Chromakey

Digivideo

Chromakey -tekniikka on kuvasekoitinlaitteissa (videomixeri) käytetty kuvatehosteominaisuus, jota käytettiin jo analogisen videotekniikan aikana. Tekniikan tarkoituksena on "leikeyhdistää" kaksi erillistä videokuvaa yhdeksi videokuvaksi siten, että ensimmäisen avaintavan videokuvan jokin tietty perusväri (punainen, vihreä tai sininen) korvataan toisen videokuvan sisällöllä. Tätä toimintoa varten kuvasekoitin joutuu purkamaan siihen syötetyn analogisen komposiittisen yhdistelmävideosignaalin kolmeen perusväriseen Y-signaaliin (kirkkaussignaali), jos signaalia ei syötetä jo valmiiksi erillisinä RGB-signaaleina.

Jos avaintavassa videokuvassa esiintyy ihminen, on avaintavana (liipaisevana) korvausvärinä käytettävä silloin vain vihreää tai sinistä, koska ihmisen ihon väri sisältää itsessään punaisen värin eri sävyjä ja saattaa osittain korvautua toisen videokuvan sisällöllä. Tästä syystä avaintavan videokuvan kuvaustaustoina on käytetty juuri sinisiä taustoja ja myöhemmin enemmän yleistyneitä vihreitä taustoja. Avaintavan perusvärin käyttö asetti rajoituksia myös kuvassa esiintyjän vaatetuksen väritykselle. Esiintyjällä ei saanut olla päällään vaatteita, jotka sisälsivät samaa perusväriä eri kirkkaussävyinä kuin avaintavassa taustavärissä.

Chromakey -tehostetta on hyödynnetty paljon uutisohjelmakäytössä ja monille TV-ohjelmien katsojille yleisen tuttu esimerkki siitä on ollut sääennustukset, joissa meteorologi kuvataan sini- tai vihertaustaa vasten ja taustan väri korvataan toisella sääkartan videokuvalla, jolloin lopullisessa sekoituskuvassa meteorologi näyttää seisovan juuri sääkartan edessä. Toinen yleisin esimerkki on ollut uutistenlukijoiden virtuaalitaustat.

Chromakey -tehostetta on käytetty TV-tuotannossa myös viihdetarkoituksessa, mutta huomattavasti vähemmän kuin uutis- ja asiaohjelmatuotantoon verrattuna. Erityisesti se on yleistynyt elokuvamaailmassa, jossa näyttelijöitä yhdistetään tietokoneella luotuja fotorealistisia ympäristötaustoja vasten.

Tämän tekniikan yksinkertaisempi versio mustavalkoisessa TV-tekniikassa on aiemmin ollut lumakey -tekniikka, jonka avainnuksessa on käytetty videokuvan kirkkaustasoa, kuitenkin järkevimmin enimmäkseen mustaa taustaa. Sitä käytettiin enemmänkin ulkomaisten elokuvien ja TV-ohjelmien käännöstekstityksissä ennen elektronisia tekstityslaitteita, jossa käännöstekstiplanssit kuvattiin erillisellä videokameralla, jotta tekstityksen kirjaimien alta ei näkyisi itse videokuvaa tekstin selkeän luettavuuden takia. Samalla tavoin lumakey -tekniikkaa hyödynnettiin ohjelman alku- ja lopputekstien upottamisessa videokuvaan.

Henkilökohtaiset työkalut