Anamorfinen

Digivideo

Uudelleenohjattu sivulta Letterbox

Letterbox ja anamorfinen ovat erilaisia tapoja tehdä videossa laajakuvaa. Muitakin nimityksiä käytetään.

Anamorfinen on ollut perinteinen tapa tehdä laajakangaselokuvia, kuvaa laajentava (sivusuunnassa litistävä) linssi objektiivin edessä ja vastaava linssi projektorissa oikaisemassa kuvauksen aikaiset virheet. Samalle filmille piti saada mahtumaan leveämpi kuva, joten ilman korjausta toistossa ihmiset olisivat laihoja tikkuja ja kuvasuhteet vääristyneet.

Letterbox tuli televisioon tapana esittää laajakuvaa silloisessa normaalitelevisiossa 4:3 kuvasuhteessa. Kuvan ylä- ja alaosaan laitettiin mustat palkit, joilla kuvaa kavennettiin. Tätä samaa metodia sovellettiin kuvaukseenkin ensimmäisissä laajakuvaa tekevissä videokameroissa. Tästä on seurauksena selvästi huonompi kuva laajakuvatelevisiossa, kun melkein kolmannes kuvan korkeudesta on uhrattu mustille palkeille.

Anamorfisia lisäkkeitäkin on muutamiin videokameroihin, mutta yleisemmäksi tavaksi on muodostunut tehdä sivuttaislitistys sähköisesti kuvausvaiheessa. Tästäkin metodista käytetään melko yleisesti nimitystä anamorfinen ja tulos onkin sen kaltainen. Kuva on oikein laajakuvatelevisiossa, mutta 4:3 vastaanottimissa kuva vääristyy. Toisaalta DVD-soitin osaa muodostaa siitä letterbox-version sitä vaativaan näyttöön. Editointiohjelmissa on yleensä mahdollisuus tehdä letterbox-esityskopio laajakuvaisesta videosta, jos tietää sitä katsottavan vanhasta vastaanottimesta, eikä DVD-soitinta ole käytettävissä.


Letterbox ja anamorfinen kuva 4:3 telkkarissa

Vanhassa 4:3 televisiossa laajakuvalle käy näin: Letterbox-kuva vasemmalla, kuvasuhteet ovat oikein, mutta osa kuvasta on uhrattu mustille palkeille. Oikealla anamorfisena kuvattu, joka on leveyssuuntaan litistynyt.


Laajakuvatelkkarissa anamorfinen ja letterbox laajakuva

Laajakuvatelevisiossa taas käy näin: Vasemmalla anamorfinen, jossa mittasuhteet ovat oikein, oikealla letterbox-kuva. Letterboxinkin saa joissakin vastaanottimissa zoom-toiminnoilla oikean muotoiseksi, mutta suurentaminen heikentää kuvan laatua, eikä korjaus usein tapahdu automaattisesti.


Monesti laajakuvatelevision kuva on tämän näköinen, kun originaali on letterboxina kuvattu laajakuva, joka lähetetään 4:3 kuvasuhteella. Jäljelle jää pieni kuva keskellä ruutua ja paljon mustia reunoja. Tällainen käsittely oli varsin yleistä 2006. Jopa digikanavilla esitetään vanhaan kuvamuotoon nauhalle talletettuja ohjelmia, joissa usein on letterbox-tyyppistä laajakuvaa. Myös laajakuvaisia elokuvia on voitu nauhoittaa letterbox-muodossa ja nyt niitä esitetään uusintana vanhalta nauhalta. Tuota voi kaukosäätimellä suurennella, mutta ei se laatua paranna. Kuvasuhde on kuitenkin oikein, eikä laihoja tai pullukoita ihmisiä esiinny koko ajan.

Henkilökohtaiset työkalut