DV-in

Digivideo

Kuva siirretään digitaaliselta videokameralta tietokoneelle firewire-liitännän avulla. Siirrossa kuvan laatu säilyy muuttumattomana. Liitännästä käytetään myös nimiä i.Link, DV ja IEEE 1394. Kamerasta tietokoneelle liitin on DV-out. Samassa liittimessä voi olla myös yhteys tietokoneelta takaisin kameraan. Se mahdollisuus on nimeltään DV-in. EU:ssa siitä tehtiin rangaistustullin aihe, kun se teki kamerasta digitaalisen nauhurin ja eurooppalaisista malleista tuota tärkeää ominaisuutta alettiin karsia.


Monen mielestä kameran tärkeimpiä ominaisuuksia on mahdollisuus siirtää kuvaa tietokoneelta takaisin kameralle. Mutta miksi?

Puhtaasti arkistointia ajatellen. Kameran miniDV-nauha on halpa tapa varastoida leikattu video täysilaatuisena. Tunnin pätkä DV-videota vie noin 13 gigatavua, joten säilytys kiintolevyllä ei ole mielekästä. Sen sijaan varastointi nauhoille käy kätevästi jos kamerassa on digitaalinen sisäänmeno. Videon voi koska tahansa palauttaa takaisin koneelle täysilaatuisena. Etenkin paljon kuvaava arvostavat tällaista arkistointimahdollisuutta. DVD ei täytä arkistointitarpeita, sillä kerran MPEG2 muotoon koodattu video on menettänyt jo aika tavalla sisällöstään eikä ole enää täyslaatuisena käytettävissä, jos videosta haluaa vaikka vuosien päästä tehdä uuden version tai käyttää sitä toisten osana.

DV-sisäänmeno on tarpeen myös kun editoinnin aikana haluaa nähdä käsiteltävän kuvan televisiossa tai videomonitorissa. DV-In kuljettaa firewirellä signaalin kameralle, josta sen voi siirtää analogisena näyttölaitteelle. Tällöin näkyy kuvan lomitus oikein ja voi välttää lepattavat pysäytyskuvat ja kummalliset hidastus- ja varsinkin takaperin pätkät. Nämä virheet eivät paljastu tietokonekuvassa, kun se on progressiivinen ja siitä puuttuvat kentät. Tietokoneella myös näkyy kuvassa paljon enemmän reunoilta kuin televisiorajaus näyttää ja tämä voi johtaa tekstien rajautumiseen lopullisessa videossa, ellei tarkistusta tehdä esimerkiksi DV-in liitännän kautta. Sävyasteikkoonkin voi pelkällä tietokonenäytöllä tehdä sellaisia virheitä, että lopputulos televisiosta katsoen on harmaata tai pohjasävy vaihtelee vaikkapa tekstien kohdalla.

DV-in liitännän avulla saa helpoimmin kaverille kopiot kunhan toisessa kamerassa on tuo liitäntä. Firewire kaapeli kameroiden väliin ja video siirtyy bittiäkään muuttamatta täysin alkuperäisellä laadulla vaikka kuinka monta kertaa. Kamerasta saa myös helposti kopiot analogisille medioille kuten VHS-nauhalle tai pöytämalliselle DVD-tallentimelle, jos siinä ei ole DV-liitäntää. Tietokoneen näytönohjaimen kuva on usein eri kokoinen ja sävyasteikoltaan erilainen kuin oikea videokuva.


Kaikissa kameroissa ei ole digitaalista sisäänmenoa. Ominaisuuden puuttuminen johtuu EU:n lainsäädännöstä, jonka mukaan DV-in-liitännällä varustettu kamera on nauhuri ja siitä peritään 14 prosenttiyksikköä suurempi tulli. Tästä johtuen etenkin halvan pään budjettikameroista ominaisuus on jätetty pois. Vastaavasti kalliista ammattikameroista on voitu jättää DV-in -liitäntä pois, koska niissä 14% 'videonauhurilisätulli' muodostaa melkoisen summan.

Henkilökohtaiset työkalut