Terävyysalue

Digivideo

Uudelleenohjattu sivulta DOF
Terävyysalue viiniköynnöksessä

Terävyysalue (Depth of field, eli DOF) on kuvassa syvyyssuunnassa se alue, joka on kohtalaisen terävää. Terävyys on määritelty pisteen hajontaympyrän avulla ja tarkkoja terävyysaluetaulukoita on olemassa eri objektiivien pituuksille ja monelle filmikoolle. Pienillä videokameroilla tuolla tiedolla ei ole paljon merkitystä, sillä muutaman millimetrin polttovälillä lähes kaikki on lähes terävää koko ajan. Vain oikein pitkällä polttovälillä zoomin ääripäässä eroja alkaa näkyä, samoin lähikuvissa.

Terävyysalue on riippuvainen käytetystä aukosta, polttovälistä ja kuvausetäisyydestä. Videokameroissa siihen kuitenkin vaikuttaa välillisesti kennon koko, sillä kiinteiden zoomien aikakautena polttoväli on riippuvainen kennon koosta. Pienemmällä kuin 1/3" kennoilla ei ilmiötä helposti saa edes näkymään ja ammattilaiset käyttävät 2/3 tuuman kennoja, jolloin jo terävyysaluekin on käytettävissä ilmaisukeinona. Asiaa voidaan kiertää "DOF-adapterien" avulla, jolloin varsinainen kuvaus tehdään elokuvakameran tai järjestelmäkameran objektiivilla mattalasille, josta se kuvataan videokameralla.

Suuri aukko pienentää terävyysaluetta, samoin pitkä polttoväli ja lyhyt kuvausetäisyys. Tässä esimerkkikuvassa on viiniköynnöksen nuppuvaihe menossa. Kamera on täydellä aukolla ja lähes maksimipolttovälillä alle metrin päässä tarkennuspisteessä olevasta nupusta. Etualan lehti on epäterävä, vaikka se on vain 5cm tarkennuspisteestä. Vasemmalla oleva nuppu on saman verran kauempana. Taustan lehti on parikymmentä senttiä pisteen takana ja häipyy aivan epäteräväksi.

Terävyysalueen muodostumisesta on kätevä nyrkkisääntö: Tarkasta alueesta 1/3 on tarkennuspisteen etupuolella, 2/3 takapuolella. Se ei oikein havainnollistu tässä kuvassa, kun siinä ei ole metriasteikkoa, mutta kyllä tuo on taulukoilla ja mittauksilla todistettavissa. Ilmiö johtuu optiikan laeista. Siksi tarkkaa tarkennusta tekevät, varsinkin, jos tarkennukseen käytetty etsin on hieman huono, tekevät varmuuden vuoksi näin: Tarkennuspiste haetaan haarukoimalla kummallekin puolelle, mutta viimeksi vedetään kohti. Etsinnällä on taipumus mennä vähän yli, mutta parempi on vetää vähän etupuolelle kuin jättää tarkennus taakse.

Linkkejä muualle

Englanninkielisessä Wikissä on perusteellisempi esitys terävyysalueen teoriasta runsain esimerkkikuvin sekä hajontaympyrän vaikutuksesta kaavakuvin elävöitettynä.

Henkilökohtaiset työkalut