Kolmipistevalaisu

Digivideo

Kolmella valaisimella suoritettu henkilövalaisu. Erittäin yleinen periaate televisiovalaisussa. Se tuottaa suhteellisen hyvän lopputuloksen paikoissa, missä valaisimia voi helposti siirrellä esimerkiksi ripustettuna.

Valaisimet ovat nimiltään päävalo, tasoitusvalo ja takavalo. Televisioslangilla jälkimmäisiä kutsutaan yleisesti tasuriksi ja takikseksi. Päävalolla on lukuisia nimityksiä.
Päävalo on yleensä henkilön edessä kasvojen muodosta riippuen oikealla tai vasemmalla tai suoraan edessä jos henkilö ei kääntele päätään joka suuntaan. Se on ylhäällä noin 45 asteen kulmassa siten, että silmät näkyvät. Joillakin ihmisillä silmät ovat hyvin syvällä, ja päävalo on tuotava alaspäin jopa 30 asteen kulmaan. Televisiossa käytetään yleisesti "kovaa" päävaloa, fresnel-tyyppistä valaisinta, jolla tarvittavat tehot saadaan kaukaakin.
Tasoitusvalo on usein symmetrisesti päävalon kanssa vastakkaisella puolella kasvoja. Se voi olla reilusti sivummalla ja alempana. Se on usein pehmeää valoa suuri pinta-alaisesta valaisimesta tai harsoilla tai kalvoilla pehmennetty. Ryhmiä valaistessa tasoitusvalo voi olla yhteinen vaikka päävalo on jokaisella oma. Tasoitusvalo on teholtaan yleensä heikompi kuin päävalo, jolloin kasvoja muotoilevia varjoja syntyy päävalosta. Tasoitusta säätämällä niiden voimakkuus pystytään hallitsemaan.
Takavalo tulee henkilön takaa tai takaviistosta melko korkealta osuen hiuksiin ja hartioihin. Se irrottaa henkilön seinästä. Se on usein epärealistinen, mutta parantaa kuvaa erityisesti melko huonolla televisiokuvan erottelutarkkuudella. Elokuvissa sen käyttö ei ole yhtä yleistä. Sitä voi käyttää myös antamaan poskiin kiiltoa, usein väriäkin.

Henkilökohtaiset työkalut