Nettivideo

Digivideo

Internet-sivuille sijoitettu tai sieltä ladattavissa oleva video.

Koodaustavat

Netissä on lukuisia eri tyyppisiä videon koodaustapoja sen koon saamiseksi pienemmäksi ja verkossa siirron nopeammaksi. MPEG1 aloitti, MPEG2 ja 4 jatkoivat. Mukaan on tullut myös Microsoftin .wmv ja Applen QuickTimen .mov sekä erilaisia MPEG4-muunnoksia DivX, Xvid jne. nimillä. Viime aikoina Adobe on tullut vahvasti mukaan ja Flash-video leviää ainakin suurten yhtiöiden sivuilla nopeasti.

Pyrkimys on laittaa video mahdollisimman hyvän laatuisena esille mahdollisimman pieneen tilaan pakattuna, jotta sen siirto netistä omalle koneelle kävisi joutuisasti. Kuvan koon kasvattaminen tai laadun parantaminen lisäävät heti tiedoston kokoa ja pidentävät latausaikaa. Monet noista tiedostotyypeistä myös toistuvat suoraan nettiselaimessa jos laajakaistayhteys on riittävän nopea ja tarpeelliset lisäosat selaimeen on asennettu. Monilla videoita jakavilla sivustoilla omalle koneelle lataus on estetty ja videoita voi katsella vain laajakaistayhteydellä. Näin niiden luvaton levittäminen halutaan ehkäistä. Toisten tekemien videoiden laittaminen esille vaikkapa nettiin pienennettynä on laitonta, sillä videoissa tekijänoikeus on sen tekijöillä ja he saavat määrätä, miten ja missä videota käytetään. Oikeudenkäyntejä asiasta on käyty ja laittomat levittäjät ovat saaneet sakkoja tai kaupallisten videoiden jatkuvasta levittämisestä jopa vankeutta.

Ongelmakohdat

Nettivideon koodauksessa muodostetaan pitkähköjä jaksoja (esim. 1/2 sekuntia) joiden alkuun koodataan peruskuva ja jatkossa vain muutokset siihen nähden. Kaikki menee hyvin, jos kuva pysyy paikallaan, mutta liikkuva tai kohinainen, hämärässä ilman jalustaa kuvattu video onkin sitten myrkkyä MPEG-koodaukselle. Samoja ongelmia esiintyy myös DVD:n teossa, mutta pieneen tilaan kutistetussa nettivideossa ongelmat korostuvat.

Koodausvirhettä esiintyy, kun kuva alkaa liikkumaan koko alueeltaan

Tässä on pari pysäytyskuvaa esittelyvideosta, josta voit hakea 850kt kokoisen .wmv pätkän omalle koneellesi tästä linkistä. Alussa on rauhallista metsäkuvaa ja tasaisesti rullaava teksti. Jälki on kohtuullista noin pieneksi videoksi. Sitten kaikki jatkuu muuten ennallaan, mutta taustakuvaksi vaihtuu alltoileva vesi. Kuva puuroutuu, tekstejä ei pysty lukemaan ja vesikin on "rokonarpista". Kyseessä on erittäin opettavainen tapaus tosielämästä. MPEG-tyyppinen pitkään kuvajaksoon (GOP) perustuva pakkaus ei pysty käsittelemään koko ajan muuttuvaa kuvaa, kuten vettä, puiden huojuvaa lehvistöä tai heinikkoa eikä myöskään kohisevaa käsivarakuvaa. Siihen se tarvitsisi paljon enemmän tallennustilaa, bittivirtaa. Video on Windows Media, .wmv, jossa video on 352x200 pikseliä; 25.00 Frames/s; CBR 250 kBit/s ja ääni: 32000 kHz; Stereo; CBR 48 kBit/s. Tämä nettivideo siis käyttää n. 300 kilobittiä sekunnissa ja se ei noin muuttuvaan videoon riitä.

Henkilökohtaiset työkalut