HDV

Digivideo

JVC julkaisi ensimmäisen tavalliselle kuluttajalle suunnatun HD (High Definition) videokameransa loppuvuodesta 2002 ja varsin nopeasti Sony, JVC ja Sharp sopivat tuon kameran ominaisuuksia hieman laajentaen uuden videoformaatin kuluttajakäyttöön kesällä 2003. Sen nimeksi tuli HDV, High Definition Video. Tyypilliset kuvakoot tuolla ovat pikseleissä ilmoitettuna 1440×1080, joka katselussa levitetään 1920×1080 kokoiseksi sekä 1280×720, jota on myös progressiivisena. Tyyppimerkinnät ovat 1080i ja 720p lyhyemmän sivun eli kuvan korkeuden mukaan.

HDV on miniDV-nauhalle talletettua MPEG2 videota. Sitä mahtuu tunnin DV-nauhalle edelleen tunti, sillä lisääntynyt tarkkuus on kompensoitu suuremmalla kompressiolla.

HDV:n elinkaari saattaa jäädä lyhyeksi, sillä 2006 alkupuolella julkaistiin uusi kuluttajavideon standardi, AVCHD (Advanced High Definition) Sonyn ja Panasonicin toimesta. Myöhemmin mukaan tulivat Canon ja Samsung. Se perustuu huomattavasti tehokkaampaan kompressioon. JVC ja Sony ehtivät ennen uuden formaatin tuloa tuoda markkinoille muutaman HDV-kameran ja Canonkin liittyi HDV-kameroiden tekijöihin.

Henkilökohtaiset työkalut