Laajakulmalisäke

Digivideo

Laajakulmalisäkkeen vaikutus: Kuvat ovat samalta paikalta samalla polttovälillä, vain laajakulmalisäke lisättiin oikean puoleiseen kuvaan.

Lisälinssi, joka objektiivin edessä laajentaa kuvakulmaa. Niitä on hyvin monen tasoisia ja hintaisia. Paremmilla voi käyttää zoom-objektiivia koko matkaltaan ja kuva pysyy terävänä. Halvimmilla kuva ei ole koskaan terävä ainakaan reunoihin asti.

Laajakulmalisäkkeessä on optisen laadun lisäksi tärkeä tekijä kerroin, luku, joka ilmaisee paljonko lisäke laajentaa kuvaa. Esimerkiksi 0.5x puolittaa polttovälin ja lähes kaksinkertaistaa laajimman kuvakulman. Laajimmillaan lisäkkeet ovat noin 0.3x ja niiden kuvakulma on lähelle 180 astetta kulmasta kulmaan diagonaalilla mitaten. Maltillisia lisäkkeitä ovat 0.6-0.8x. Laajemmat 0.5-0.3x pyöristävät suoria viivoja aika tavalla kuvan laidoilla ja kameran liikkuessa perspektiivi muuttuu oudosti.

Tässä kuvaparissa on samoilta jalansijoilta kuvattu samalla polttovälillä sama kohde. Oikean puoleiseen kuvaan vain lisättiin laajakulmalisäke 0.38x. Perusteellisemmin asiaa selvitetään Digivideosivuston artikkelissa.

Valintakriteerit

  • Laajennuskerroin
  • Onko läpizoomattava, joissakin piirto heikkenee telepäässä
  • Piirtokyky, riittääkö reunapiirto kameralle
  • Tuleeko mustia kulmia, optinen kuvanvakain saattaa aiheuttaa mustia kulmia, samoin lisäkkeen etäisyys kameran omasta objektiivista.
  • Käykö lisäke suoraan kameran kierteisiin vai joudutaanko laittamaan sovitusrengas kameran ja lisäkkeen väliin.

Eri mallien väliset erot kuvauksessa

  • Käytännössä on havaittu että kameranvalmistajan valmistama laajakulmalisäke on laadukkaampi kuvan suhteen kuin jonkun lisäkevalmistajan tekemä. Canon, Panasonic ja Sony ovat laadukkaita lisäkkeen valmistajia kun ottaa sen HD-mallin
Henkilökohtaiset työkalut