Dynamic Tracking

Digivideo

Dynamic Tracking eli dynaaminen raidanseuranta (lyhyemmin DT) on analogisten videonauhureiden käyttämä edistyneempi videoraidan seurantatekniikka. Videonauhurit, jotka ovat varustettu DT-ominaisuudella, hoitavat itse raidanseurannan säädön automaattisesti parhaan häiriöttömän videokuvan toistamiseksi.

Dynamic Tracking -tekniikkaa on käytetty menestyksekkäästi mm. kotikäyttöön tarkoitetussa Philipsin V2000 -videokasettijärjestelmässä ja ammattivideopuolella 1" avokeloja käyttävissä C-formaatin nauhureissa sekä Betacam SP -kasettinauhureissa.

Dynamic Tracking -toiminto on tehokkaimmillaan häiriöttömän pysäytyskuvan, muuttuvanopeuksisen videokuvan (hidastus tai nopeutus) toistossa molempiin suuntiin, kuva-kuvalta tarkastelussa (Jog) ja mahdollisesti hieman venyneiden nauhojen toistossa normaalinopeudella.

Teknisesti dynaaminen tahdistus toimii siten, että kuvarummussa oleva toistava videopää on kiinnitetty piezokiteen päälle, joka muuttaa muotoaan tai paksuuttaan siihen syötetyn sähköjännitteen avulla millimetrin murto-osien verran. Piezokiteen saama sähköjännite on muodoltaan saha-aaltoa, joka tulee nauhurin servoelektroniikasta. Saha-aallon yksi jakso alkaa yksittäisen videoraidan alusta ja päättyy videoraidan lopussa. Servoelektroniikka tunnustelee videopään toistaman RF-signaalin tason (amplitudi) tasaisuutta koko yksittäisen videoraidan pituudelta ja säätää saha-aallon tasoa siten, että koko videoraidan mittainen toistettava RF-signaali on mahdollisimman tasainen. Videopää siis liikkuu hieman pystysuunnassa kuvarummun akselin suuntaisesti seuraten videoraitaa mahdollisimman tarkasti pienestäkin videoraidan kulmavirheestä riippumatta kuvarumpuun nähden. Kun videonauha pysäytetään, videoraidan kulma poikkeaa hieman siitä, mitä se oli tallennettaessa normaalinopeudella videopään pyyhkäisykulmaa vasten. Tilanne on sama myös kuva-kuvalta hyppelyssä ja toistettaessa nauhaa muulla kuin normaalinopeudella.

Myös liiallisesta nauhan pikakelaamisesta edestakaisin tai nauhurin väärin säädetyistä kelajarruista johtunut nauhan lievä venyminen muuttaa videoraitojen kallistuskulmaa alkuperäisestä tallennushetkestä. Tietyissä rajoissa tällainen venynyt nauha on normaalinopeudella vielä toistettavissa häiriöttömästi ja mahdollisesti sen sisältämä ohjelmamateriaali pelastettavissa kopioimalla.

Henkilökohtaiset työkalut