkoihin. Kaapelin toiseen päähän juotat vain 6,3mm tai 3,5mm naarasplugiliittimen ja tökkäät mitkä tahansa kuulokkeet kiinni niihin.

Toinen vaihtoehto (jota on käytetty menestyksekkäästi ihan ammattituotannoissakin) on tosiaan hankkia tarvittava määrä radiopuhelimia. Sinun tapauksessasi PMR446-puhelimet voisivat olla edullisimpia. Niihinkin saa lisävarusteena headsettejä, joissa on lukittava tangentti. Näin kädet jäävät vapaaksi esimerkiksi kuvamiksaamiseen kun ei tarvitse painella tangenttia joka välissä.

-t
Näytä käyttäjän tiedot
KimLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 3462
Paikkakunta: Nurmijärvi

LähetäLähetetty: 28.10.2007 19:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

TMR-CREW kirjoitti:
Mikseristä tulee kyllä phantom...

..XLR-liittimiin ehkä, mutta ei taatusti TRS-plugeihin.


Kim
Näytä käyttäjän tiedot
HalsuLiittynyt: 04 Nov 2005
Viestejä: 2276
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 28.10.2007 23:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Phantom vaatii myös kolmekarvaisen mikkikaapelin toimiakseen.
Muutenkin phantomin 48V todennäköisesti lähinnä tuottaisi teknistä tuoksua ja savumerkkejä kytkettynä noihin Wink

Todennäköisesti noi mikit kaipaa vaan muutaman voltin virtaa toimiakseen, voisivat lähteä pelittämään vaikka laittamalla patterin sarjaan mikin kanssa.

http://www.epanorama.net/circuits/microphone_powering.html

...ja tuolta super simple powering circuit. Voi kyllä pöristä aika iloisesti noin pitkillä suojaamattomilla vedoilla Smile
_________________
CU/Eki
---------------------------------------------------
Meidän studio: http://spacewhale.fi
Näytä käyttäjän tiedot
tapioLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 1694

LähetäLähetetty: 29.10.2007 03:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Huomasin tuossa selatessani eri vaihtoehtoja, että Noretronin edustama Stonewood Audio tekee standardimallisia ns. "partyline"-komentojärjestelmiä.

Noretronin hinnastosta löytyi myös saman firman edullinen kevyt komentojärjestelmä max neljälle headsetille. Hinta keskusyksiköllä oli 220e (alv 0%) ja siihen kai sitten luurit päälle. Voi kuulemma kaapeloida myös CAT5-kaapeleilla eli aika edullisesti voi selvitä.

-t

EDIT: minulta löytyy käytännössä käyttämätön (kaapelikelat ja beltpackit ovat vielä muovikääreissään) tuollainen Datavideon intercom-laitteisto, jonka voisin myydä. Pitää sisällään 1RU keskusyksikön, neljä beltpackia headsetteineen, neljä kaapelikelaa, neljä nahkaista vyökoteloa beltpackeille, tallyvalot ja niiden kaapelit eli käytännössä kaiken tarvittavan. Sen hinta uutena on 1000e alv. 0%, mutta otetaan hinnasta nyt vaikka puolet pois. Smile

Syy myymiselle on se, että oma järjestelmäni vaatii muutoksia ja minun pitää päästä lisälaitteilla suoraan normaalilla XLR-kaapelilla intercomiin sisään. Datavideo käyttää 5-pinnistä XLR-liitäntää.
Näytä käyttäjän tiedot
TMR-CREWLiittynyt: 27 Lok 2007
Viestejä: 4

LähetäLähetetty: 29.10.2007 11:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Siis, tiedän ettei phantom kulje kuin XLR liittimestä ulos. On näitä hommia tehty. Ja tuo yksisuuntainen liikenne meillä toimii jo, siinä ei ole ongelmaa. Alkuperäinen kysymyksenihän liittyikin juuri noihin headset mikkeihin. SM58 ständissä kuvamiksaajan edessä on ajanut tähän asti hyvin asiansa yksisuuntaisessa liikenteessä, mutta tarve on kyllä saada mikit toimimaan molempiin suuntiin.

Täytyy koettaa tuota patteri asiaa... näytti mahdollisesti jopa toimivalta idealta.

Ja kiitos tuosta komi tarjouksesta, mietin sitä vielä..

-T-
Näytä käyttäjän tiedot
HeviLiittynyt: 07 Tam 2007
Viestejä: 125

LähetäLähetetty: 29.10.2007 13:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo aivan turhan monimutkaista, x kpl PMR puhelimia headsetillä
varustettuna toimii aivan mainiosti ja vieläpä langattomasti.


t.h
Näytä käyttäjän tiedot
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Äänitys ja äänen käsittely Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
uudet Digivideo.fi etusivu
uudet Digivideo Wiki
   
uudet Foorumin etusivu
uudet Uusimmat viestit
uudet Lukemattomat viestit
Käyttäjäryhmät Käyttäjäryhmät
Ohje Ohje
Haku Haku
Rekisteröidy Rekisteröidy
Käyttäjätiedot Käyttäjätiedot
Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit
Kirjaudu sisään Kirjaudu sisään


Pikahaku foorumistaOsallistu keskusteluun myös irc-kanavalla #digivideo.fi (Ircnet)