Heijastin

Digivideo

Heijastimen vaikutus kasvoihin, kun valo tulee takaa

Heijastin tarkoittaa useampaakin asiaa, mutta videon tekemisessä se liittyy valaistukseen.

1) Valaisimissa on heijastin, joka parantaa valaisutehoa ja yleensä pyrkii tasoittamaan valokeilan. Open face valaisimessa heijastin näkyy selvästi.

2) Valoa heijastetaan valkoisella tai kiiltävällä pinnalla. Heijastimia on käytetty elokuvauksen (ja jo valokuvauksen) alkuajoista lähtien lisäämään kohteen valoa ja varsinkin tasoittamaan voimakkaita kontrasteja ohjaamalla varsinaisen valonlähteen valo uudestaan kohteeseen erityisesti sen varjoisiin osiin.

Heijastimeksi kelpaa mikä tahansa vaalea pinta. Kova voimakas valo suunnataan usein vaaleaan kattoon tai isoon heijastimeen ja saadaan sillä pehmeäksi. Auringonvaloa tasoitetaan heijastamalla varjon puollelta vaikkapa styrox-levyllä, pahvilla tai varsinaisella heijastinmateriaalilla, joita on esimerkiksi kullan ja hopeanvärisiä kankaita. Lastolite on eräs tuotemerkki, joka tekee heijastimia valmiissa kehyksissä. Kiiltävä materiaali on tehokasta, jopa liian tehokasta. Se voi aiheuttaa luonnottoman voimakkaan tasoituksen ja pintamateriaalin heiluminen tuulessa näkyy kasvoilla. Elokuvateollisuudessa heijastinta on Suomessa kutsuttu nimellä "Reflee" (Engl. Reflector). Suurissa elokuvamaissa on oma "refleemiesten" ammattikunta, joka hallitsee oikeat heijastuskulmat ja etäisyydet, eikä päästä tuulta tekemään tepposiaan.


Kuvassa on Digivideon valaisusarjan jutusta esimerkki siitä, mitä tekee takaviistossa oleva lamppu ja miten sen vaikutus tasoitetaan heijastamalla lampun valo kasvoille valkoisella paperilla. Oikean puoleiseen kuvaan ei siis ole lisätty valoja, vaan pelkästään heijastettu takaisin sen ainoan lampun valo.

Henkilökohtaiset työkalut