Hämäräkuvaus

Digivideo

Vähässä valossa kuvaaminen on videokameralle haasteellinen tilanne. Monet yllättyvät siitä, miten heikkoa kuvaa kuluttajatason videokamera tekee normaalissa sisävalaistuksessa. Kuvan tekemiseen kuitenkin tarvitaan valoa, ja videokameralla sitä tarvitaan paljon enemmän kuin valokuvauksessa, koska suljinajat ovat lyhyemmät Seuraavassa esitellään tärkeimmät hämäräkuvauksen kuvanlaatuun vaikuttavat tekijät.

Sisällysluettelo

Kuvaustilanne

Helpoin ratkaisu hämäräkuvauksen ongelmiin on yksinkertaisesti tuoda tilaan lisää valoa. Valaistusvoimakkuus on kotona monesti varsin vähäinen. Asiaa ei tule ajatelleeksi ennenkuin koettaa kuvata tällaisessa tilassa. Siis, lisää lukseja!

Kamera

Kennon koko ja herkkyys

Tärkein asia hämäräkuvausominaisuuksissa on kameran kennon koko ja kennojen määrä. Kolmikennoiset CCD:t ovat yksikennoisia parempia hämärässä. Kuluttajakameroilla, joiden kennot ovat tyypillisesti 1/6" kokoisia, ei saa erityisen hyvää kuvaa hämärässä. 1/3" kennoilla hämäräkuvausominaisuudet ovat jo huomattavasti parempia.

Kamerat, joissa on samankokoinen kenno, eivät toki ole aivan identtisiä herkkyydeltään, vaan merkkikohtaisia eroja on olemassa.

Suljinaika

Mitä pidempään suljin on auki, sitä enemmän valoa kennolle pääsee, ja sen kirkkaamman kuvan se tuottaa vähässä valossa. Toisaalta, mitä pidempi suljinaika, sen enemmän liike-epäterävyyttä. Periaatteessa 1/50 s on lyhyin mahdollinen suljinaika PAL-kamerassa, jos kuvan liike halutaan taltioida kunnolla. Joissakin kameroissa on myös mahdollista käyttää 1/25 s ja tätäkin lyhyempiä aikoja. Alle 1/25 s suljinajat näkyvät jo huomattavana nykimisenä kuvassa.

Vahvistus

Kun valoa ei ole riittävästi, videokamerat vahvistavat kuvasignaalia sähköisesti. Vahvistuksen määrä ilmoitetaan desibeleinä, esim +3 db. Vahvistus kirkastaa kuvaa, mutta tuo siihen kohinaa, sillä myös signaalin häiriöt vahvistuvat. Kohinan häiritsevyys vaihtelee kamerasta toiseen - värikohina näyttää pahemmalta kuin kirkkauskanavan kohina. Kohinan luonne vaikuttaa siihen, paljonko vahvistusta kameran kuva kestää.

Low light / nightshot -toiminnot

Kuluttajakameroita markkinoidaan joskus hämärä- tai pimeäkuvaustoiminnoilla. Nämä on yleensä toteutettu käyttämällä joko erittäin hidasta suljinaikaa (tuloksena sumeaa ja nykivää kuvaa) tai infrapunakuvausta infrapuna-videovalon kanssa, jolloin saadaan pimeässäkin kyllä jotakin kuvaa, mutta vain lähietäisyydeltä. Kuva on kohinaista eikä siinä erotu värejä.

Henkilökohtaiset työkalut