Kuvasuhde

Digivideo

Elokuvan tai videon pidemmän sivun suhde lyhempään. Aivan tarkkaan ottaen se olisi vaakasivun suhde pystysivuun, jos ajatellaan, että kuva voisi olla myös pystykuva. Sellaisia elokuvia ei kuitenkaan yleisesti ole. Videota joku on kokeillut.

Vanhassa elokuvassa suhde oli lähellä myöhemmin television kuvasuhteeksi vakiintunutta 4:3. Nyt televisiossa on vakiintumassa uusi laajakuva, joka ilmaistaan suhteella 16:9. Elokuvissa nuo on ilmaistu iät ja ajat helpommalla tavalla, desimaalilukuina. Murtolukujen sovittaminen laskutoimituksiin on hankalaa kun esimerkiksi pitäisi laskea valkokankaan leveys metrin korkuiselle projisoinnille laajakuvamuodossa 16:9. Elokuva-alan merkintä 1.78 kertoisi heti, että leveyttä tarvitaan 1.78m. Lavasteiden ja rakennelmien suunnittelussa tieto kuvasuhteesta on oleellinen ja voi säästää suuriakin summia, jos seinien ei tervitsekaan olla niin korkeita.

4:3 on siis 1.33 ja laajakuva on 1.78. Joskus käytetään myös pidempää merkintää 1.78:1, mikä sinänsä on turha, koska kaikki elokuvan kuvasuhteet kerrotaan suhteessa yhteen. Kenties tv-merkinnän esimerkin vuoksi ykkönen on laitettu usein virallisissa tiedotteissa mukaan. Nykyiset laajakangaselokuvat ovat usein kuvasuhteessa 2.35 ja tv-elokuvia tehdään 1.66 tai 1.85 kuvasuhteilla.

Laajakuva-sivumme kertoo lisäinformaatiota.

Henkilökohtaiset työkalut