Joulukuvaus

Digivideo

Uudelleenohjattu sivulta Joulu

Jouluna kuvataan runsaasti. Tässä muutamia vihjeitä onnistuaksesi paremmin.

Jouluvideossakin pitäisi olla valoa. Hämärässä kuva alkaa "kohista" ja tarkennus ei osu kohdalleen. Sytyttele siis vähän lisää valoa. Runsaasti kynttilöitä, erityisesti sähköisiä valaisee myös huonetta. Ohjaa tärkeimmät tapahtumat valoisammille paikoille. Valon määrän voit testata jo edellisinä päivinä, koekuvata ja katsoa kriittisesti televisiosta.

Kynttilänvalo riittää kuvaukseen, kunhan kynttilä on kirkas ja lähellä kasvoja. Tarkista, että kamera valottaa kasvot oikein, kynttilä saa näyttää liian kirkkaalta. Jos tausta on tumma, automaatti voi tehdä aivan hyvää kuvaa. Jos väribalanssin jättää keinovalolle, kynttilänvalo on punertavaa, mutta siinähän ei ole mitään väärää.

Lasten tähtisilmät kannattaa kuvata mieluummin läheltä zoomi laajakulma-asennossa. Kameran voi viedä lähelle pitäen sitä alhaalla lasten tasolla. Samalla lapsen kanssa voi jutella ja katsoa silmiin.

Nykyiset videokamerat tarkentuvat hyvin lähelle, muutamaan senttiin linssistä. Matka kuitenkin kasvaa, jos zoomaa tiiviimmäksi. Silloin lyhin kuvausetäisyys voi olla jopa pari metriä. Tämä johtuu optiikan laeista, eikä ole kierrettävissä kuin pitämällä zoomi laajimmillaan ja kävelemällä lähemmäksi. Sekaan vain. Pikku kätöset pakettia avaamassa voi kuvata kymmenen sentin päästä ketään häiritsemättä.

Ja vielä tärkein neuvo: Kuvaa mieluummin liikaa kuin liian vähän. Nauha on halpaa ja sen voi käyttää uudestaan kun tärkeimmät otokset on editoinut talteen

Henkilökohtaiset työkalut