Kirjallisuutta

Digivideo

Tällä sivulla on listattuna alan kirjallisuutta uutuusjärjestyksessä

Suomeksi


Videokuvaus -taitoa ja tekniikkaa

(Kirjan kannen kuvaa en osannut tänne laittaa, katso kuva sivulta: www.docendo.fi/?p=showproduct&product=951-0-36094-5 )

Sain luvan tekijältä julkaista tämän tekstin:


Tekijät: Kari Leponiemi Hinta : 42.80 € Kieli : Suomi ISBN : 978-951-0-36094-1 Julkaistu 04/2010 Sidosasu : Sidottu Sivuja : 200

1. painos on myyty loppuun, syksyllä 2010 tuli 2. painos ulos.


Tee omista video-otoksistasi kiinnostavia alan ammattilaisen opeilla! Kirjassa käydään läpi ennakkosuunnittelun, kuvaamisen ja äänittämisen kannalta olennaisia perusasioita. Koska tekniikka ja kuvakerronta on samaa niin harrastelijoille kuin ammattilaisillekin, kirja soveltuu hyvin vasta-alkajista elokuva-alaa opiskeleville tai muutoin asiaan vakavammin suhtautuville.

Hyvän videoelokuvan tekeminen ei välttämättä vie yhtään enempää aikaa kuin huononkaan. Kun tietää, mitä tekee, osaa kuvaustilanteessa nopeasti poimia tarvittavat otokset. Suurin virhe onkin, että kuvaustilanteessa suunnitellaan, kun pitäisi kuvata ja kuvataan vasta silloin, kun kaikki kiinnostava on jo ohitse. Pienellä ajatustyöllä omista otoksista saa sellaisia, että muutkin niitä mielellään katsovat.

Kari Leponiemi on kokenut alan ammattilainen, toimittaja ja suosittu videokouluttaja. Harrastajamainen into ja uteliaisuus yhdistettynä ammattilaisen tietämykseen ovat tarjonneet aitiopaikan tämän laaja-alaisen kirjan kirjoittamiseen.
Digivideo, kuvaajan käsikirja

Käsikirja
Tekijä: Ang, Tom

Suomentaja: Donagh Coleman ja Ilkka Rekiaro
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy
ISBN: 951-882-566-1
Sidosasu: Sid., 272 s., 18 x 26 cm
Ilmestynyt: 02/2006

Jokainen digivideokameran omistaja voi halutessaan ryhtyä elokuvantekijäksi: omasta pihasta voi tehdä elokuvastudion, kodin työhuoneesta editointipaikan ja itsestään ohjaajan. Tämä kirja antaa aloittelevalle kuvaajalle tärkeää tietoa videokameroiden ominaisuuksista sekä oheislaitteista ja välineistä kuten suodattimista, jalustoista, mikrofoneista, leikkaukseen sopivista tietokoneista ja ohjelmista. Kun perustiedot ovat hallussa, osaat kuvata entistä paremmin häät ja lomamatkat, kotivideot ja lyhytelokuvat.

Kuvaamisen ja leikkaamisen ohella käydään läpi suunnittelua, käsikirjoituksen tekoa, sommittelua, valaistusta ja äänitystä. Esimerkkeinä on erilaisia projekteja kuten perhejuhlat, yritysvideo ja luontokuvaus, joissa on otettava huomioon eri asioita. Innostava kirja antaa vankan pohjan aloittelijoille ja myös niille, jotka aikovat jatkaa digivideoiden tekoa vaativammalla tasolla.Digivideo-koulu

Uusi Digivideo-koulu opaskirja on julkaistu (kirjoitettu 27.9.2005)

Kirjakauppoihin on tullut uusi Digivideota laaja-alaisesti käsittelevä hyvä oppikirja: Jaakko Välikylän kirjoittama: Digivideo-koulu.

Kustantaja Docendo. Ohjehinta 34 Euroa, muuta Akateeminen kirjakauppalla on nyt tarjous noin 28 Euroa.

"Videokuvaus on nykyaikaisen itseilmaisun väline ja erinomainen tapa tallettaa muistoja niin sukujuhlista kuin pienokaisen ensiaskeleistakin"

"Jaakko Välikylä on digivideokuvauksen aktiiviharrastaja. Kokemusta hänellä on karttunut niin lyhytelokuvien ja mainosten kuin perinteisten loma- ja häävideoitten parissa."

Kirja on kauttaaltaan 4-värikuvitettu ja siinä on 124 sivua.

ISBN 951-846-246-1

Docendo Finland OyElävä ääni

Kirjoittanut Erkki Kivi

Elokuvaäänittämisen tähän astisesti paras suomenkielinen kirja.

Kirjoitettu joulukuussa 1974, mutta edelleen täyttä tekstiä, vaikka äänitystekniikka sinänsä on mennyt eteenpäin.

Kirjan takakansi kertoo kirjasta seuraavasti:

Elävä ääni kertoo kuinka kuvat puhuvat.

Elävä ääni on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa suomeksi julkaistu elokuvaäänistystä käsittelevä kokonaisesitys.

Elävä ääni on syntynyt Suomen Elokuvasäätiön tuella.


Kaikkiaan 140 sivua.

Meder-Offset, Espoo 1975

ISBN 951-99047-5-1Otos

Uusi elokuvanteon oppikirja: Otos

Yli 20 vuotta on odotettu uutta suomalaista elokuvateon oppikirjaan. Nyt vihdoin on sellainen ilmestynyt. Kari Pirilä ja Erkki Kivi saivat valmiiksi kirjan: OTOS, Elävä kuva - elävä ääni, ensimmäinen osa -nimisen kirjan. Kustantaja on Like yhtiö. Tämän kuvitetun 166 sivuisen kirjan ohjehinta on 28.00 Euroa.

Kirjan takakansi kertoo kirjasta seuraavasti:

Otos johdattaa lukijansa elävän kuvan ja äänen kiehtovaan maailmaan. Korkeatasoinen ja selkeästi kuvitettu elokuvan perusteos tarjoaa kokonaisvaltaisen kuvan elokuvan tekemisestä.

Kolmiosaisen kirjasarjan ensimmäinen osa keskittyy elokuvailmaisun peruselementiin, otokseen. Sen keskeisiä aiheita ovat otoksen kerronnalliset tekijät eli otoksen sisäiset kuvat ja siirtymät, rytmi, otostilan äänen ja kuvan yhteys, rajaus sekä elävän kuvan plastinen sommittelu.

Kirja tarjoaa elokuvan ammattilaisille, harrastajille ja opiskelijoille tekemisen ja toteuttamisen vaihtoehtoja. Se avaa uusia näkymiä kaikille elokuvasta ja kuvailmaisusta kiinnostuneille ja antaa ajattelemisen virikkeitä niille, jotka haluavat kunnianhimoisesti kehittää itseään elävän kuvan ja äänen taitajina.

Kun ryhdytään tositoimiin, kun kamera ja nauhoitus käynnistyvät, ovat tekijän vahvimmat ja varmimmat valtit luova intuitio ja selkäytimeen sisäistynyt teoreettinen tieto.

ISBN 952-471-481-7

Like Kustannus Oy


Kaitafilmiopas (ATT SMALFILMA)


Kirjassa Olle Törnblom käsittelee aluksi filmaamisen perustaa ja sitä miten filmaamiseen pitäisi suhtautua. Kirjassa käsitellään myös kameroiden nykijän ja sektorisulkimen tekniikkaa.

Filmejä käsitellään vain vähän, mutta sitäkin ytimekkäästi. Pohditaan myös sitä milloin kannattaa kuvata mustavalkofilmille ja milloin värifilmille. Samalla käydään läpi suotimia, väriarvoja, säilytystä ja kestävyyttä.

Kirjassa käydään läpi myös pintapuolisesti eri filmausmuodot (dokumentti, perhefilmit, näyttelijäfilmit jne.), josta huomaa kuinka kirja on suunnattu aloitteleville kuvaajille. “Kuinka laatisin kuvaussuunnitelman”- luvussa kerrotaan jopa kuvaussuunnitelmista, kuvasommittelusta, käsikirjoituksista ja ohjaamisesta, joskin hyvin pinta raapaistuna.

Lopuksi hyvin kattava apuväline luku, jossa juttua mm. jalustoista, valotusmittareista, kameroista sekä projektoreista.

Itse suosittelen kirjaa aloitteleville kuvaajille, sillä kokenut kaitafilmaaja ei juurikaan uutta löydä teoksesta. Teos on hyvä peruspohja kaitafilmaukseen.

Kirjoittanut: Olle Törnblom (1965) Suomentanut: J.B Tarvainen (1968) Kustantaja: Arvi A. Karisto OY:n kirjapaino Sivumäärä: 190s.


Englanniksi

Henkilökohtaiset työkalut