Kiintolevyn lisääminen

Digivideo

Jokaiselle videoeditointia harrastavalle tulee aika-ajoin eteen tilanne, että kovalevyt ovat aivan pullollaan dataa. Vanhoja tiedostoja voi toki poistaa, mutta kiintolevyt ovat nykyään niin edullisia, että lisätilan hankkiminen ei ole kovin suuri taloudellinen kysymys. Kiintolevyn asennus on myöskin hyvin helppo toimenpide josta jokainen joka osaa käyttää ruuvimeiseliä suoriutuu.

SATA kiintolevyn lisääminen

Serial ATA (SATA), eli sarjamuotoista tiedonsiirtoa käyttävät kiintolevyt ovat pääosin syrjäyttäneet vanhat lattakaapelilla kytkettävät ATA-kiintolevyt. Seuraavassa asennetaan Windows Vista käyttöjärjestelmään Samsungin valmistama 750GB SATA-kiintolevy. Windows XP;ssä asennus on hyvin samankaltainen ja ohjeet ovat sovellettavissa lähes suoraan myös kyseiselle käyttöjärjestelmälle.

Samsung SpinPoint F1 750GB

Koska SATA-väylään kytketään vain yksi laite, ei kiintolevyllä ei ole jumppereita. Näin ollen mitään määrityksiä siihen ei tarvitse tehdä.

Kiintolevyjen mukana ei yleensä toimiteta tarvittavia kaapeleita, joten kannattaa varmistaa, että sellaiset on valmiina, tai sitten hankkia ne kiintolevyn yhteydessä.

SATA data- ja virta-liittimet

Kuvassa kahdet SATA data-kaapelit ja -virtaliitin. Data-liittimiä on kahdenlaisia, pienellä metalli klipsulla varustettuja, lukkiutuvia ja ilman klipsua. SATA liittimissä ei alkuun ollut noita klipsuja ja niissä ilmeni jonkin verran ongelmia löysien liittimien johdosta. Esim. tietokonetta siirrettäessä on mahdollista, että kaapeli irtoaa ja tästä syystä tieto ei enää liiku. Itselläni ei ole koskaan ollut lukkiutumattomien liittimien kanssa ongelmia, mutta jos valittavana on lukkiutuva malli, niin toki sellaisen ennemmin valitsen.

Jos et ole aiemmin asentanut kiintolevyä ja kotelosi käyttää jotain erityylisiä ruuveja kuin levyn mukana tulleet kannattaa oikea kierrekoko varmistaa sormin koittamalla. Ruuvin pitäisi mennä kierteille ilman voimaa ja pyöriä melko vapaasti. Väärällä ruuvilla voit rikkoa levysi kierteet ja asentaminen on jatkossa vaikeaa.

Kiintolevyjä

Kiintolevyjen kiinnittämiseen koteloon on lukuisia eri tapoja. Yleisin lienee ruuveilla joko suoraan tai kumipuslien läpi jotka vaimentavat pieniä tärinöitä ja hiljentävät näin levystä aiheutuvaa ääntä. Mikäli sinulla on useita levyjä hyvin lähekkäin toisiaan on suositeltavaa käyttää laitetuuletinta kiintolevujen viilentämiseen. Tuulettimeksi riittää kaikkein hiljaisin malli, tarkoitus on, että ilma edes hieman vaihtuu levypakan ympärillä.

Yleensä järjestelmä levy on emolevyn pieninumeroisimmassa väylässä, joka on joko 0 tai 1. Itse olen asentanut mahdollisen optisen (DVD) -aseman suurinumeroisimpaan ja muut kiintolevyt näiden väliin. Järjestyksellä ei kuitenkaan ole merkitystä, mikäli vain yhdellä levyllä on käyttöjärjestelmä.

Useamman kiintolevyn tietokoneissa saattaisi olla paikallaan kirjata esim. tarraskirjoittimella pienet laput jokaisen kovalevyn perään sen tarkoitus ja koko.

Kun levy on paikoillaan ja johdot kiinni voidaan käynnistää tietokone.

Uusi laite löydetty, Windows Vista

Windows ilmoittaa käynnistyksen yhteydessä löytäneensä uuden laitteen ja asentaa sille tarvittavat ajurit. Kiintolevy ei vielä näy resurssien hallinnassa, vaan se pitää ensin ottaa käyttöön levynhallinnassa.

Ohjauspaneeli, Windows Vista

Siirry Ohjauspaneeliin (Control Panel) ja sieltä Järjestelmä ja ylläpito (System and Maintenance).

Ohjauspaneeli, Windows Vista

Valitse Luo ja alusta kiintolevyosioita (Create and format partitions)

Levynhallinta, Windows Vista

Levynhallinta ilmoittaa uudesta kiintolevystä ja ehdottaa sen käyttöönottoa. Ainakin toistaiseksi kannattaa valita MBR-tyyppinen partitio.

Uusi osio

Kiintolevy näkyy mustana muiden levyjen ohessa. Klikkaa sitä hiiren oikealla napilla ja valitse Uusi peruslevy (New Simple Volume).

Uusi osio

Osioinnin suhteen on vallalla kahta mielipidettä. Joidenkin mielestä kiintolevy täytyy jakaa pienempiin paloihin, mutta itse olen sitä mieltä että uusia osioita saa kaupasta kun niitä tarvitaan ja pidän levyni yhdessä palassa.

Uusi osio

Kiintolevylle voi antaa jonkin kiinteän asematunnuksen. Jos tätä ei anneta ottaa se seuraavan vapaan tunnuksen. Kiinteästä tunnuksesta on se hyöty, että asema pysyy varmasti samalla paikalla eikä mahdolliset siirrettävät mediat häiritse sitä.

Uusi osio

Uusi osio täytyy alustaa, eli formatoida johonkin tiedostojärjestelmään. Windows-ympäristössä toimivin järjestelmä on NTFS. Osiolle voi antaa myös jonkin loogisen nimen. Alustuksessa on myös pika-alustus vaihtoehto. Tämä ei ole kuitenkaan suositeltavaa, sillä normaali alustus tarkistaa mm. levyn pinnan virheiden varalta.

Alustus käynnissä

Kun kaikki määritykset on tehty alkaa levyn alustus. Tämä kestää suurten levyjen kohdalla todella kauan (tässä tapauksessa n. 2h), joten nyt sinulla on aikaa vaikka lähteä kuvailemaan.

Kun formatointi on valmis uusi levyasema näkyy resurssien hallinnassa ja voit alkaa täyttämään sitä tiedostoilla.

Henkilökohtaiset työkalut