Luksi

Digivideo

Luksi (lx)

Valaistuksen voimakkuuden yksikkö. Asteikko on logaritminen pimeän 0 luksista kirkkaan auringonpaisteen 100.000 ja ylikin. Hyvin valaistussa toimistohuoneessa on noin 500 luksia, kotioloissa usein alle 100.


Rinnakkainen mittayksikkö on footcandela (fc) niissä maissa, joissa etäisyyksiä mitataan jaloissa. Se on (tarkkaan määritellyn) yhden kynttilän valo jalan päästä. Lukseissa mitaten se on 10.76, mutta yleisesti käytetään muuntokerrointa 10, sillä valotuksen kannalta oleellisia ovat vasta kaksinkertaiset erot lukemissa.

Videokuvaajan kannalta oleellista on, onko lukseja normaalin työpisteen 300 vai heikosti valaistun huoneen 30 luksia. Tällä välillä kuva huononee merkittävästi, kohina (lumisade) lisääntyy, värit haalistuvat ja terävyys kärsii. Kuvan kannalta sen sijaan ei paljon merkitse onko valoa pilvisen päivän 1000 tai suoran auringonpaisteen 100.000 luksia.

Kameratehtaiden ilmoittamilla muutaman luksin minimivalontarpeilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Karkeasti pyöristäen voisi sanoa, että 1 luksi tarkoittaa yhden kynttilän valoa metrin päästä muuten pilkkopimeässä tilassa. Lähes kaikilla kuluttajakameroilla on vaikeuksia jo 100 luksissa ja 30 luksia tuottaa selvästi heikentynyttä kuvaa.

Lumen (lm) (ON VALOVIRRAN YKSIKKÖ, EI MITÄÄN TEKEMISTÄ KIRKKAUDEN KANSSA, sama määrä lumenia voi olla hajonneena hehtaarin pimeälle pellolle tai yhdessä sokaisevan kirkkaassa sädekimpussa) on valolähteen kirkkauden yksikkö ja se eroaa luksista siten, että luksi ottaa huomioon valon etäisyyden kohteesta ja mahdolliset käytetyt heijastimet, kokoavat linssit tai himmentävät kalvot valon kulkureitillä, eli se ilmoittaa valaistuksen voimakkuuden valitussa mittauspaikassa. Kuvauskohteen ominaisuuksia kuten tummuutta tai heijastusominaisuuksia luksi ei ota huomioon, joten luksimittari ei ole valotusmittari.

Numerotietoa muualla

Wikin antamia valaistusvoimakkuuden arvoja erilaisille valaistuksille

60 ja 100W hehkulamppujen etäisyydet tavoiteltaessa 100 luksin valaistusta

Henkilökohtaiset työkalut