Lehtiä

Digivideo

Tällä sivulla esitellään alan lehtiä

Ensiksi suomenkielisiä lehtiä ja sen perässä muunkielisiä lehtiä


Suomenkielisiä lehtiä:

Kaitafilmilehti, nykyisin Filmaaja.

Tämä on vuodesta 1955 ilmestynyt suomenkielinen elokuvauksesta kirjoittava lehti. Sitä julkaisee Filmi- ja Videokuvaajien Liitto ( www.fvl.fi ). Vuodesta 2005 Filmaaja ilmestyi DV-Videolehden sisässä ja joulukuusta 2005 se on ilmestynyt Kameralehden sisässä. Lehti ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Liitolla on varastossa vielä jonkin verran vanhoja lehtiä. Niitä voi tiedustella sähköpostilla osoitteesta: lauritravels@hotmail.com Vanhojen Kaitafilmi -lehtien artikkeleita on talletettu kirjastojen yhteiseen Aleksi -tietokantaan. 16.7.2004 mennessä sinne oli talletettu tiedot 269 eri kaitafilmi artikkelista. Monissa kirjastoissa vanhoja lehtiä on sidottu kirjoiksi ja niitä voi lainata tai niitä saa katsella lukusalissa. Filmaaja lehti lopetti yhteistyösopimuksen Kameralehden kanssa ja julkaisee nyt Filmaaja-lehteä PDF-versiona www.fvl.fi WEB-sivuillaan.


Kameralehti.

Tämä on 12 numeroa (joista 3 kaksoisnumeroa) ilmestyvä kuvaukseen erikoistunut lehti. Vuoden 2006 aikana se julkaisi 4 kertaa vuodessa myös elokuvauksen teemanumerot, joissa mm. Filmaaja -lehden sivut ovat. Vuonna 2007 Kameralehti julkaiseen jälleen 4 numeroa, joissa Filmaaja -sivut. Numerot ovat tammikuu, toukokuu, syyskuu ja joulukuu. WEB: www.kameralehti.fi Filmaaja lehti lopetti yhteistyösopimuksen Kameralehden kanssa ja julkaisee nyt Filmaaja-lehteä PDF-versiona www.fvl.fi WEB-sivuillaan.


DV-Videolehti.

Tämä on syksystä 2003 syksyyn 2005 ilmestynyt korkeatasoinen suomenkielinen videokuvaukseen ja elokuvien tekemiseen erikoistunut lehti. Päätoimittajana oli Kari Leponiemi. Lehti ilmestyi 4 kertaa vuodessa. On nyt jo keräilyharvinaisuus. Vuoden 2005 numerot sisälsivät myös FVL:n (Filmi- ja Videokuvaajien Liitto) Filmaaja -sivut.


Visio.

Tämä on enemmän ammattipuolen videoon, editointiin, valaistukseen, äänityksiin erikoistunut lehti. Matti Laipio toimii lehdessä päätoimittajana. WEB: http://www.stellatum.fi/index.phtml?osasto=2&kieli=suomi&lehti=36


Kaita-Ville.

Tämä lehti ilmestyi Turussa. Oli eloisa ja informatiivinen. Nykyjään keräilyharvinaisuus.


FAX-News (nimestään huolimatta suomenkielinen).

Tämä ilmestyi noin 4 kertaa vuodessa ja toimitetiin tilaajille pääasiassa FAX-laitteden välityksellä. Siitä lehden nimi. Myöhemmin se toimitetiin myös sähköpostitse. Tämä on 1990 luvun lopulla alkanut lehti jota toimittivat Juha Kaitainen ja Martti Riekki. Lehti kirjoitti videotoiminnasta Suomessa ja maailmalla sekä yhdistysotiminnasta eri paikkakunnilla. Lehti lopetti toimintansa 2000 luvun alkupuolella. Numeroita julkaistiin ilmeisesti noin 60 kpl. Keräilyharvinaisuus.


MikroBitti

Tämä lehti testaa usein videokameroita ja myös tietokoneissa toimivia editointi ohjelmia ja DVD-levyjen teko-ohjelmia.


MikroPC

Tämä lehti testaa usein videokameroita ja myös tietokoneissa toimivia editointi ohjelmia ja DVD-levyjen teko-ohjelmia.


Tekniikan Maailma.

TM lehti on aina silloin täällöin kirjoittanut kaitafikameroista ja -projektoreista. Sitten videokameroista ja viime aikoina myös videoprojektoreista. Myös tietokoneella tehtävästä videoiden editoinnista se on kirjoittanut. TM lehti ylläpitää sähköistä hakemistopalvelua, jonka kautta voi etsiä joitain esimerkiksi videokameraa ja saa tuloksena tietää missä lehdessä siitä kamerasta on ollut kirjoitus. Monista jutuista lehti toimittaa edelleen kopioita. ( http://www.tekniikanmaailma.fi/arkisto/ )


Tietokone

Tämä lehti testaa usein videokameroita ja myös tietokoneissa toimivia editointi ohjelmia ja DVD-levyjen teko-ohjelmia.


Ulkomaisia lehtiä:


Amateur CINE world (UK)

Tämän on harrastelija-kuvaajille suunnattu lehti. Oli johtava lehti 1950-luvulla UK:ssa.


American Cinematographer (USA)

Tämä on huipputason, myös ammattilaisille, filmille kuvaavan lehti. Ilmestyi USA:ssa. Suomen Elokuva-arkistossa on täydellinen kokoelma näitä lehtiä. Olen nähnyt muutamia numeroita ja olen mykistynyt. Lehti on ilmestynyt vuodesta 1920. Kädessäni on numero 10/1968. Siinä on juttua Arri 35 mm kamerasta ja Mitchel S35R kamerasta, joka on äänivaimennettu. Myös Eclair lupaa kamerassaan 5 sekunnin kasetin vaihdon. Siis ammattilaisille tarkoitettu.


Digital Video (Ruotsi)

Tämä lehti on yleisesti myynnissä Suomessa hyvin varusteuissa lehtipisteissä. Ruotsinkielen taitoisille hyvä lehti.


Digital Video (UK)

Tämä on UK:ssa (Iso Britania) ilmestyvä tavallisille harrastelijoille tarkoitettu korkeatasoinen lehti. Joka lehdessä täydelliset sen hetken kamera- ja ohjelmistojen markkinakatsaukset. Lehti on myynnissä Suomessa hyvin varustetuissa lehtihyllyissä, kuten esimerkiksi monissa City-Market myymälöissä. Joka numerossa tulee mukana DVD-levy, jossa on video-ohjelmistoja ja videonäytteitä. Lehdessä on lukuisia "kädestä pidellen tehtyjä opetusjuttuja" eri videoeditointiohjelmistoille. DVD:llä tulee usein uusimmat ilmaiset kokeiluversiot editointiohjelmista.


DV (Digital Video, USA)

Tämä lähes ammattilaisten tai puoliammattilaisten lehti on myynissä esimerkiksi Akateemisessa Kirjakaupassa. Pitää muistaa, että USA:ssa on käytössä NTSC-videon värijärjestelmä ja siten jotkut laitteista eivät sovi Suomen PAL-video värijärjestelmään. Myös heidän web-sivut sisältävät paljon hyvää tietoa: www.dv.com


Film & Video Maker (UK)

Tämä on UK:ssa (Iso Britannia) ilmestyvä harrastelijoiden lehti. Ilmestyy 6 x vuodessa. Julkaisija on UK:n Liitto: IAC. Web-sivut: www.theiac.org.uk


Movie Maker (UK)

Tämä oli 1970-80 -luvuilla hyvä UK:ssa ilmestynyt kaitafilmauksen erikoislehti. Nyt keräilyharvinaisuus.


Small Format (eng.kielinen) / Schmal Film (saksankielinen) (Saksa)

2000 -luvulla alkaneen saksalaisen Schmal Film -lehden tekijä Jürgen on alkanut tehdä myös englaninkielistä lehteä Small Format. Vuosikerta maksaa jotain 69 euroa/6 nroa. Digivideo.fi aktivisti E. Tikkanen myy lehden irtonumeroita halukkaille. (Erkki Tikkasen kotisivut: www.super8.fi ) Erkki luonnehtii näitä kaitfilmauksen erikoislehtiä näin. "Olen lueskellut tuota saksankielistä versiota jo aika kauan, se on täyttä tavaraa joka numero, näyttää siltä, että englanninkielinen painos tulee olemaan yhtä täynnä hyvää luettavaa. Lehdethän eivät ole identtisiä, eli ovat eri juttuja täynnä, se onkin hyvä." WEB: www.smallformat.de


Super8Filmaker (USA)

1970-80 -luvuilla ilmestynyt hyvä USA-lainen kaitafilmauksen erikoislehti. Nyt keräilyharvinaisuus.


Super 8 Today (USA)

Super 8 Today lehti on alkanut ilmestyä vuoden 2005 lopulla, joka toinen kuukausi, tilaushinta lentopostina Suomeen 49.95 USD, joka euroina on jotain 40,00. Tunnettu superkasitouhaaja Chris Cottrill on lehden takana. WEB: www.super8today.com


Video (Saksa)

Tämä on Saksassa ilmestyvä videoalan lehti. Siinä on paljon televisioiden ja digiboxien, DVD-asemien jne testejä. Mutta myös heidän videokameroiden testit ovat korkeatasoisia ja myös editointiohjelmien testit. Mikä parasta, joka numerossa on kumalatiivinen lista kaikista heidän siihen asti testatuista parhaista tuotteista (jokaisessa kategoriassa). Myynnissä Suomesa hyvin varustetuissa lehtipisteissä. ( www.video-magazine.de )


Tein kirjoituksen ulkomaisista video-lehdistä suomalaiseen lehteen: DV-Videolehti, numero 1/2003. Siinä on esitelty alkaen sivulta 70 kaikkiaan 17 eri videolehteä ympäri maailmaa. (Tätä lehteä on edelleen saatavissa minulta ilmaiseksi, postikulut veloitetaan. Lähetä tilaus tai lisätietopyyntö sähköpostilla osoitteeseen: lauritravels@hotmail.com )

Henkilökohtaiset työkalut