Kohina

Digivideo

Kuvassa esiintyvä rakeiselta filmiltä tai television "lumisateelta" vaikuttava ilmiö. Videokameroissa sen aiheuttaa yleensä kuvan sähköinen vahvistus Gain. Automaatilla valottavat kamerat käyttävät sitä huolettomasti varoittamatta käyttäjää mitenkään. Pahimmillaan tulos voi olla alivalotus-sivumme kaltainen.

Ammattilaiset, vaikka heillä on paljon paremmat kamerat, eivät käytä Gainia kuin enintään aivan vähän ja äärimmäisessä hädässä. Valon lisäys poistaa vahvistusten tarpeen.

Kohina korostuu videota käsitellessä ja erityisesti DVD:lle koodaus on melko toivotonta kohisevasta kuvasta.


Tässä on yritys demonstroida videon kohinaa. Se on häiritsevää rakeisuutta liikkuvassa kuvassa, mutta pysäytyskuvassa sen saa vasta runsaalla vahvistuksella ja terävöityksellä näkymään selvästi. Nämä kuvat ovat 50% suurennettuja otoksia videosta. Vasemmalla on kuvattu 500 luksin valossa hedelmiä, oikealla valoa on vain 30 luksia. Silloin kamera valitsi automaattisesti +12dB Gain eli vahvistusta signaaliin. Väritkin alkavat hävitä ja terävyys kadota, mutta oikeassa videossa silmiinpistävintä on runsas "kihinä", rakeisuus, joka muuttuu ruudusta toiseen. Se on kohinaa. Valoa lisäämällä siitä pääsee eroon.Jos tarkkoja ollaan, Gain ei ole varsinaisesti kohinan aiheuttaja, mutta se tekee kohinan näkyväksi. Videokameroissa kohinan aiheuttaa kuvailmaisimessa lämmön aikaansaama elektronien karkaaminen - lämpövuoto kennoelementissä. Kaikki menee hyvin, jos kuvasignaalia on riittävästi, eli on valoa. Kun kuvataan hämärässä, varsinainen kuvasignaali on heikko tai lähes olematon ja sitä vahvistettaessa lämpövuodon osuus korostuu.

Käytännössä tietysti myös vahvistimissa on aina oma kohinansa, mutta tässä tapauksessa se jää kuvakennon voimakkaamman kohinan peittoon. Täysin kohinatonta analogista signaaliahan ei voi ollakaan, sillä jopa sähkön kulku itse aiheuttaa kohinaa, elektronien törmäyksissä (ns. raekohina). Tilanne muuttunee vasta, kun huoneenlämmössä toimiva suprajohde keksitään.

Henkilökohtaiset työkalut