Editointiohjelmat

Digivideo

Uudelleenohjattu sivulta Editointiohjelma

Editointiohjelma on lopulta se palapelin palanen, joka ratkaisee miten työskentely sujuu. Ohjelmat voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: harrastajien ja ammattilaisten ohjelmiin. Vaikka perustoimintamallit ovat molemmissa hyvin samankaltaiset, eroja on kuitenkin paljon.

Merkittävin ero on videoraitojen määrä. Yksikertaisissa ohjelmissa videoita yksinkertaisesti järjestellään kuin sarjakuvan ruutuja peräkkäin. Monimutkaisemmissa videoita voi laittaa päällekäin ja limittäin aivan miten tahtoo - valinnanvaraa on huomattavasti enemmän, mutta käyttö ja opettelu on vastapainona hankalampaa. Toinen ero on erilaisten automaatioiden ja apujen määrä. Siinä missä ammattilainen haluaa säätää kaiken itse, harrastaja on vain tyytyväinen jos ohjelma tekee automaattisesti asioita. Ohessa on esitelty lyhyesti tärkeimmät markkinoilla olevat editointiohjelmat. Näistä hyviä valintoja ovat kevyemmästä päästä Magix Movie Edit Pro, Premiere Elements, Pinnacle Studio ja Vegas Movie Studio, sekä hintaluokan toisesta päästä Premiere Pro, Vegas tai Avid Liquid.

Hintaesimerkit on poimittu MBNetin hintaseurannasta käyttäen keskihintaa. Hinnat tarkistettu 7.9.2007.

Editointiohjelmien vertailutaulukko

Sisällysluettelo

MAGIX Movie Edit Pro MX Plus (versio 18)

Movie Edit Pro MX plus on hintaansa nähden erittäin monipuolinen 99-raitainen editointiohjelma (MEP MX perusversiossa on 32-raitaa). Käyttöliittymä poikkeaa muista perinteisistä editointiohjelmista, mutta on kuitenkin hyvin looginen ja helppo omaksua. Sen ääniominaisuudet ovat hintaluokassaan erinomaiset, mm. kameran moottorin surinoiden poistomahdollisuus. DVD-levyjen teko-ominaisuus on monipuolinen.Myös valokuvista voi luoda helposti DVD-levyn monipuolisine siirtymineen ja mm. tuen useiden VirtualDub:n uloisten (plugien)-filttereiden käyttöön. Plus-versiosta löytyy myös tuki useille 3D-kameroille. Saatavana myös suomenkielisellä käyttöliittymällä, lisää tietoa: http://www.digivideo.fi/wiki/index.php/Magix_Movie_Edit_Pro_MX_Plus_%28versio_18%29


Www: http://www.magix.com/fi/movie-edit-pro/plus/

Adobe Premiere Elements 11.0

Premire Elements on karsittu versio Adoben Premiere Pro -ohjelmasta. Muista yksinkertaisista ohjelmista poiketen Elementsissä on lukuisia video- ja ääniraitoja. Käyttöliittymä on hyvin pitkälle samanlainen kuin isoveljessäänkin, joten jatkossa siirtyminen kehittyneempään versioon käy helposti. Elementsillä voi tehdä yksinkertaisia DVD-levyjä.

Www: http://www.adobe.com/products/premiereel/

Corel VideoStudio Pro X4

Corel VideoStudio Pro X4 on kuluttajille suunnattu videoeditointiohjelma joka tukee monia formaatteja ja medioita. siinä on joitakin ominaisuuksia joista on hyötyä esim Perform SmartRender jolloin kahden AVCHD tiedoston liittäminen yhdeksi on nopeaa. Ohjelma tukee Proxy toimintoa jolloin editointi tehdään pienempi resoluution tiedostoilla ja lopullinen versio alkuperäisillä.

Ohjelmasta on saatavana 30 päivän kokeiluversio

Pinnacle Studio 16

Pinnaclen Studio saa monen videokameran kylkiäisenä, se on myös myynnissä monissa hyvinvarustetuissa kodinkoneliikkeissä ympäri Suomea. Mutkattoman käyttöliittymänsä ansiosta se on harrastajien keskuudessa erittäin suosittu. Ohjelma on englanninkielinen mutta versiosta 10 lähtien sen saa täysin suomenkieliseksi, kun asennusvaiheessa valitsee kieleksi Suomen. DVD-levyjen teko-ominaisuus on monipuolinen. Plussa-versioissa lisäksi mm. Pan&Zoom, Kuva kuvassa, Chroma Key ym. ominasuuksia joita puuttuvat perusversioista. Jos haluaa polttaa bluray-levyjä, niin kannattaa ostaa PLUS-versio koska perusversiosta puuttuu bruray ominaisuus ja sen joutuu ostamaan jälkikäteen

Www: http://www.pinnaclesys.com/

Power Director 11

Power Director 11 Ultra 64 hyödyntää koneen 64 bittisyyden, nopeuttaen varsinkin AVCHD videoiden editointia. Ohjelmassa on 100 raitaa ja se tukee myös monia harvinaisempia video- ja äänitiedostoja. Halutessaan sille voi ladata netistä ilmaiseksi tuhansia lisätehosteita. ohjelmasta on neljä versiota, Power Director 11 Deluxe, 70 € ja Power Director 11 Ultra 64, 90 € Powerdiree3ctor 11 Ultimate 130 euroa ja Powerdirector 11 Ultimate suite 250 euroa. Kaikista voi myös ladata ilmaisen 30 vuorokauden kokeiluversion.

iMovie

Kaikkien Applen tietokoneiden mukana tulevien apuohjelmien joukosta löytyy yksinkertainen editointiohjelma iMovie. Se on Applen tapaan erittäin helppokäyttöinen ja Macin omistava videoharrastaja ei välttämättä muuta tarvitsekaan. iMoviella ei voi tehdä DVD-levyjä, mutta kaikkien Apple-tietokoneiden mukana tuli iDVD ohjelma jolla levyjen teko onnistui.
Lion (10.7) käyttöjärjestelmän mukana ei iDVD ohjelmaa enää ole ja kolmannen osapuolen DVD-levyn teko-ohjelmaa suositellaan.

Www: http://www.apple.com/imovie/

Hinta: Käyttöjärjestelmän mukana ilmainen, Apple iLife '08 paketti 66 e

Plussat ja miinukset

+ Tulee kaikkien Apple-tietokoneiden mukana, joissa on OS X -käyttöjärjestelmä.
+ Helppo käyttää.
- Vain yksi videoraita.
- DVD-levyjen teko-ohjelma (iDVD) ei enää kuulu iLife ohjelmapakettiin Lion (10.7) versiosta lähtien.

Microsoft MovieMaker

MovieMaker on Microsoftin vastaisku Applen iMovielle. iMovien tapaan MovieMaker tulee käyttöjärjestelmän mukana, mutta ominaisuuksissaa se häviää kilpailijalleen iMovielle. Ohjelman käyttö on helppoa. Videoraitoja on vain yksi eikä DVD-levyjen polttaminen onnistu.

Www: http://www.microsoft.com/windowsxp/using/moviemaker/default.mspx

Hinta: Käyttöjärjestelmän mukana ilmainen


Ulead MediaStudio Pro 8

Ulead Media Studio oli muutama vuosi sitten kovinkin suosittu ja se on edelleen erittäin pätevä työkalu leikkaukseen. Lukuisat videoraidat, reaaliaikaisuus ja kattava DVD-työkalu tekevät siitä varteenotettavan vaihtoehdon editointiohjelmaa etsiessä.

Www: http://www.ulead.com/msp/

Hinta: 336 e


Vegas Pro 10

Vegas pro 10 on mielenkiintoinen ohjelma. Alunperin Sonic Foundryn ääniohjelmasta jalostetussa editointiohjelmassa on omintakeinen käyttöliittymä, jonka käyttö on kuitenkin helppoa. Ominaisuuksia on paljon ja laajennuksia on helppo tehdä vaikka itse. Ohjelma tukee proxy toimintoa. Ohjelma myytiin hiljattain Sonylle, joka vastaa sen kehityksestä nykyään.

Www: http://mediasoftware.sonypictures.com/

Adobe Premiere Pro CS 5

Premiere Pro on vakavasti harrastavien keskuudessa suosittu ohjelma - johtuen hyvin pitkälle siitä, että se oli pitkään ainoa järkevä vaihtoehto. Ohjelmasta löytyy tuki mm. monikanavaäänelle ja hyvät värikorjaimet. Videoiden polttaminen DVD:lle onnistuu, mutta valikoita ei voi tehdä.

Www: http://www.adobe.com/products/premiere/main.html

Hinta: 971 e, päivitys 366 e

Final Cut Pro 7

Final Cut Pro, FCP on Applen lippulaiva editointiohjelmissa. Siitä on kevytversio Final Cut Express. FCP taipuu kaikkeen siihen, mihin muutkin hyvät editointiohjelmat. Se käsittelee helposti HD-videota ja sillä leikataan pitkiä elokuvia ja TV-ohjelmia.

Www: http://www.apple.com/fi/finalcutstudio/

Hinta: Final Cut Studio 2 1299 e

Avid Liquid Edition

Pinnacle tunkeutui editointiohjelmien keskikastiin karsimalla raskaan sarjan editointiratkaisustaan kevennetyn Liquid Edition -ohjelman. Ohjelmassa on perusominaisuuksien lisäksi monia nerokkaita ominaisuuksia, kuten renderöinti taustalla ja täysautomaattinen tallennus (käsin ei voi tallentaa lainkaan).

Www: http://www.pinnaclesys.com/


Avid Xpress

Avidin Xpress tuoteperheessä on monta eri ohjelmaa eri käyttötarkoituksiin. Avid on ainoa ohjelma, joka toimii sekä Mac- että PC-tietokoneissa. Ohjelmasta löytyy samat ominaisuudet kuin muistakin editointiratkaisuista, mutta DVD-levyjä sillä ei voi tehdä. Avid on ammattilaisten suosima PC-editointiohjelma, vaikka sen käyttöliittymä herättääkin vilkasta keskustelua harrastajien parissa.

http://www.avid.com/products/xpressFamily/


Cinelerra

Cinelerra on tällä hetkellä linuxille saatavista vapaan lähdekoodin editointiohjelmista todennäköisesti edistynein. Video- ja ääniraitojen määrää ei ole rajoitettu mitenkään, ja muiltakin osin ohjelma antaa varsin vapaat kädet käyttäjälle. Vaikka Cinelerra ei tarjoakaan kovinkaan valtavaa tehostekirjastoa, löytyvät siitä edistyneen harrastajan tarvitsevat ominaisuudet ja enemmänkin. Ohjelma tukee myös oletusarvoisesti eri HD-formaatteja, eri väriavaruuksia sekä renderfarm -verkkoa. Uudelle käyttäjälle ongelmia saattaakin lähinnä tuottaa käyttöliittymän opetteleminen. Cinelerran 'virallinen' sivusto http://www.heroinewarrior.com/cinelerra.php3 Käyttäjien parantelema versio (suositus) http://cvs.cinelerra.org

Hinta: Ilmainen


Kdenlive

Monipuolinen, vaatimattomillakin konetehoilla toimiva ja hyvin toteutettu avoimen lähdekoodin moniraitaeditointisovellus Linux-käyttäjälle. Soveltuu sekä aloittelijalle että edistyneelle käyttäjälle. Hyväksyy syötteeksi käytännössä kaikki olemassa olevat videoformaatit. Renderöinti lukuisiin tiedotosmuoitoihin DVD:stä web-jakeluun. Kattavat tehoste- ja värikorjaustyökalut sekä alku-/loppukrediittieditori.

http://www.kdenlive.org/

OpenShot

Varsin kelpo avoimen lähdekoodin Gnomeen pohjautuva videoeditointityökalu ilman video- tai ääniraitarajoituksia. Erikoisuutena integrointi Blenderiin ja Inkscapeen, joiden avulla syntyy näyttävät alku- ja loppukrediitit.

http://www.openshot.org/


Edius 6

Edius Pro 6 editointiohjelma on selkeästi vähemmistönä harrastajien keskuudessa. Hinnaltaan se ei juurikaan poikkea muista vaativan harrastajan/ammattilaisen ohjelmista, vaikkakin sijoittuukin mieluummin kalliimpaan luokkaan. Monet TV kanavat ulkomailla käyttävät tuotannossaan Ediusta.

Ohjelmassa on rajoittamaton video ja ääniraitojen määrä ja sen monikameratoiminnolla voidaan leikata maksimissaan 16 eri kameran kuvaa.

Ediuksen versio 6 tukee natiivisti lähes kaikkia tuotantoformaatteja mm: AVCINTRA, P2, DVCPRO HD, VariCam, MXF, XDCAM HD, XDCAM EX, XDCAM EX50, Canon XF, MPEG2 4:2:2, AVCHD, AVCCAM, NXCAM, Canon EOS video, HDV ja DV. Lisäksi se tukee 2K/4K resoluutiota ja siinä on proxy editointi.

Reaaliaikainen esikatselu ulkoiselle videomonitorille saadaan SD-tasoisena joko OHCI-firewire liitännän kautta tai HD-tasoisena Canopuksen kortin avulla. Edius tukee montaa erilaista Canopuksen reaaliaikakorttia, jolloin reaaliakaisuus on "laajennettavissa".

Ohjelman mukana tulevalla Quick Titler tekstitysohjelmalla onnistuu yksinkertaiset perustekstitykset, mutta mikäli tarvitsee ammattitasoisempaa tekstitystä grafiikoineen ja animointeja, kannattaa mukaan hankkia erikseen ostettava Inscriber Title motion Pro.

Ediuksesta saadaan suoraan aikajanalta ulos materiaali lukuisissa eri tuotanto- ja kuluttajaformaateissa. Aikajanalta voidaan suoraan tulostaa myös DVD tai BluRay levy yksinkertaisilla valikoilla.

Lisätietoja: DV Finland tai Grass Valley

Cyberlink Power Director 9 Ultra 64

64 bittinen editointiohjelma, kokeiluversio saatavissa

MainActor

MainConcept niminen Saksalainen yritys tuottaa komannen osapuolen ratkaisuina erilaisia komponentteja isompien firmojen tuotteisiin. Esimerkiksi Adobe Premiere Pro:n DV- ja mpeg-kodekit ovat MainConceptin tuotteita. Yrityksellä oli myös oma editointiohjelmansa MainActor, joka vielä muutama vuosi sitten toimi myös Linuxilla. Ohjelma ei levinnyt kovin laajalle.

Www: http://en.wikipedia.org/wiki/MainActor


Linkki

Henkilökohtaiset työkalut