Loisteputki

Digivideo

Sisällysluettelo

Loisteputki

Idman keittiövalaisin kahdelle loisteputkelle elektromagneettisella ballastilla. Putket T8, Osram päivänvalo 954. Valkoinen, valoa tasoittava muovikansi on poistettu.
Suurenna
Idman keittiövalaisin kahdelle loisteputkelle elektromagneettisella ballastilla. Putket T8, Osram päivänvalo 954. Valkoinen, valoa tasoittava muovikansi on poistettu.

Loisteputki on valoa tuottavana elementtinä noin kahdeksan kertaa tehokkaampi kuin hehkulankaan perustuvat lampputyypit, mutta se on myös isompi, eikä siitä saada linsseillä ja heijastimilla yhtä tehokkaasti valoa keskittäviä valaisimia kuin esimerkiksi halogeenivaloista. Pehmeää yleisvaloa tuottavana valaisimena se on kuitenkin ylivoimainen niin kotivalaistuksessa kuin toimistoissa tai jopa videokuvauksessa. Loisteputken kestoikä on keskimäärin kymmenkertainen hehkulamppuun verrattuna.

Eri kokoisia putkia

Loisteputkikin on kehittynyt vähitellen vuosikymmenten saatossa ja niinpä siitä on useita erilaisia lampputyyppejä. Yleisesti ottaen putken läpimitta on pienentynyt ja teho lisääntynyt vuosien kuluessa.

Vanhin käytössä oleva tyyppi on 38mm paksuun putkeen perustuva T12. Vain niitä on vanhalla magneettiballastilla, joka on raskas rautamöykky, joka sytyttää putken välkkyen ja kuluttaa enemmän tehoa kuin nykyiset mallit. Uusissa malleissa on elektroninen sytytys. Putkien valikoima 38mm kokoisena alkaa myös olla hyvin pieni, joten voisi jo todeta tämän paksun putken olevan poistumassa.

Sillä on kuitenkin sama kaksipiikkinen kanta G13 ja samat pituudet kuin nykyaikaisemmalla T8 putkella, joka on 26mm paksu. Se on yleisin nykyaikainen loisteputki. Sen lisäksi on vielä T5, joka on vain 16mm paksu ja sillä on erilainen kanta (G5) ja eri pituudet kuin T8:lla, joten ne eivät ole vaihtokelpoisia. Ennen kauppaan menoa kannattaa tarkistaa, onko putki paksun peukalon vaiko miehen pikkurillin paksuinen. Pituusmitta tai wattimäärä kertoo tärkeän tyyppimerkinnän kauppiaalle heti.

T8 putket ovat pituudeltaan ja teholtaan seuraavat: 18W = 60cm, 36W = 120cm, 58W = 150cm.

Ohuemmat T5 putket ovat vastaavilta tehoiltaan: 14W = 55cm, 21W = 85cm, 28W = 115cm.

Näiden tehokkuus, joka ilmoitetaan lm/W eli Lumen valotehoa Wattia kohden on suunnilleen sama, esimerkiksi 93 lm/W. Tehot vaihtelevat aika tavalla riippuen esimerkiksi valon väristä ja värin toiston tasaisuudesta. Tehokkaimmat ovat "piikikästä" valoa tuottavia. Vain T8 putkissa on kattava värivalikoima. T5 tyyppisiä ei hyvällä värintoistolla vielä 2007 löydä, eikä värin valintamahdollisuutta juuri ole.

Eri värisiä putkia

Osram 950 valonjakautuma
Suurenna
Osram 950 valonjakautuma
Osram 830 valonjakautuma
Suurenna
Osram 830 valonjakautuma

Loisteputkia valmistetaan lukuisia eri värisävyjä. Niitä on lämmintä valkoista, Cool Whiteä, luonnonvaloa, päivänvaloa, Cool Daylight ja monia muita. Varsinaisia videokuvaajalle tärkeitä ominaisuuksia kuten värilämpötilaa tai värintoiston laatua saa kaivella pitkään, eikä aina löydä sittenkään. Merkinnätkin ovat muuttuneet ajan kuluessa. Nyt eri tehtailla on sama kolminumeroinen koodi, joka on osoittautunut aivan liian epätarkaksi. Siihen saattaa löytyä tarkennuksia tehtaan tuotesivuilta netistä, joskus putken pakkauksestakin. Eri tehtaiden samat numerot eivät takaa samanlaista putkea, mutta vähän sinne päin edes.

Numerosarjan ensimmäinen numero ilmoittaa karkeasti värintoisto-indeksin. Vaihteluväli on 6-9 ja 9 tarkoittaa kansanomaisesti sanoen, että yli 90% väreistä on oikein. Saman yhdeksikön taakse kätkeytyy hyvin erilaisia putkia ja niistä parhailla on värintoistoindeksi Ra 98, toisilla taas 90. Kuutosella tai seiskalla alkavilta putkilta on turha toivoa tasaista värintoistoa. Yllä on kahdelle Osramin putkelle värintoisto eli "säteilyn spektrinen jakauma" tehtaan ilmoituksen mukaan. Loisteputkellahan ei ole spektriä, jatkuvaa valoa, vaan se muodostuu eri värisistä piikeistä, joista parhaimmillaan muodostuu melko yhtenäinen värin toisto. Osram 950 edustaa parasta värintoistoa tällä hetkellä. Sen indeksi on 98. Vertailuna olevan Osram 830 putken värintoistoindeksiksi ilmoitetaan 80-89. Valoa "piikikkäämpi" 830 tuottaa 45% enemmän kuin esim kirjapainojen värintarkkailuun tarkoitettu "De Luxe, Colorproof" 950. Ero on siinä, että 830 tekee valon muutaman voimakkaan väripiikin avulla kun taas 950 toistaa tasaisemmin koko näkyvän valon alueen. Ei ole vaikea päätellä, kumpi toistaa enemmän värisävyjä.

Värilämpötilat

Tuotekoodin kaksi viimeistä numeroa ilmaisevat lampun värilämpötilan Kelvin-asteissa, kun perään lisätään pari nollaa. 950 tarkoittaisi 5000 Kelviniä eli lähellä päivänvaloa olevaa putkea. Tuotetiedoissa kuitenkin kerrotaan sen olevan 5500 tai 5300 Kelvinin putki, eli pyöristystä tapahtui heti kättelyssä. 830 taas tarkoittaa 3000 Kelvinin keinovaloa. Halogeenivalohan on 3000-3200K. Putkia on myös 2700, 4000, 5000, 5400, 6500 ja 7500 Kelvinin nimellislämpötiloille, mutta kun noiden putkien värintoisto vielä on heikkoa, kovin tarkkaa vastaavuutta on turha odottaa. Kylmän tai lämpimän eron ne kertovat. Pienet luvut ovat lämpimiä, isot kylmiä. 30 tarkoittaa hehkulampun tapaista väriä, 50-54 päivänvaloa muistuttavaa. Tarkkuus riippuu sitten ensimmäisestä numerosta.

Ongelmat videokuvauksessa

Suurenna

Loisteputkia on vältetty elokuvien teossa niiden välkynnän takia. Tuo on ollut iso ongelma vanhojen lampputyyppien ja filmikameran kanssa, mutta nykyaikaiset elektronisilla ballasteilla varustetut loisteputkilamput ja videokamera poistavat varsinaisen välkynnän kokonaan, mutta vaaroja on silti matkassa. Kuva pysyy täysin vakaana vain kun valotusaika on sama kuin sähkön taajuus, meillä siis 1/50 sekunti. Vaikeuksiin ovat joutuneet esimerkiksi ne, jotka ovat kuvanneet meikäläisillä kameroilla USA:ssa, missä sähkö onkin 60Hz. Heidän kameransa valottavat 1/60s ja asia on siellä kunnossa. Huojuvaa videota, jossa värit ja vähän kirkkauskin vaihtelevat koko ajan, voi saada aikaan valottamalla nopeammalla valotusajalla. Muutoksen suuruus riippuu valotusajasta. Sama virhe näkyy jutun alussa olevassa kuvassa (pikkukuva oikealla). Se on kuvattu valokuvauskameralla 1/300 sekunnin valotusajalla. Molemmat putket ovat samanlaiset päivänvaloputket, mutta taaempi on hieman eri vaiheessa ja siitä tulevat punertavat tehot läpi. Tuosta asemasta kuvatuissa kuvissa vain yhdessä oli tämä "virhe".

Videokuvauksessa on totuttu siihen, että eri väriset valot hoidetaan balansoimalla kamera siinä valossa. Periaatteessa tuo pätee loisteputkivaloihinkin, mutta huonomman värintoiston putkilla se voi olla mahdotonta. Kamerat yleensä korjaavat vain värilämpötilan muutoksia eli oranssinpunainen - sininen akselia. Jos valossa on voimakkaita vihreitä piikkejä, ne saattavat jäädä vihertämään. Myös violettia virhettä esiintyy. Turvallisin valinta on 950-tyyppinen päivänvaloputki ja päivänvalobalanssi. Lämpimistä valkoisista voi olla vaikeampi löytää oikean väristä.

Ääniongelmia saattaa syntyä loisteputkien läheisyydessä tai jos äänikaapelit ja loisteputkien sähköjohdot risteilevät. Erityisen yleistä tämä on, jos käytetään suojaamattomalla kaapelilla ja miniplugi-liittimillä varustettuja mikrofoneja. XLR liitäntä ja asialliset kaapelit poistavat nämä ongelmat.

Energiansäästölamput

Ne ovat pieniä loisteputkilamppuja, jotka on tehty hehkulampun kierrekantaan sopiviksi. Niiden kehitys on vielä alussa, mutta parhaat kelpaavat apuvaloiksi. Yli 20W säästölampuilla voi korvata huoneen hehkulamppuja ja saada lisää valotehoa. Sellainen vastaa noin satawattista hehkulamppua. Niitä voi sijoitella huoneeseen useamman, jos haluaa videota kuvata. Noiden värit ovat melko epämääräisiä ja vaarana on saada vihreitä tai muutaman kuukauden päästä vihertyviä lamppuja. Jotkut tehtaat yrittävät noudattaa niissäkin samaa kolminumeroista tuotekoodia kuin loisteputkissa, mikä olisi aivan järkevää, jos laatu vain vastaisi numerointia. Toistaiseksi (vuonna 2007) vain pari merkkiä on todettu laadultaan kelvollisiksi pidemmässäkin käytössä, Osram ja Megaman. Markettien halpatarjouksista moni on menettänyt uskonsa energiansäästölamppuihin. Luvatut tehot eivät pidä paikkaansa, väri on kauhea ja kestävyyskin heikko.

Loisteputkista on myös mutkille taiteltuja, pikku sytyttäjällä varustettuja, kaksi- tai nelinastaisia malleja, jotka mahtuvat vaikkapa eteisen tai kylpyhuoneen pyöreisiin valaisimiin. Periaatteessa niissäkin on sama numerokoodi, mutta parempia malleja ei vain löydä kaupasta. Tehtaiden nettisivuilla niitä jo saattaa olla.

Lisätietoa

Suomalainen Wikipedia

Englanninkielinen Wiki kertoo perusteellisemmin esimerkiksi värisävyt

Kino-Flo valmistaa loisteputkilamppuja kuvaustarkoituksiin. Mini-Flo on legendaarinen pikku loisteputkivalaisin vaikkapa auton sisätilojen valaisuun.

Cinefiller on yksi vaihtoehto loisteputkia käyttäväksi kuvausvaloksi.

Henkilökohtaiset työkalut