Firewire

Digivideo

Firewire-liittimen symbolikuva


Firewire on väylä, jonka avulla tietoa voidaan siirtää nopeasti laitteiden välillä. Firewire on soveltuu erityisesti skannereiden, kameroiden, videokameroiden ja kovalevyjen liittämiseen. Firewire-laitteet voidaan kytkeä käynnistämättä tietokonetta uudelleen.


Kaikissa nykyisissä kuluttajatason miniDV-kameroissa on 4-napainen Firewire-liitin. Euroopassa se voi olla rajoitettu toimimaan vain kamerasta ulospäin ja digitaalisella sisäänmenolla varustetuista DV-in malleista joutuu maksamaan enemmän. Videon siirtoa ajatellen tietokoneesta on löydyttävä tällainen firewire-liitäntä. Se löytyy useista markkinoilla olevista koneista, mutta ei suinkaan kaikista. Hankalaksi asian tekee se, että liitännällä on monta nimeä. Firewire, IEEE1394, DV ja iLink tarkoittavat kaikki samaa liitäntää. Jos koneen tiedoissa mainitaan mikä tahansa edellämainituista liittimistä, videokamera on kytkettävissä tietokoneeseen. Ellei sitä tietokoneesta löydy, sellainen on hankittavissa varsin edullisesti lisäkortilla lähes kaikkiin koneisiin, kunhan niissä on korttipaikka. Kannettavien kortit ovat erilaisia kuin pöytäkoneiden.


Neli- ja kuusinapaiset liittimet.

On myös huomattava, että firewirestä on olemassa kaksi versiota: Firewire 400 ja firewire 800. Liitäntöjen ero on nopeudessa, kuten nimikin sen kertoo. Hitaampi kykenee siirtämään dataa 400 Mbps ja nopeampi 800 Mbps. Kumpikin riittää hyvin videon siirtoon. Liitännät eivät ole keskenään yhteensopivia. Pääsääntöisesti markkinoilla olevat laitteet ovat firewire 400 -laitteita, ja jos liitäntä on Firewire 800 -tyyppiä, siitä on käytännössä aina maininta erikseen. Firewire 400 -liitäntöjä on kahdenlaisia. Neljänapainen liitin (oikealla) on pieni ja sellainen on usein kameroissa sekä pienissä kannettavissa tietokoneissa. Kuusinapainen (vasemman puoleinen) on leveämpi ja sellainen on usein ainakin pöytäkoneissa. Liitinten ero on virran syötössä. Kuusinapaisessa liittimessä on kaksi ylimääräistä kytkentää tarjoamassa liitettävälle laitteelle käyttöjännitettä.Videon siirto miniDV-kamerasta Firewirellä tietokoneelle esitellään artikkelissa Digivideon sivustolla.Jos kaapelisi liitin ei oikein sovi kameraan, tarkista ensin miniUSB. Väärä kytkentä voimaa käyttäen voi tuhota kamerasi.

Henkilökohtaiset työkalut