Automaattivalotus

Digivideo

Mielilauseeni keskusteltaessa automaattikameroista on: Paras automaatti on sellainen, jonka saa päältä pois.

Se ei ole pelkkä huuli. Olen todella tuota mieltä. Automaatit tekevät kaunista jälkeä valtaosassa tapauksista, mutta sitten sattuu tilanne, jossa ei kertakaikkiaan voi onnistua kuin käsisäädöllä. Haluan onnistua myös sellaisissa, mahdottomissa tilanteissa.

Otetaan pari esimerkkiä:

1) Ihmisiä kuvattuna merta, taivasta tai valkoista taloa vasten. Kasvot muuttuvat mustiksi suomalaisellakin, ellei valotusta pysty korjaamaan.

2) Öinen katunäkymä jossa on autojen valoja ja katulamppuja. Useimmat automaatit tekevät yöstä päivää, jos vain kameran herkkyys riittää ja vielä kuvan laadun kustannuksella. Kun auton valot osuvat kohti, maisema pimenee ja kirkastuu taas auton mentyä. Tämä on sietämätöntä, ja vain käsisäädöllä saa sävyt kohdalleen.

3) Samaa voi tapahtua päivällä vaaleissa vaatteissa ohi kävelevän ihmisen kohdalla. Ympäristö synkkenee kun vaalea paita lähestyy. Tai maisemaa panoroitaessa puiden välistä näkyvä taivas synkentää äkkiä koko maiseman. Näissä auttaa vain käsisäätö. Hitaammin toimiva automaatti helpottaisi sekin vähän.

Kunto Hirvikoski, kuvausvinkkejä DV-sivuilla vuosina 1998-2001.

Henkilökohtaiset työkalut