Etusivu arrow Keskustelut
LED valaistus haastatteluun?
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Valaistus, lavastus ja järjestely
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
MHMHLiittynyt: 02 Kes 2015
Viestejä: 41

LähetäLähetetty: 08.09.2015 13:30    Viestin aihe: LED valaistus haastatteluun? Vastaa lainaamalla viestiä

Onko täällä jollain kokemusta haastatteluiden teosta suhkot kevyellä setillä? Onko suositella jotain tiettyjä suht edullisia LED-valoja kun haastattelua tekee sisällä? Kuinka monta valoa tarvitaan, ja miten ne kannattaisi sijoittaa haastateltavaan nähden?
Näytä käyttäjän tiedot
MHMHLiittynyt: 02 Kes 2015
Viestejä: 41

LähetäLähetetty: 08.09.2015 16:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Okei hyvinhän löyty valaisuvinkkejä kun jakso lukea tätä palstaa enempi!

Vielä varusteista. Toimisko seuraava setti:

Päävalo: (ikkunasta TAI LED valo, esim. https://www.verkkokauppa.com/fi/product/40257/dqjdk/YongNuo-YN-600-LED-valaisin )

Apuvalo: Ikkunan valoa heijastamalla esim. https://www.verkkokauppa.com/fi/product/46323/ckhsj/Falcon-Eyes-CFR-42S-kokoontaittuva-pyorea-heijastin TAI jos ei ikkunaa, niin tuollainen samanlainen LED valo.

Takavalo: oisko tähän suosituksia haastateltavan taakse 3. valonlähteeks?
Näytä käyttäjän tiedot
theinonenLiittynyt: 13 Jou 2009
Viestejä: 648
Paikkakunta: Varkaus

LähetäLähetetty: 08.09.2015 21:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuossa led-valossa on yksi juttu, joka kannattaa tarkistaa. Siinä on mekaaninen jäähdytys. Still-kuvauksessa siitä ei ole haittaa mutta haastattelussa propellin hurina voi tulla mikkiin. Toinen juttu on vielä värilämpötila, jota ei voi säätää siinä. Vähän kalliimmissa sitä voi säätää muuhun valoon sopivaksi. Useinhan kuvauksissa käytetään vielä softboxia tai diffuusereja, jotta valo olisi pehmeä. Led-paneeleissa tarve pehmennykseen on ehkä pienempi. Heijastin on hyvä, jos on valoa, mitä heijastaa.
Muutoin kait videohaastattelussa käy samat valaistusperiaatteet kuin still-kuvaksessa: päävalo, täytevalo ja hiusvalo. Mutta lisäksi tulee sekin, että kuvataanko yhdellä, kahdella vai kolmella kameralla, joiden otoksia voi editoinnissa vaihdella. Panostus vain valoihin ei tee vielä onnistunutta haastattelua. Puhuva pää yhdellä kameralla kuvattuna ei jaksa kiinnostaa, vaikka valot olisi kuinka kohdallaan. Youtubesta löytyy paljon tutoriaaleja, joista myös on hyötyä. Esim: https://www.youtube.com/watch?v=-njQAOV2Yek
Näytä käyttäjän tiedot
MHMHLiittynyt: 02 Kes 2015
Viestejä: 41

LähetäLähetetty: 09.09.2015 11:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo ensi kerralla olisi tarkoitus kokeilla kahdella kameralla. Toinen vaihtoehto tuohon voisi olla 4K yhdellä kameralla? Voisi saada helpommin kuvan profiilin sekä haastateltavan "katseen" säilymään samana. Mielipiteitä? 2 erillistä kameraa vai yksi kamera 4K:na ja tekee siitä kaksi erilaista rajausta.
Näytä käyttäjän tiedot
RantarosvoLiittynyt: 27 Tam 2013
Viestejä: 600
Paikkakunta: Lappeenranta

LähetäLähetetty: 09.09.2015 11:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt pääs verkkokauppa yllättämään. Valon hinta oli vaan 20-30€ kalliimpi kun mailmalla. Heijastimella sitten olikin jo se normi suomilisä, eli hinta yli kaksinkertanen.

http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_nkw=yongnuo+yn-600+led&_frs=1

http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=antenna+analyzer&_osacat=0&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=reflector&_sacat=0

muoks:
Noita valoja saa myös eri kameroiden akuilla toimivina. Voi olla lyhyessä haastattelussa näppärämpi kun ei aina tarvii töpsöliä olla. Kun valitsee saman akun ko kamerassa, ei tarvii montaa laturimallia ja on sitten kameraankin useampi akku tilanteissa joissa ei valoa tarvita.
_________________
Rosmo
Näytä käyttäjän tiedot
tabularasavilliLiittynyt: 03 Syy 2015
Viestejä: 1

LähetäLähetetty: 13.09.2015 16:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rosmolle kiitos noista linkeistä, itellä samantyylinen laitteisto hakusessa mutta enpä tajunnut et netistä saa noin paljon halvemmalla... Rolling Eyes
_________________
Omat kirjoitukset ja arvostelut löytyy tältä sivulta.


Viimeinen muokkaaja, tabularasavilli pvm 14.09.2015 12:32, muokattu 3 kertaa
Näytä käyttäjän tiedot
RantarosvoLiittynyt: 27 Tam 2013
Viestejä: 600
Paikkakunta: Lappeenranta

LähetäLähetetty: 14.09.2015 10:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Virtuaalimatkailu avartaa. Mie en pelaa tietokoneella mitään, mut selaan ebaytä hyvinkin ahkeraan. Suomesta ois kiva ostaa, mut ei persaukisella oo siihen varaa.
_________________
Rosmo
Näytä käyttäjän tiedot
FishLiittynyt: 17 Elo 2012
Viestejä: 68

LähetäLähetetty: 29.09.2015 15:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ideota taka/hiusvaloksi?

Mites kameran valkotasapaino kannattaa säätää kun käyttää noita ? Eli jos LED-valossa on 5500 K, niin säädän kameran WB:ksi myös 5500 K ?
Näytä käyttäjän tiedot
tonaltLiittynyt: 01 Elo 2011
Viestejä: 609

LähetäLähetetty: 29.09.2015 16:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Fish kirjoitti:

Mites kameran valkotasapaino kannattaa säätää kun käyttää noita ? Eli jos LED-valossa on 5500 K, niin säädän kameran WB:ksi myös 5500 K ?

Itse teen aina näin: https://www.youtube.com/watch?v=zya_8TBvctY
Näytä käyttäjän tiedot
theinonenLiittynyt: 13 Jou 2009
Viestejä: 648
Paikkakunta: Varkaus

LähetäLähetetty: 29.09.2015 22:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Fish kirjoitti:
Ideota taka/hiusvaloksi?

Mites kameran valkotasapaino kannattaa säätää kun käyttää noita ? Eli jos LED-valossa on 5500 K, niin säädän kameran WB:ksi myös 5500 K ?

Periaatteessa juuri noin. Mutta jos kuvaustilassa on muutakin valoa, olisi hyvä saada ledi samoille Kelvin-lukemille. Esim. hehkulamppujen antamassa keltaisessa yleisvalossa kylmä ledi on hankala ja kannattaa ottaa käyttöön suodatin, joka muuttaa värilämpötilan noin 3000 kelviniin. Sen jälkeen voi mitata harmaakortilla tarkan wb:n. Muutoin jompi kumpi valo vääristää värejä.
Näytä käyttäjän tiedot
juxxiLiittynyt: 10 Tou 2017
Viestejä: 1

LähetäLähetetty: 10.05.2017 11:33    Viestin aihe: Kiitos Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos Rosmo vinkeistä! Pitää laittaa tilaukseen Very Happy
Näytä käyttäjän tiedot
seepukkaLiittynyt: 07 Jou 2015
Viestejä: 352

LähetäLähetetty: 10.05.2017 13:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

värilämpötiloja voi totta kai yhdistää ja se voi tehdä kuvasta paremmin motivoidun ja mielenkiintoisemman näköisen.
kannattaa kuitenkin muistaa "erottaa" eri värilämpötilojen valot niin suureen kulmaan toisiinsa nähden että niiden valo ei esim. kasvoilla sekoitu häiritsevästi. itse käytän nyrkkisääntönä vähintään 40 -50 asteen kulmaa sivusuunnassa valojen välillä, yleensä toimii hyvin ihmisiä kuvatessa.
jos käyttäisi eri värilämpötilan valojen välilla vaikkapa vain 20 asteen kulmaa niin silloin menevät liiaksi päällekkäin jolloin yksi tyypillinen hyvin näkyvä efekti on possunpunaisenvioletti naama haastateltavalla kun valot sekoittuvat keskenään kasvojen alueella.

perus kolmipistevalaisua voi toki käyttää varsinkin geneeristyyppisessä puhuva pää -haastattelussa. itse improvisoin erittäin paljon, en muista milloin olisin viimeksi tehnyt oppikirjan mukaista kolmipistevaloa, ehkä joskus kymmenen vuotta sitten Smile
tällaiset "valaisusäännöt" ovat vähän niin kuin ohjaus- ja leikkaussääntöjä, ne on kiva tuntea mutta niiden orjallinen noudattaminen ei ole järkevää vaan sääntöjä muokkaamalla pääsee yleensä aina paljon parempaan ja mielenkiintoisempaan lopputulokseen. sääntöjen tarkoitus on lähinnä havainnollistaa perusperiaatteita, ei kertoa miten asiat kuuluisi joka tilanteessa hoitaa
Wink

Itse muuten käytän valon tehon säädössä aina kalvoja tai scrimeja (verkkoja), erityisesti diffikalvoa joka samalla myös ottaa valosta reunaa pois jolloin se leviää tilassa nätimmin. diffikalvo ei varsinaisesti "pehmennä" ledipaneelin valoa jos kalvopala on about samankokoinen kuin paneelin pinta mutta "keilan hajotus" ja sitä kautta valotehon säätö on hyvin käytännöllistä monissa tilanteissa. esim 250 kalvo käy tähän oikein hyvin.

Värilämpötilan säädössä käytän lampun omaa säätöä vain 3200 tai 4300 tai 5600K valintaan ja yleensä kaikki pienemmät säädöt kalvoilla. tämä siitä syystä että varsinkin halpisledeillä tehon säätö lampusta aiheuttaa helposti flickeria, varsinkin rolling shutterin kanssa. eli käytän yleensä asetuksia 3200 (vain lämpimät ledit täysillä päällä lampussa), 4300 (sekä lämpimät että kylmät täysillä) tai 5600 (vain kylmät ledit täysillä) jolloin flickerin vaaraa ei periaatteessa ole.
Näytä käyttäjän tiedot
seepukkaLiittynyt: 07 Jou 2015
Viestejä: 352

LähetäLähetetty: 10.05.2017 13:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

aika hyvän ja tukevan reflen (heijastimen) saa tehtyä esim. seuraavasti:

- ota 120cm kertaa 100cm pala 5cm paksuista valkoista styroxlevyä, halvin kelpaa

-sahaa levy keskeltä puoliksi niin että sinulla on kaksi 60cm kertaa 50cm palaa (kuumalankaleikkuri toimii parhaiten jos jaksat askarrella sellaisen mutta epätasaisuus reunassa ei haittaa)

- päällystä toinen puoli styroxlevystä 1 kiiltävällä alumiiniteipillä. peilimäinen teippi toimii parhaiten. jätä toinen puoli valkoiseksi.

- päällystä toinen puoli styroxlevystä 2 niin tummalla mattapintaisella materiaalilla kuin löydät tai maalaa se mustaksi. jätä toinen puoli valkoiseksi.

- vahvista molempien styroxlevyjen reunat päällystämällä reunat tummalla mattapintaisella ilmastointiteipillä tai muulla vahvalla kangasvahvisteisella teipillä. teippi ei saa olla kiiltävää.

-----------
Tuo 60 kertaa 50cm koko on paljon kätevämpi kuin iso levy siitä syystä että sen saa kuljetettua paljon helpommin pienelläkin henkilöautolla. valkoista pintaa tarvitaan yleensä suurempi määrä jolloin kaksi valkoista refleä saa tarvittaessa rinnakkain. peilikirkas alumiiniteippi on erittäin hyvä auringonvalon tai keinovalon ohjailussa silloin kun valolle pitää saada tehoa ja kovuutta mutta varsinaisen peilin kuljettelu on liian hankalaa ja aikaavievää. styrox tekee alumiinipinnasta myös hieman epätasaisen jolloin reflen mikroskooppinen tärinä ei näy valossa ihan niin helposti eikä valon reuna ole ihan niin selvä kuin peilin kautta heijastetussa.

Lisäetuna ovat halpoja, helppoja tehdä ja kuljettaa ja kestävät vettä melkein miten paljon vaan. Pidän tällaisia omatekoisia mukana myös aina kuvauksissa siltä varalta että pitää esim. istua jäällä kuvaamassa tai tarvii muuten lämpöä eristävää alustaa joka nousee irti maasta niin että suojaa vähän kosteudelta matalalla työskennellessä
Näytä käyttäjän tiedot
PerryLiittynyt: 18 Hei 2007
Viestejä: 67

LähetäLähetetty: 10.05.2017 15:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Noissa styroxireflektoreissa on se ongelma että niiden kiinni saaminen mihinkään vaatii joko kovasti rakentelua tai kalliita kiinnityssysteemejä. Vähän sama ongelma noiden lötköjen halpojen pyöreiden kokoontaittuvien heijastimien kanssa.

Itse olen ollut kovin tykästynyt Profoton kokoontaittuviin heijastimiin, ne on jämäköitä ja ne saa kiinni vaikka super clampilla jalustaan tuosta kahvasta. https://www.fimeko.fi/profoto_8
Vähän kalliita, mutta laadukkaita.

Itse olen päällystänyt styrox-heijastimia ruokakaupasta ostetulla alumiinipaperilla ( https://www.eskimofinland.fi/eskimo-alumiinipaperi-70cmx2m ), joka liimataan kiinni siveltimellä levitetyllä erikeeperillä. Tarttuu ainakin kiinni hyvin, ja lienee halvempaa kuin rullatolkulla alumiiniteippiä (?). Styroxin röpelöisyys kuultaa alumiinipaperin läpi ja tekee pinnasta hieman hajoittavan.

Jos meinaa ampua valoa styroxin kautta, parhaiten toimisi pyöreä styrox niin heijastumat silmissä olisi pyöreitä. Itse en ole tuommoista vielä tehnyt kun en ole jaksanut väsätä kuumalankaleikkuria (semmoisen tekeminen olisi ilmeisen helppoa)
Näytä käyttäjän tiedot
RantarosvoLiittynyt: 27 Tam 2013
Viestejä: 600
Paikkakunta: Lappeenranta

LähetäLähetetty: 10.05.2017 16:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kannattaa muistaa että styrsa ei kestä esim. spraymaaleja eikä yleisimpiä kontaktiliimoja. Pvac-liima, eli esim. erikeeper kestä kuivaa ikuisuuden jos liimattava tavara on yhtään paksumpaa. Polyuretaaniliima on hyvä. Liimaamalla styrsan pintaan paperia, vaikka sanomalehteä pari kerrosta tai ns. voimapaperia niin että kastelee paperin liimalla kunnolla, tulee siitä kuivuttuaan kova ja kestää yllättävänkin rajua käsittelyä ja myös spraymaalia. Kyseisellä tekniikalla pinnoitetaan lennokkeja ja jo 1-2cm paksuinen styrsaydin siipi kestää yllättävän paljon. Menee sitten poikki yhtäkkiä paukahtamalla jos siivessä ei oo esim. rimaa vahvikkeena.

Jos en käyttäs nippuun menevää halpaa kiinalaista heijastinta saattasin leikata styrsalevyn 2,5cm paksuksi kuumalankaleikkurilla ja päällystäsin sen edellä mainitulla tavalla.
Kun leikattavassa palassa ei ole kaarevia muotoja kuten lennokin siivessä, ei haittaa vaikka kuumalankaleikkurin lanka keskeltä vähän hitaammin kulkeekin, käy langaksi vaikka mig-hitsauslanka ja virtalähteeksi akkulaturi(ei älylaturi) Lanka pingotetaan vaikka semmosen vanhanmallisen pokasahan(puuta) terän paikalle ja hauen leuoilla piuhat kiinni. Styrsa levyn molemmille sivuille rimat nauloilla pikkasen kiinni ja ja sitten hitaasti vetää lankaa niitä rimoja pitkin, niin se levy ohenee just sen paksuseks kun haluaa, jos nyt 5mm ja sen alle mitat unohdetaan.

Lennokin siivissä on hyvä käyttää vastuslankaa, se kun ei jäähdy keskeltä, niin ei tuu keskelle siiven etureunaa monttua. Langan jäähtyminen aiheuttaa sen, että lanka leikkaa keskeltä hitaammin ja kun tulee kaareva muoto, kuten vaikka siiven etureuna, kulkee lanka keskeltä suorinta reittiä. Lanka siis ylhäältä katsoen jätättää keskeltä.
Kitaran metalliset kieletkin on kuulemma hyviä.

Video ei oo hyvä ohjeeksi siiven tekoon, mutta siitä selviää kumminkin leikkauksen yksinkertainen periaate. Rimat tulee siis siipikaaren mallin tilalle ja kannattaa mitottaa rimat parisen senttiä yli styrsan reunan, niin alotus ja lopetus on helpompia. Normi styrsa, finnfoam, styrofoam yms. kaikki käy.

https://www.youtube.com/watch?v=JIRzQO4F8ck&ab_channel=AndrewNewton

Ite tykkään käyttää halpaa kiinalaista heijastinta jossa on varjostin samassa ja kääntyy nippuun. On senverran halpa, että en viitti ruveta värkkäämään. Kiinnikkin sen saa jos tahtoo, kiinalaiset tekee nimittäin myös kiinnikkeitä.
_________________
Rosmo
Näytä käyttäjän tiedot
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Digivideo Foorumin päävalikko -> Valaistus, lavastus ja järjestely Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
uudet Digivideo.fi etusivu
uudet Digivideo Wiki
   
uudet Foorumin etusivu
uudet Uusimmat viestit
uudet Lukemattomat viestit
Käyttäjäryhmät Käyttäjäryhmät
Ohje Ohje
Haku Haku
Rekisteröidy Rekisteröidy
Käyttäjätiedot Käyttäjätiedot
Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit
Kirjaudu sisään Kirjaudu sisään


Pikahaku foorumistaOsallistu keskusteluun myös irc-kanavalla #digivideo.fi (Ircnet)