MPEG-4

Digivideo

Uudelleenohjattu sivulta Mpeg-4

MPEG-4 on standardi, jota käytetään mm. digitaalisen videon pakkausmenetelmänä. Standardissa käytetään monilta osin MPEG-1 ja MPEG-2 standardeissa käytettyjä menetelmiä, mutta lisäksi myös muita menetelmiä. Liikkeentunnistuksen lisäksi standardissa hyödynnetään objektitason menetelmiä.

MPEG-4:llä voidaan yleensä saavuttaa parempi pakkaussuhde kuin MPEG-2 standardilla. Kummallekin on ominaista, että standardiin kuuluu suuri määrä eri tasoisia koodauksia ja valitettavasti kaikki ohjelmat eivät hallitse niistä jokaista. Saattaa siis käydä, että editointiohjelma tai katseluohjelma ei osaakaan käsitellä yhtä MPEGiä, vaikka se toisen, näennäisesti samanlaisen toisti hyvin. Syy voi olla vaikkapa äänen koodaustavassa.

Lyhenteen kirjoitustapa on yleistymässä muotoon, jossa väliviiva jätetään pois. MPEG4:n eräs koodaustapa on AVCHD ja se on tulossa HDTV:n lähetysstandardiksi. Myös aivan viime aikoina digitelevisioon siirtyvät maat kuten Viro ottavat sen digilähetyksiensä formaatiksi ja saavat samaan tilaan kaksinkertaisen määrän kanavia verrattuna meidän MPEG2 lähetyksiimme.

Henkilökohtaiset työkalut