Automaattitarkennus

Digivideo

On tosi hienoa mennä hyvin lähelle kasveja, esineitä, tekstejä, kuvia tms ja tarkennus pysyy koko ajan. Ihmeteltävä saavutus. Automaattitarkennus on hieno juttu ja pelastaa monta kohtaa aloittelevan kuvaajan videoissa. Joskus se kuitenkin erehtyy ja pitäisi saada pois päältä.

Eräällä laajakulmaisella kameralla onnistuin tarkentamaan linssille istuneeseen itikkaan, vaikka tarkoitus oli kuvata maisemaa. Vastavalossa joskus etulasin (käytän aina suojalasia, UV-suodinta) pinnalla oleva pöly on terävää, muu ei. Silloin kaipaa käsitarkennusta, jollaista ei kovin monissa kameroissa enää ole.

Pahinta on pumppaus. Jos kuvaan kukkia metsässä, automaatti ei osaa päättää, pitääkö se etualan kukat vai taustan puut terävinä ja vaihtelee niiden välillä koko ajan. Kyse on siitä, kumpia on enemmän kuvan tärkeimmissä osissa. Tarkennus on matematiikkaa ja tapahtuu yleensä keskelle kuvaa.

Jopa televisiouutisissa, erityisesti vähemmällä ammattitaidolla tehdyissä alueuutisissa näkee pätkiä, missä puhuva henkilö on hieman epäterävä ja tiiliseinä tai risukko takana veitsenterävää.

Liika nopeus on tarkennuksessakin pahaksi. Kun puistossa kuvatessa edessä häivähtävä oksa tai ruoho saa tarkennuksen siirtymään hetkeksi pois maisemasta, ei voi kuin olla ärtynyt. Käsisäädöllä välttää tämän ja voi säästää myös akkua. Käytin "soft-focus" suodinta poistaakseni "liiallisen terävyyden" kuvasta. Huomasin, että tarkennusmoottori kävi koko ajan etsien oikeaa säätöä. Se ei haitannut kuvaa, mutta akku kuluu moottorin koko ajan surratessa.

Hämärässä eivät joidenkin kameroiden automaattitarkennukset toimi lainkaan, ja saattavat pilata kuvan, ellei niitä poista käytöstä.

Lainattu Kunto Hirvikosken kuvausvinkeistä DV-sivuilta.

Henkilökohtaiset työkalut