Etusivu arrow Keskustelut
Mikä on syytä valita; 50i, 50p tai joku muu...?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Kuvaus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
kalamikkoLiittynyt: 04 Maa 2017
Viestejä: 1

LähetäLähetetty: 04.03.2017 18:11    Viestin aihe: Mikä on syytä valita; 50i, 50p tai joku muu...? Vastaa lainaamalla viestiä

Hankin valokuvakameran Panasonic DMC-TZ100, jolla voi kuvata myös 4K-videota. Mutta niitä formaatteja on näköjään vaikka kuinka paljon ja tietotaitoa ei juuri ollenkaan. Vain omaksi iloksi ja muistoksi reissuista ja tapahtumista on tarkoitus kuvata ja telkkarista sitten katsella. Ohjeissa oli tietoa, että AVCHD-muoto on telkkariin hyvä (ja MP4 tietokoneelle hyvä). Mutta sitten on valinta AVCHD-muodossa FHD/28M/50p ja FHD/17M/50i ( ja lisäksi huonompia, vai ovatko ne huonompia?). Tuo 50p vie muistikorttitilaa lähes kaksinkertaisen määrän kuin 50i (ei se kyllä ole ongelma, mutta onko se sen arvoista?). Äkkipäätään tavallisesta teräväpiirtotelkkarista (55) katsoen noilla ei näytä juuri laatueroa olevan, vaikea sanoa kumpi on parempi. Mutta näkyykö ero selvemmin 4K-telkkarista, jollainen varmaan joskus lienee meillä kaikilla? Kumpi formaatti kannattaa valita? Vai onko joku muu formaatti sittenkin parempi, niitäkin kamerassa on useita? Onko se laatuero kuinka merkittävä ja milloin ja miten se tulee esille ja ongelmaksi?

Ja miten on tuon 4K-videon kanssa. Onko tavallisen kuvailijan syytä kuvata sitä ollenkaan? Muistikorttitilaa näkyy vievän n. 4-6 -kertaisen määrän tavalliseen teräväpiirtoon verraten. Onko ero kuvan laadussa merkittävä, silmiin ottava, jos on se 4K-telkkari? Tavallisessa teräväpiirtotelkkarissa ei kyllä paremmuutta huomaa. Siellä on valinnat 4k-videossa MP4- formaatilla 24p ja 25p. Pikemminkin päinvastoin, näyttää että kuva on jopa huonompaa kuin tuo tavallinen teräväpiirtovideon kuva.
Entäpä jos sitten joskus innostun yrittämään videoiden editointia tietokoneella, niin mikä valinta formaatissa olisi siinä mielessä hyvä, mikä huono? Pinnacle studio 15 tuli jo aiemmin hankittua, mutta odottelee innostusta, ei näyttänyt ihan helpolle ... Löytyisikö näistä asioista jostain kansantajuista kirjoitusta tai kirjaa, josta tavallinenkin kuvailija jotain ymmärtäisi? Muutamia viestiketjuja olen selaillut, mutta siellä on monenlaista mielipidettä, outoja teknisiä termejä ja vaikea sieltä on varmaa tietoa löytää. Kiitos etukäteen viisaista neuvoista!
Näytä käyttäjän tiedot
jorma kLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 3303

LähetäLähetetty: 04.03.2017 20:16    Viestin aihe: Re: Mikä on syytä valita; 50i, 50p tai joku muu...? Vastaa lainaamalla viestiä

kalamikko kirjoitti:
Ohjeissa oli tietoa, että AVCHD-muoto on telkkariin hyvä (ja MP4 tietokoneelle hyvä).

Ei ole niin helppoa vastata. Esim. mun muutaman vuoden vanha TV tukee avchd:tä, mutta ei tota mp4, mutta playstation 4 tukee mp4, mutta ei tota avchd:tä?
Tietokoneen kautta sitten saa kaikki näkyviin.

Lainaus:

Mutta sitten on valinta AVCHD-muodossa FHD/28M/50p ja FHD/17M/50i ( ja lisäksi huonompia, vai ovatko ne huonompia?). Tuo 50p vie muistikorttitilaa lähes kaksinkertaisen määrän kuin 50i (ei se kyllä ole ongelma, mutta onko se sen arvoista?). Äkkipäätään tavallisesta teräväpiirtotelkkarista (55) katsoen noilla ei näytä juuri laatueroa olevan, vaikea sanoa kumpi on parempi. Mutta näkyykö ero selvemmin 4K-telkkarista, jollainen varmaan joskus lienee meillä kaikilla? Kumpi formaatti kannattaa valita?

Paremmasta saa aina huonomman, huonommasta harvemmin parempaa. Tähänkin siis hankala vastata, itse kuvaan 28Mbps ja vain kun haluan sitä parasta ja hämärässä 50Mbps . Mulla ei ole kameraasi, joten siihen en voi ottaa kantaa, kokeile niin näet eron.

Yleensä kuvaan aina 50p, silloin kaikki kuvat ovat teräviä kun ne näytölle ilmestyvät (ja antaa mahdollisuusden hidasta laadun kärsimättä).

Mene johonkin kauppaan ja kokeile 4K telkkarissa noita eri tallenusmmuotoja, niin tiedät mistä itse pidät ja näet niiden erot.


Lainaus:

Entäpä jos sitten joskus innostun yrittämään videoiden editointia tietokoneella, niin mikä valinta formaatissa olisi siinä mielessä hyvä, mikä huono?

Editointi onnistuu uusilla ohjelmilla kaikkilla formaateilla. Koska 4k on 4-kertainen resoluutio se vaatii koneelta enemmän tehoa ja renderöintiin kuluu enemmän aikaa kuin FullHD:n
Näytä käyttäjän tiedot
KimLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 3474
Paikkakunta: Nurmijärvi

LähetäLähetetty: 05.03.2017 19:57    Viestin aihe: Re: Mikä on syytä valita; 50i, 50p tai joku muu...? Vastaa lainaamalla viestiä

jorma k kirjoitti:
mutta playstation 4 tukee mp4, mutta ei tota avchd:tä?

Nelosesta ei tietoa mutta playstation 3 tukee kyllä AVCHD:ta.
Näytä käyttäjän tiedot
jorma kLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 3303

LähetäLähetetty: 05.03.2017 21:48    Viestin aihe: Re: Mikä on syytä valita; 50i, 50p tai joku muu...? Vastaa lainaamalla viestiä

Kim kirjoitti:
jorma k kirjoitti:
mutta playstation 4 tukee mp4, mutta ei tota avchd:tä?

Nelosesta ei tietoa mutta playstation 3 tukee kyllä AVCHD:ta.

Arvaa kirosinko? Mitenkäs PS3 tukee tota Mp4:stä?
Näytä käyttäjän tiedot
KimLiittynyt: 16 Tam 2005
Viestejä: 3474
Paikkakunta: Nurmijärvi

LähetäLähetetty: 06.03.2017 12:11    Viestin aihe: Re: Mikä on syytä valita; 50i, 50p tai joku muu...? Vastaa lainaamalla viestiä

jorma k kirjoitti:
Arvaa kirosinko? Mitenkäs PS3 tukee tota Mp4:stä?

Toimii kaikki muu mutta muistaakseni mkv:t ei toimi. Tuo PS3 tukee siis myös AVCHD-levyjä. Tuli aikoinaan monta eri levyä tehty/testattu.
Näytä käyttäjän tiedot
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Kuvaus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
uudet Digivideo.fi etusivu
uudet Digivideo Wiki
   
uudet Foorumin etusivu
uudet Uusimmat viestit
uudet Lukemattomat viestit
Käyttäjäryhmät Käyttäjäryhmät
Ohje Ohje
Haku Haku
Rekisteröidy Rekisteröidy
Käyttäjätiedot Käyttäjätiedot
Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit
Kirjaudu sisään Kirjaudu sisään


Pikahaku foorumistaOsallistu keskusteluun myös irc-kanavalla #digivideo.fi (Ircnet)