Aikavirhekorjain

Digivideo

Aikavirhekorjain (Time Base Corrector eli lyhennettynä TBC) on laite, jolla korjataan analogisten videonauhureiden nauhamekanismista aiheutuvaa toistettavan videokuvan pystyhuojuntaa eli videojitteriä. Videokuvassa esiintyvä jitteri on haitallista varsinkin ammatillisessa analogisessa TV-tuotannossa, jossa videonauhalta toistettua kuvaa joudutaan käsittelemään kuvasekoitinlaitteiden läpi, joiden toiminta vaatii käsiteltävältä videosignaalilta täsmällisen tarkkaa ajoitusta etenkin tahdistuspulssien osalta. Toisekseen se korjaa myös C-signaalin (värikkyyssignaalin) toistoa sellaisissa ammattinauhureissa, jotka käyttävät komposiittitallennusta eli Y- ja C-signaali tallennetaan samoilla kuvapäillä samoille videoraidoille. Värisignaalin jitterin korjaus TBC:llä oli välttämätöntä aikoinaan TV-tuotannossa käytetyn 1" C-formaatin avokelanauhureiden yhteydessä, jossa C-signaali tallennettiin nauhalle suoraan sellaisenaan. Suora videoulostulo ilman TBC:tä tuotti pelkästään mustavalkoisen videokuvan, koska TV-monitorin värienkooderi ei pysty korjaamaan C-signaalin kantoaallon pienintäkään huojumista.

TBC:n käyttö analogisten videonauhureiden yhteydessä tekee videokuvasta myös vakaamman, joka analogisessa TV-tuotannossa on ollut myös yksi kuvanlaadullisista edellytyksistä. Tämä siitäkin syystä, että videokuvan levittäminen TV-vastaanottimiin radioteitä pitkin aiheutti oman lisänsä videokuvan vakauteen.

Sonyn Betacam SP -videokasettijärjestelmän nauhureissa oli itsessään TBC-korjain, jolloin ulkoisten aikavirhekorjainten käyttö ei ollut välttämätöntä.

Henkilökohtaiset työkalut