Äänitys

Digivideo

Tälle sivulle kootaan mikrofonin valintaan liittyviä vinkkejä sekä äänitysohjeita.

Varsin perusteellinen Jussi Hongan juttu Kenttä-äänittämisen perusteista löytyy Digivideon artikkelisivuilta.

Mikrofonit

Äänitys


Äänen puhdistus eli kameran moottorihurinoiden poisto amatöörikeinoin


Nykyiset herkät mikrofonit ottavat helposti myös taustalla olevia ääniä varsinkin jos ne ovat kauempana äänilähteestään. Näitä hälyääniä voivat aiheuttaa huonetiloissa mm. ilmastointi, piirtoheittimen tuuletin jne.. Samoin monien kotikäyttöön tarkoitettujen kameroiden moottoreiden surinat tarttuvat herkästi nauhalle.

Paras tapa korjata tai paremminkin ennalta ehkäistä em. ongelmat on käyttää ulkoista mikrofonia ja viedä se mahdollisimman lähelle äänilähdettä / käyttää suuntaavaa mikrofonia. Kameroiden moottoreiden surinoista pääsee parhaiten eroon viemällä ulkoisen mikrofonin riittävän kauas kameran rungosta. Canon 100i kamerassani se tarkoittaa käytännössä noin 100 mm päähän, riippuen käytössä olevan mikrofonin herkkyydestä.

Mikrofonin tulee olla myös "vaimennuskumein" irti kameran rungosta, jotta ääni ei pääse siirtymään kamerasta runkoäänenä mikrofonin kiinnitysvartta pitkin mikrofoniin.

Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, vaan joudutaan turvautumaan äänenpuhdistusohjelmien tarjoamiin mahdollisuuksiin. Niillä päästään usein tyydyttävään lopputulokseen. On kuitenkin tilanteita, jossa äänimaailma on niin sekaisin taajuuksia, ettei hälyääniä mitenkään pysty ohjelmallisesti erottamaan hyötyäänistä. Ohjelmat eivät ihmeisiin pysty.

Oheisena esimerkkinä Digivideon mikkitestistä napattu pieni pätkä, joka on nauhoitettu kamerallani kaiuttimista, joten siinä on äänitystilanteessa olleen häiriöiden lisäksi kamerani moottorin surinaa.

1. näyte

Tätä olen sitten puhdistanut Magix Movie Edit pro:ssa olevalla Audio Cleanin äänenpuhdistus toiminnolla. Ohjeita sen käyttöön löydät MEP2005 artikkelista. Tuloksen kuulet tässä.

2. näyte

kun otetaan käyttöön Reverb/Delay laitteen onedelay-esiasetus.

3. näyte

Toisena esimerkkinä nim. IPA:n toimittama Canon HV20 kameran ääninäyte. Näytteet ovat suoraan peräkkäin: alussa putsattu MEP 11:llä kerran -- keskellä alkuperäinen HV20 ääninäyte --ja lopuksi vielä kaksikertaa putsattu ( eli kerran MEP 11:llä putsattu näyte tallennettuna wav:ksi ja sen jälkeen vielä uudestastaan putsattu MEP 11:llä).

4. näyte

Jos saat editointiohjelmallasi kaapattua äänen erikseen *.WAV-tiedostoksi, voit yrittää puhdistaa sitä äänenpuhdistukseen tarkoitetuilla ohjelmilla. Ilmainen Audacity ja Sharewareohjelma GoldWave ovat kokeilemisen arvoisia.

Henkilökohtaiset työkalut