Fresnel

Digivideo

Fresnel on linssityyppi, samankeskeisiä sahalaitaisia ympyröitä lasissa. Sitä käytetään valaisimissa lampun edessä valon keskittämiseen. Fresneliksi (fresu) kutsutaan yleisesti kyseisellä linssillä varustettua valaisinta. Niitä on muutaman sadan watin tehoisista kymmeniin tuhansiin watteihin ja myös päivänvalolamppuja, kuristimella varustettuja purkauslamppuja, jotka ovat valoteholtaan selvästi parempia kuin halogeenivalaisimet.

Fresnelin avulla saadaan jopa kymmenkertainen valoteho pienemmälle alueelle, kun lampun ja Fresnel-linssin välistä etäisyyttä säädetään. Tämä mahdollistaa melko kaukaa valaisun. Muutoin pitäisi lamppu viedä lähelle tai vaihtaa paljon tehokkaampaan. Tyypillinen laaja valokeila tällaisessa lampussa on yli 50 astetta ja "pistettä säätämällä" valo saadaan keskitettyä muutaman asteen kulmaan.

Tässä lampussa on fresnel-linssin edessä suojaverkko mahdollisten lasin rikkoontumisten varalta. Normaalitapauksessa lampun edessä ovat valonohjaussiivet eli ladonovet. Tässä ne on irrotettu. Valaisin on Desisti Magis 650W.

Lisätietoa tämän tyyppisistä valaisimista löydät Digivideoyhdistyksen lainalaitteista.

Henkilökohtaiset työkalut