FAT32

Digivideo

FAT32 on tiedostojärjestelmä, jota käytetään kiintolevyillä ja muilla massamuistivälineillä.

FAT32 perustuu Microsoftin jo vuodesta 1977 lähtien kehittämään FAT (file allocation table) tiedostojärjestelmään. FAT32 on ollut käytössä Windowsin versiosta 98 alkaen. Sen tosin sai myös Windows 95 käyttöjärjestelmään OSR2 päivityksen mukana.

Videotyöläisen näkökulmasta on oleellista ymmärtää, että FAT32 ei ole käyttökelpoinen tiedostojärjestelmä videoeditointiin käytettävillä kiintolevyillä. Järjestelmä rajaa yksittäisen tiedoston maksimikoon neljään gigatavuun. Tiedosto, jossa on tunti dv videota on kooltaan noin 13 gigatavua.

Hyvän yhteensopivuuden vuoksi FAT32 tiedostojärjestelmää käytetään paljon tallennusvälineissä, joiden on toimittava yhteen useiden eri käyttöjärjestelmien kanssa. Tästä esimerkkinä ovat ulkoiset kiintolevyt. Editointikäyttöön tuleva ulkoinen kiintolevy onkin syytä heti formatoida FAT32:n rajoituksista vapaaseen Windows NT:n, Windows 2000:n ja Windows XP:n tukemaan NTFS (new technology file system) tiedostojärjestelmään.

FAT32 tiedostojärjestelmää käyttävä kiintolevy on myös mahdollista konvertoida NTFS tiedostojärjestelmään antamalla sitä tukevan Windowsin komentokehotteessa komento: convert drive_letter: /fs:ntfs Tämä konvertointi onnistuu vaikka levyllä olisi jo tiedostoja. Kaikissa tiedostojärjestelmään kohdistuvissa toimenpiteissä on luonnollisesti varminta huolehtia siitä, että levyn sisältö on asianmukaisesti varmuuskopioitu.

Henkilökohtaiset työkalut