Laajakuva

Digivideo

Laajakuva videossa tarkoittaa 16:9 kuvasuhdetta.

Laajakuva on 2000-luvun alun uusia termejä. Tarve tuli eteen, kun Suomessa ja muissakin eurooppalaisissa maissa aloitettiin siirtymä digitelevisioon. Suomessa aloitus tapahtui 2001 ja kokonaan laajakuvaisessa digitelevisiossa ollaan 2007.

Perinteinen kuvamuoto videossa ja jo kaitafilmillä sekä vanhoissa televisiovastaanottimissa oli 4:3, eli perinteiseen elokuva-alan tapaan 1.33:1, lyhennettynä ytimekkäästi 1.33. Tämä tarkoittaa, että vaakasuora sivu on pituudeltaan 1.33 kertaa pystysivu. Tuo on lähellä alkuperäistä filmikokoa 1800-luvun lopulta.


EBU määritteli laajakuvan silloisen teräväpiirto- ja tulevan digitelevision tarpeisiin 1990-luvun alussa ja jostakin syystä se määriteltiin kuvasuhteeksi 16:9. Ehkä sopivampia kokonaislukuja ei ollut käytettävissä. Sanotaan, että televisioinsinöörit halusivat oman kuvamuodon, joka ei muistuttaisi elokuva-alan määrittelyitä. Tulokseksi saatiin varsin epäkäytännöllinen ilmaisu 16:9. Kuvamuodolla tavoiteltiin silloin yleisten 1.66 ja 1.85 suhteisten elokuvien helppoa esittämistä televisiossa rajaamatta tai vain pienellä rajauksella. 16:9 on näiden välimuoto, kuvasuhteeltaan 1.78. Varsinaiset laajakangaselokuvat ovat paljon leveämpiä, esimerkiksi 2.35 ja silloin laajakuvaiseenkin televisioon jää niitä oikein esitettäessä runsaasti mustaa ylös ja alas.


kuvasuhteet 4:3 ja 16:9

Perinteinen videokuva eli 4:3 kuva, kuvasuhteessa 1.33 sekä oikealla laajakuva eli 16:9 kuva, kuvasuhde 1.78. Kuvauskohteena Zilga viiniköynnöksen satoa ulkona Tampereen Raholassa etelärinteellä syyskuun alussa 2006.


Videokameroissa laajakuva oli aluksi joissakin kameroissa tehty vain rajaamalla mustilla palkeilla ylhäältä ja alhaalta, mikä tietysti huononsi kuvan pystytarkkuutta, kun kuva tehtiin pienemmältä alueelta. Tätä ilmiötä nimitetään letterboxiksi. Se kyllä helpotti esittämistä vanhoissa 1.33-suhteisissa televisioissa. Laajakuvatelevisiot kuitenkin yleistyvät nopeasti ja koko kennolla tehty anamorfinen laajakuva on nyttemmin lähes kaikissa uusissa videokameroissa. Laajakuva tai ei, vakioresoluution (SD) videokameroissa kuva on nauhalla 720x576 pikseliä kooltaan. Laajakuva vain esitetään leveämpänä. Se ei siis lisää tarkkuutta kuvaan. Tässä kohdin puhutaan pikselien sivusuhteesta eli pikselit levitetään näytössä. Perusvideolle levenemistä tapahtuu PAL-järjestelmässämme 1.094 kertaisena, mutta laajakuvan pikselit ovatkin jo 1.459 kertaa leveämpiä kuin korkeita.

HD- ja HDV-kameroissa laajakuva 1.78 muodossa on ainoa käytössä oleva kuvasuhde. Niistä ei vastaavaa pikselimärää voi esittää, sillä kameroita ja talletustapoja on lukuisia erilaisia.

Henkilökohtaiset työkalut