Ilotulitus

Digivideo

Onnistuitko ilotulituksen kuvauksessa viime vuodenvaihteessa?

Ellet, lienee hyvä kerrata muutama perusasia.

Kohde ei ole helppo. Itse asiassa jonkinmoinen epäonnistuminen on todennäköistä. Silmä hallitsee paljon suuremman määrän sävyjä ja vaihtuvia yksityiskohtia kuin videokamera, joten näkemääsi et pysty tallettamaan sellaisenaan.

Ilotulitus videokameralla. Kameran balanssi oli päivänvalolla, 5600K.


Neuvo 1, tarkennus: Lukitse automaattitarkennus pois päältä ja tarkenna käsin jonnekin yli 10 metrin etäisyydelle. Automaatit harhailevat pimeässä ja juuri parhaan paukun sattuessa se voi olla aivan pielessä.

Neuvo 2, väritasapaino: Ilotulitteet ovat hienon värisiä, mutta videokamera pyrkii tekemään aina kirkkaimmista kohdista valkoista. Lukitse siis kamerasi valkotasapaino, jos voit. Aseta kamera auringonvalolle, kuutamolle tai mikä säätösi onkin, kunhan se ei vaihdu automaattisesti kohteen mukaan. Käyttämällä keinovalo-asetusta maisema on sinisävyinen, mikä saattaa johtaa sinua miellyttävään yötunnelmaan. Tämän voit kokeilla etukäteen iltapimeässä.

Neuvo 3, kirkkaus: Tämä onkin vaikeampi juttu ja vaatii säätöä tulituksen kestäessä. Perusperiaate on: ei automaattia. Värillisten paukkujen nauhalle saaminen automaatilla on onnenkauppaa. Kameroiden kirkkauden säätö nostaa tasoa mustan taivaan mukaan ja paukun tullessa se ilmestyy liian valkoisena. Kirkkautta pitää säätää käsin niin, että värit erottuvat ja taivas jää tummaksi. Kaikkea ei saa samoilla säädöillä, sekä kirkkainta leimahdusta että jälkivärejä taivaalla.

Jos olet kovin lähellä tulitusta, käytä laajakulmalisäkettä saadaksesi jonkinmoisen kokonaisuuden talteen. Kauempaa kuvaten, vaikkapa veden takaa voi saada erilaisia ilotulituskuvia.

Neuvo 4: Kuvaa riittävän pitkään ja rauhallisesti, vaikkapa jalustalta. Leikkaamalla voit rakentaa tapahtumaan rytmin, et kameralla huitomalla. Älä säästele DV-nauhaa. Se on halpaa, vain muutaman sentin minuutti. Vähemmän kuin kännykkään puhuminen. Säästämistä kadut kuitenkin myöhemmin yrittäessäsi editoida otoksista järkevän videon.

Henkilökohtaiset työkalut