Lähikuvaus

Digivideo

Uudelleenohjattu sivulta Makro
Suurenna

Lähikuvaus tai makrokuvaus on pienten kohteiden kuten hyönteisten, kukkien tai pienten esineiden kuvausta.

Sisällysluettelo

Lue juttu lähikuvauksesta

Perusteellinen selvitys: Jukka Virtasen juttu Luonnon lähikuvauksesta Digivideon artikkeliosastolla.

Videokameran makrotarkennus

Melkein kaikissa uusissa digivideokameroissa on mahdollisuus tarkentaa hyvin lähelle. Kuluttajakameroissa se on automaattinen. Kun zoomin laajakulma-asennossa työntää kameran lähelle kohdetta, se tarkentuu automaattisesti muutaman sentin etäisyydelle asti, jotkut jopa linssin pinnan roskiin. Ammattilaismallien zoomissa on usein makro-vipu, jolla voi myös tarkentaa hyvin lähelle. Laajakulmalla lähikuvien ottaminen on usein ongelmallista siksi, että kameran varjo lankeaa kohteelle, kohde voi häiriintyä lähentelystä tai laajakulman vääristynyt perspektiivi häiritsee kuvaajaa ja katsojaa. Zoomaamalla tarkennusetäisyys kasvaa, eikä enää päästä niin tiiviisiin lähikuviin.

Telemakro

Viime aikoina (2007) on kameroissa yleistynyt ominaisuus nimeltä "Telemakro". Sen avulla objektiivi tarkentuu tavallista lähemmäksi myös zoomia käytettäessä ja muutaman sentin kokoisiin kohteisiin on mahdollista päästä kiinni esimerkiksi 10-20 sentin etäisyydeltä, jolloin jo jää hiukan valaisutilaakin. Ominaisuudet vaihtelevat eri kameramerkeissä ja malleissa, joten yhteistä ohjetta noiden käytöstä on mahdoton antaa. Sen näet vasta kokeillessasi itse. Kaikkien tuollaisten kameroiden esittelyteksteissäkään maahantuojan sivuilla ei asiasta edes mainita, eikä sitä kaikissa kameroissa olekaan. Jos sellainen on, sillä korvaa jonkun kympin maksavan lähilinssin, joka tuolla tavalla pysyy aina mukana. Makrolisäkkeiden tasolle ne eivät yllä.

Taulukko kuvausetäisyyksistä ja kohteen koosta

Taulukko erilaisten lähikuvausvälineiden tarvitsemista kuvausetäisyyksistä ja niille sopivasta kohteen koosta. Tässä on siis mitattu kuva-alan leveyttä ja pienin kohde tarkoittaa ruudun täyttävää kohdetta. Jos korkeus on kriittinen mitta, se saadaan jakamalla leveys kuvasuhteella, joka HDV laajakuvassa on 1.78. Kaikki kokeet on tehty Canon HV20 videokameralla, jossa on 10x zoom-objektiivi ja lyhin tarkennusetäisyys noin metri, makroasennossa pari senttiä.

Lisäväline lyhin tarkennusetäisyys - pienin kohde - suurin leveys
Ei mitään, 10x zoom 1 m 10 cm vaikka ääretön
Lähilinssi +2 35 cm 3,5 cm 30 cm
Lähilinssi +3 25 cm 2,5 cm 20 cm
Makrolisäke 6x 15 cm 1,5 cm 10 cm
Makrolisäke 12x 7,5 cm 7 mm 6 cm
Makrolisäke 24x 3,5 cm 3,5 mm 3 cm
Kameran oma makro 2 cm 3 cm vaikka ääretön

Kaikki luvut ovat noin-arvoja, mahdollisesti 10% pyöristettyjä. Kameran oman zoomin pituus ja lyhin tarkennusetäisyys luonnollisesti vaikuttavat aika tavalla kaikkiin näihin lukuihin. Esimerkiksi 20x zoomilla, jos muut arvot ovat samoja, päästään puolet pienempiin kohteisiin samalla lisävälineellä.

Kuvaesimerkkejä taulukon lisävälineillä

Kohteena siis on 2€ kolikko. Kaikki kuvat aukeavat ensin Wikin arkistokuvaan ja se vielä klikkaamalla täysikokoiseen 1920x1080 pikselin kokoiseen kuvaan. Huonoimmista linsseistä puuttuvat isoimmat kuvat, koska ne eivät olleet HD-tasoa.

Kameran oma zoom
Suurenna
Kameran oma zoom
Lähilinssi +2
Suurenna
Lähilinssi +2
Lähilinssi +3
Suurenna
Lähilinssi +3

Huomioita lähilinssikuvista:

Lähilinsseillä zoom on käytettävissä. Nämä ovat tiiveimmät noilla saatavat kuvat. Käyttämäni +3 lähilinssi oli hyvin vanha ja huonolaatuinen. Sen kuva on suttuista reunoilta ja värivirheitä esiintyy. Parempaankin siis päästään hankkimalla asianmukaiset välineet. Lähilinssejä on aivan yleisesti +4 ja jopa +10 on olemassa. Lähilinssejä voi laittaa useamman päällekkäin, mutta se kyllä heikentää terävyyttä vielä lisää.

Kameran oma makro
Suurenna
Kameran oma makro
Raynox makro 6x
Suurenna
Raynox makro 6x
Raynox makro 12x
Suurenna
Raynox makro 12x
Raynox makro 24x
Suurenna
Raynox makro 24x

Huomioita makrolisäkkeistä:

Kameran objektiivin automaattisella makrotarkennuksella kolikko ei ollut aivan kohtisuorassa, joten yläreuna pehmenee. Kuvausetäisyys oli vain pari senttiä, joten kameran varjon välttäminen on todella työlästä. Automaattitarkennus toimi makroasennossa hyvin, muut on tarkistettu käsin, vaikka automaatti kyllä toimii, jos etäisyys on sille sopiva. Käytettävissä oleva tarkennusetäisyys on kuitenkin hyvin rajoitettu ja käytännössä tarkennus tehdään kameraa liikuttamalla.

Makrolisäkepaketti Raynox CM-3500 sisältää samassa paketissa 6x, 12x ja 24x lisäkkeet. Se on vanha, eikä ole tarkoitettu HD-videokameroihin, vaan niihin on toistaiseksi olemassa vain isoille kierteille tarkoitettuja lisäkkeitä. Jos aivan viimeisen päälle viritetty terävyys ei ole tavoitteena, näistäkin on apua pieniä kohteita kuvatessa. Luontokohteissa terävyys ei aina ole tärkein ominaisuus ja tulos näyttäisi paljon siedettävämmältä vaikkapa kukkakuvassa kuin kolikon metallipinnassa.

Henkilökohtaiset työkalut