Kenttä

Digivideo

Uudelleenohjattu sivulta De-interlace
kuva on heilahtanut kenttien välillä melkein keilojen leveyden verran
kaksinkertainen suurennus keilakuvasta

Lomitus, lomitettu, lomittamaton, interlaced, non-interlaced, de-interlace. Termejä videokuvan kenttärakenteen ilmaisemiseksi.

Sisällysluettelo

PAL-järjestelmän kentät

PAL-järjestelmän televisiokuva ja siten myös meikäläinen videokuva muodostuu 25 kuvasta sekunnissa, mutta koska tuolla nopeudella kuvattu liike olisi vielä melko nykivää, televisionormiin otettiin tapa kuvata 50 kertaa sekunnissa puolikas kuva. Kuva tai ruutu (frame) on kokokuva ja kenttä (field) sen puolikas siten, että tv-kuvassa olevista vaakasuorista juovista joka toinen tallennetaan ensimmäiseen kenttään, joka toinen 1/50 sekuntia myöhemmin toiseen kenttään. Kentät ovat siis vähän kuin tiheä sälekaihdin, vaakasuorista juovista koostuvia. Videokuvassamme juovia on 576, joista ensin kuvataan vaikkapa parilliset juovat ja hetken kuluttua parittomat. Amerikkalaisessa NTSC videossa on saman tapainen kenttärakenne, mutta luvut poikkeavat meidän järjestelmästämme.

Tässä kuvassa kuvaajan käsi on heilahtanut ja kuva "tärähtänyt" kenttien välillä niin paljon, että keilat ovat kummassakin puolikuvassa lähes kokonaan eri paikoissa ja vaaleat keilat näyttävät kenttien rakenteen, joka toisen juovan selkeästi. Tämä kuvan rakenne siis tulee esiin, kun lomitetusta videokuvasta otetaan pysäytyskuva.

Televisiokuva - tietokonekuva

TV-kuvassa kaikki on hyvin, sillä tv-vastaanotin on myös lomitettu (Interlaced), samoin vakio DVD ja juovat esitetään vastaavaan tapaan peräkkäin. Itse asiassa lomittelu johtuu juuri tv-normin kehittelyajan tekniikan heikkoudesta. Värinormi on vuodelta 1967 ja se perustuu vuosikymmeniä vanhempaan mustavalkomäärittelyyn. Parempaan ei silloin pystytty ja kerran sovittua, puolta maailmaa koskevaa normia on vaikea muuttaa. Ongelmia videokuvan kanssa tulee, jos sitä katsotaan ns. progressiivisella näyttölaitteella kuten tietokonemonitorilla tai siitä yritetään tehdä valokuva tai pysäytyskuva videoon. Silloin kenttien välinen aikaero jää huomioimatta. Tietokonekuvassa ei kenttiä ole ja siksi se ei pysty nykyistä videotamme esittämään oikein. Ns. progressiivisessa muodossa kuvattu video sen sijaan sopii tietokonenäytöillekin. Tähän pystyvät toistaiseksi vain muutamat kamerat, eivätkä nekään yleensä 50 kuvaa sekunnissa, vaan kuvataajuus on laskettu 25 kuvaan sekunnissa. Lomittamaton, progressiivinen kuva 50 kuvaa sekunnissa on otettu tavoitteeksi Euroopan HDTV-normiin, mutta toistaiseksi sekin elää saatavilla olevan kuvaus- ja lähetyskaluston mukaan.

Lomitettu - lomittamaton (Interlaced - deinterlaced)

Lomitettu kuva
Lomitus poistettu


Tässä kuvaparissa vasemmalla on pysäytyskuva normaalista DV-videosta. Kohde liikkuu voimakkaasti ja kameralla on seurattu lasta, joten tausta sekä lapsen käsi ja jalat paljastavat kenttien vuorottelun. Vuorottaiset juovat on kuvattu eri kentille 1/50 sekunnin välein. Tämän seurauksena niissä on voimakasta "sahalaitaa" tai joidenkin mielestä "risuaitaa". Kamera vain on liikkunut juovien kuvauksen välillä. Toiseen kuvaan on tälle samalle ruudulle tehty kenttien poisto, eli de-interlace. Se yhdistää juovat laskemalla niiden keskiarvon ja esittämällä sitten tämän kuvan kahteen kertaan peräkkäin. Tällainen toimenpide on tehtävä, jos voimakkaita liikkeitä (tai kameran heiluntaa) on kuvassa ja sitä aikoo esittää tietokonenäytössä tai tehdä pysäytyskuvan. TV-näytössä tuollainen pysäytyskuva voi "lepattaa" kun kentät esitetään peräkkäin. Hidastuksissakin ilmiö tulee joskus eteen. Korjaava toimenpide on siis de-interlace.

Kenttien väärästä järjestyksestä oli aikanaan paljonkin murheita analogista videota digitoidessa, mutta nykyisin asiaan ei ole tarvetta puuttua, ellei sitten kuljettele videotaan monen ohjelman läpi, jolloin virheen voi saada aikaiseksi. Silloin liikkeet näyttävät kummallisen eestaas nykiviltä, kun myöhemmin kuvatut juovat esitetäänkin ensin. Kaikissa DV-videota käsittelevissä editointiohjelmissa ei välttämättä ole edes säätöä kenttäjärjestykselle, mutta jos sellainen on, vaihtoehdot ovat yleensä Lower/Upper, Bottom/Top tai Even/Odd. DV-videossa vakio on Lower (Even) field first. HDV-videon myötä kenttäjärjestyksen virheet tulevat taas yleistymään, sillä siinä järjestys on juuri päinvastainen DV-videoon verrattuna, eli Upper (Odd) field first. Jos näitä kahta eri kokoista videota yhdistelee, kenttäjärjestys on huomioitava. Jos HDV-videon muuntaa kameralla pienemmäksi DV-videoksi, kentät muuttuvat oikein, mutta jos muunnoksen tekee tietokoneella, virheitä saattaa syntyä.

Netissä esitettäville videoille on tullut tavaksi tehdä lomituksen poisto, deinterlace jo ennen esille panoa, jotta ne toistuisivat paremmin tietokonenäytöissä.

Yleensä lomitusta ei kannata poistaa etukäteen, vaan se tehdään katseluvaiheessa. TV tekee sen automaattisesti. Tietokoneella katsottaessa videosoittimen asetuksista pitää valita lomituksen poisto eli deinterlace, jos se ei tule automaattisesti päälle.

Aiheesta muualla

Henkilökohtaiset työkalut